22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialMinistrul Fondurilor Europene a semnat zece proiecte pentru dezvoltarea energiei regenerabile din...

Ministrul Fondurilor Europene a semnat zece proiecte pentru dezvoltarea energiei regenerabile din România

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a semnat, joi, la Timişoara, zece proiecte pentru dezvoltarea energiei regenerabile din România, cu o valoare totală de aproximativ 103 milioane de lei.

„Proiectele semnate astăzi la Timişoara sunt de investiţii şi de cercetare-dezvoltare care vor susţine în mod real economia, vor menţine locuri de muncă şi vor crea altele noi. Aceste proiecte vizează fabricarea de maşini şi utilaje specifice din domeniul economiei verzi, un sector de înaltă tehnologie şi cu valoare adăugată mare. Obţinerea independenţei energetice de către România este un deziderat puternic spre care ne îndreptăm. Vom stimula ideile româneşti, proiectele iniţiate de ai noştri, iar eu vă voi susţine în următorul cadru financiar pentru a putea obţine banii europeni necesari pentru iniţiativa dumneavoastră. Aveţi toata susţinerea mea”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Acesta a arătat că România a reuşit în ultimul an să crească semnificativ rata de absorbție a fondurilor europene, dovada cea mai clară fiind faptul ca din mai 2012 şi până în prezent, ţara noastră a solicitat peste 5 miliarde de euro. În aceeaşi perioadă, România a şi încasat o sumă de peste 5 miliarde de euro, în timp ce în anii anteriori, s-a primit doar suma de 1,4 miliarde de euro din fondurile europene alocate de Comisie.

„Suma de 5 miliarde reprezintă un sprijin semnificativ pentru economia ţării noastre, pentru crearea de noi locuri de muncă si menţinerea celor existente. De asemenea, în cadrul POSCCE am semnat peste 620 de contracte cu o valoare totală de peste 1,6 miliarde de lei, din care valoare nerambursabilă, peste 1,4 miliarde de lei”, a subliniat Eugen Teodorovici.

Cele zece proiecte fac parte din Polul de Competitivitate MEDGREEN și şi se vor realiza printr-o serie de parteneriate între mediul privat şi universităţi din ţară.

Polul de competitivitate MEDGREEN este compus din 53 de membri asociaţi, dintre care 37 de întreprinderi, 10 universităţi/ organizaţii de cercetare precum şi 6 catalizatori. Întreprinderile asociate provin în principal din domeniul energiei (producţie, inclusiv utilaje; consultanţă în domeniul eficienţei energetice, cum ar fi Solarom, Macorom, Audit Energetic, Ecohornet, ELM Energomontaj, Oil Terminal etc.) şi al materialelor de construcţii (Lafarge România).

Beneficiarii proiectelor finanţate în cadrul polului sunt societăţile: Lafarge Ciment, Ecohornet (3 proiecte), Data Incorporated, Elkim Special, Grupul de Măsurători şi Diagnoză – Galaţi, ADR Sud Est Brăila, Consilium, respectiv Expert Consulting.

Cele mai citite

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...

VIDEO. “Țeapa” luată de Cristina Cioran. Cum a pierdut 100.000 de euro

Cristina Cioran, actriță și vedetă TV, a dezvăluit recent o experiență financiară dureroasă, în care a pierdut toți banii pe care îi economisise pentru...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...
Ultima oră
Pe aceeași temă