20 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialPreședintele BCE: Zona euro a revenit la o creștere sustenabilă

Președintele BCE: Zona euro a revenit la o creștere sustenabilă

Zona euro a devenit mult mai rezistentă, iar ritmul creșterii economice se îmbunătățește, ceea ce arată că măsurile de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană au efecte benefice, a afirmat președintele BCE, Mario Draghi, în discursul pregătit pentru acceptarea premiului “Global Citizen”, acordat de organizația neguvernamentală “Consiliul Atlantic al SUA”, transmit MarketWatch și Bloomberg, citate de Agerpres

Zona euro a revenit la ‘o creștere sustenabilă, sub impulsul politicii noastre monetare’. Rezultatele reprezintă ‘vești foarte bune pentru întreaga lume’, a apreciat șeful BCE, dând asigurări că instituția este pregătită să adopte noi măsuri dacă scăderea ratei inflația va continua.

Și directorul general al FMI, Christine Lagarde, prezentă la evenimentul de la New York, a afirmat că Mario Draghi a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a ‘susține Europa și a apăra stabilitatea monedei euro’.

În trecut, Mario Draghi a afirmat că BCE ‘va face tot posibilul pentru a apăra zona euro’ iar Christine Lagarde a apreciat că acestea au fost cuvintele cu cel mai mare succes în industria bancară. Lagarde se află, de asemenea, printre laureații premiului ‘Global Citizen’.

‘Progresele înregistrate în ultimii trei ani privind stabilizarea și întărirea euro sunt reale. Economia zonei euro revine pe creștere. 
Drumul pe care trebuie să-l urmăm este evident. Și nu ne vom opri până când uniunea monetară nu va fi finalizată’, a afirmat președintele BCE.

Miercuri, Eurostat a publicat o estimare preliminară care arată că rata anuală a inflației în zona euro a coborât la minus 0,1% în septembrie, de la nivelul de plus 0,1% în august, revenind în teritoriu negativ după șase luni de creștere modestă.

În septembrie, Banca Centrală Europeană și-a redus estimările privind creșterea economică și rata inflației în zona euro, iar președintele BCE, Mario Draghi, a avertizat atunci că inflația în zona euro ar putea coborî, temporar, în zona negativă, în cursul următoarelor luni.

Conform noilor prognoze de inflație prezentate de BCE, zona euro ar urma să înregistreze în acest an o inflație de numai 0,1%, urmată de o creștere a prețurilor de 1,1% în 2016 și un avans de 1,7% în 2017. Comparativ, în luna iunie a acestui an, estimările de inflație ale BCE erau de 0,3% pentru 2015, 1,5% în 2016 și 1,8% pentru 2017.

Rata anuală a inflației în zona euro ar putea chiar să ‘coboare în teritoriul negativ în lunile următoare’, a avertizat Mario Draghi, dar a atras atenția că va fi vorba despre un fenomen temporar, alimentat în principal de scăderea prețului petrolului, în timp ce dinamica salariilor continuă să se îmbunătățească.

Banca Centrală Europeană mizează pe o creștere a prețurilor de sub 2%.

Analiștii consideră că programul BCE de relaxare cantitativă, deprecierea euro și declinul prețului țițeiului vor stimula economia zonei euro în acest an.

Cele mai citite

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...

Iași: Șoferița care a provocat moartea Anastasiei, o fetiță de 4 ani, a fost trimisă în judecată și pentru ucidere din culpă

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul având loc în comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă...

Hezbollah anunță că a bombardat nordul Israelului

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a declarat că a vizat intens ţinte militare în nordul Israelului şi, pentru prima dată, o bază militară de lângă...
Ultima oră
Pe aceeași temă