15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialRată de absorbție de 1% a fondurilor europene

Rată de absorbție de 1% a fondurilor europene

Rata absorbției fondurilor europene a ajuns la aproape 1% pe noul cadru financiar 2014-2020, „fantomaticul 0%“ fiind un mit, susține Ministerul Fondurilor Europene (MFE), care prezintă raportul de activitate al ministrului Cristian Ghinea la 100 de zile de mandat.

„Guvernul de atunci nu a început acreditarea din 2014 cum ar fi trebuit să o facă. Singura AM (Autoritate de Management – n.red.) desemnată este cea de Dezvoltare Rurală (AM PNDR). Acolo au și început rambursările. Astfel, în luna mai, după doi ani și jumătate de la startul perioadei de programare actuală, au venit primele rambursări, în valoare de 57 milioane de euro. Pe 8 august, Comisia Europeană a mai acceptat pentru rambursare încă 231 milioane de euro afe­rente PNDR. Așadar, rata de absorbție (rambursare) a fondurilor europene în România a ajuns la aproape 1%. Fantomaticul 0% este un mit, după ce rambursările au început în mai 2016“, se arată în document.

Ghinea îl acuză pe Ponta

Cristian Ghinea continuă acuzele la adresa fostului premier Victor Ponta, căruia îi reproșează că în doi ani de mandat (2014 și 2015) care s-au suprapus cu începutul exercițiului financiar european a avut o rată de absorbție zero.  “Realist vorbind, nici nu ar trebui să fie motiv de isterie publică. Media UE este de 1,5% în acest moment. Ratele oficiale de absorbție, la 31 mai, erau, printre altele: Bulgaria – 0,07%, Cipru – 0,23%, Spania – 1,87%, Ungaria – 0%, Italia – 0,39%, Polonia – 0,87%, România – 0,18%. În 2017, odată cu acreditarea tuturor AM-urilor, urmează ca România să primească imediat de la Comisia Europeană 3,6 miliarde de euro (mai exact, previzionăm: 3.671.203.258 euro)“, menționează sursa citată.

În raport se mai precizează că rezultatele liniilor de finanțare lansate în 2016 se vor reflecta abia peste câțiva ani în procentul de absorbție. “Acesta este mersul lucrurilor, acesta este ritmul în relația cu Comisia Europeană. Politicienii amestecă lucrurile când vorbesc despre «absorbție», cu intenția clară de a manipula / inunda spațiul public cu cifre false. În ceea ce privește fondurile aferente programării financiare anterioare, Guvernul Cioloș a reușit să crească rata de absorbție curentă de la 58,67% (totalul între 2007 și 2015) la 76,69%. În 2016 au intrat în țară 2,9 miliarde de euro. (…) Absorbția fondurilor europene din actuala etapă de programare este, în prezent, mai degrabă o temă de manipulare politică decât o preocupare necesară“, arată raportul.

Ce domenii sunt în pericol

În document se mai avertizează asupra faptului că principalele condiționalități cu risc crescut de neîndeplinire vizează achizițiile publice, transporturile, managementul deșeurilor, cercetare și inovare și dezvoltarea digitală.

“Stadiul critic în care se află în prezent procesul de îndeplinire a acestor condiționalități este cauzat de neimplicarea efectivă a instituțiilor responsabile care, în lipsa unor acțiuni concrete, au amânat repetat termenele asumate și au invocat lipsa asistenței tehnice, în condițiile în care demersurile proprii pentru contractarea acesteia au trenat“, se arată în raport.

Cele mai citite

Cum să alegi parfumul potrivit pentru orice ocazie

Viața este frumoasă dacă facem alegeri bune, iar parfumurile de lux ne pot aduce o dimensiune extraordinară în experiența vieții și în felul cum...

Liviu Harosa, avocat în dosarul Roșia Montană: “Lupta juridică a fost ca o mlaștină, a fost imensă”

Litigiul Roșia Montană a dus la 54 de procese, a căror soluționare, în beneficiul cetățenilor și al statului român, a impus o muncă imensă,...

Încă o dronă în apropierea bazei de la Kogălniceanu, după cele trei drone de acum două zile

Forțele Aeriene Române au identificat o dronă în zbor, în apropierea aeroportului civil și a Bazei Aeriene 57 din localitatea Mihail Kogălniceanu (județul Constanța). "Miercuri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă