16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăLifestyleFoodAlba Iulia: Ziua Naţională cu mici, bere şi kurtos kalacs

Alba Iulia: Ziua Naţională cu mici, bere şi kurtos kalacs

Românii prezenţi la Alba Iulia pentru a sărbători Ziua Naţională a României s-au înghesuit la tarabele care vindeau mici, bere sau kurtos kalacs, iar toate cele 7.000 de porţii de friptură şi cârnaţi le-au fost distribuite participanţilor, informează Mediafax.

La manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale a României au participat, azi,  câteva mii de persoane, un număr mult mai mic comparativ cu ceilalţi ani.

Numărul scăzut al participanţilor a fost cauzat de faptul că a plouat, iar temperaturile au fost aproape de 0 grade.

În cursul serii, românii prezenţi la Alba Iulia pentru a sărbători Ziua României s-au înghesuit la tarabele cu mici şi bere, iar tinerii au mers în localurile şi pub-urile din zona cetăţii.

Produsul care s-a bucurat însă de cel mai mare succes printre participanţii la manifestările de la Alba Iulia a fost kurtos kalacs, la cele câteva corturi care vindeau aceste produse formându-se şi cozi.

La Alba Iulia a fost deschisă şi o expoziţie gastronomică cu produse specifice bucătăriei din Alba precum plăcinte ţărăneşti, cozonaci, cârnaţi afumaţi, brânzeturi, prăjituri şi pâine de casă, produse care au fost epuizate în doar câteva ore.

Deşi mai săracă decât în ceilalţi ani, masa populară pregătită de organizatori s-a bucurat şi ea de succes şi cele peste 7.000 de caserole cu porţii de friptură, cârnaţi şi castraveciori au fost distribuite în întregime participanţilor, deşi hrana a fost rece.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Alba, Cosmin Lupu, a declarat că mâncarea a fost distribuită sub supravegherea jandarmilor şi că nu au fost înregistrate incidente.

În programul anunţat oficial de organizatori au apărut mai multe modificări pe parcursul întregii zile, masa populară fiind deschisă cu o oră şi jumătate mai devreme, iar focurile de artificii având loc cu un sfert de oră mai devreme.

Câteva mii de persoane au participat, miercuri, la manifestările organizate la Alba Iulia pentru a marca Ziua Naţională a României. Printre participanţii la deschiderea evenimentelor s-au aflat fostul premier Victor Ciorbea, secretarul de stat în ministerul Educaţiei Oana Badea, vicepreşedintele Senatului Alexandru Pereş, fostul ministru al Apărării Teodor Atanasiu, în prezent deputat, şi mai mulţi parlamentari şi politicieni locali.

În cadrul manifestărilor, un grup de tineri de la mai multe organizaţii studenţeşti şi patriotice din ţară şi din Republica Moldova, purtând steaguri şi fulare tricolore, au afişat un banner pe care era desenat un cap de porc şi era scris mesajul “Politicianul”. Ei au strigat “Fără politică în această zi sfântă”, “Basarabia, pământ românesc” şi au afişat un banner cu harta României Mari.

Reprezentanţii instituţiilor publice şi ai celor mai multe partide au depus coroane de flori, cu excepţia reprezentanţilor UDMR.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a depus, miercuri, o coroană de flori la statuia lui Mihai Viteazul din Alba Iulia, el fiind aplaudat de membrii şi simpatizanţii partidului, în timp ce reprezentanţii PDL Alba au fost fluieraţi şi huiduiţi din mulţime la depunerea unei coroane de flori.

Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României şi împlinirii a 92 de ani de la Marea Unire au început, la Alba Iulia, în jurul orei 09.00, cu depuneri de jerbe şi coroane de flori la statuile lui I. I. C. Brătianu şi Iuliu Maniu din centrul municipiului, în program fiind incluse ceremoniale asemănătoare la busturile Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria din faţa Catedralei Reîntregirii, la statuia lui Mihai Viteazul şi la busturile făuritorilor Unirii din jurul Sălii Unirii.

La ora 11.00, a avut loc, în Sala Unirii, primirea soliilor din Cetăţile de Scaun ale Unirii, iar la ora 12.00 a început, în Catedrala Reîntregirii, slujba Te Deum oficiată de IPS Andrei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.

În acelaşi timp, la Poarta a III-a a Cetăţii a avut loc schimbarea Gărzii Cetăţii.

La ora 12.30 a început şi parada culturală dedicată Zilei Naţionale a României, iar la ora 13.00 a fost deschisă o expoziţie gastronomică în Parcul Unirii şi va fi servită masa populară pentru participanţi. Autorităţile din Alba au pregătit peste 7.000 de porţii de friptură şi cârnaţi şi peste 1.000 de litri de vin, care au fost împărţiţi gratuit, miercuri, participanţilor la manifestările organizate la Alba Iulia cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Câteva zeci de bucătari au pregătit, marţi, porţiile de mâncare în bucătăria unui hotel din Alba Iulia, autorităţile punând la dispoziţie peste 700 de kilograme de carne de porc, alte peste 700 de kilograme de cârnaţi, aproape 600 de kilograme de castraveciori muraţi şi 7.000 de chifle.

Masa pregătită în acest an de autorităţile din Alba a fost mai săracă în comparaţie cu cea de anul trecut, când au fost pregătite peste 15.000 de porţii de sarmale cu costiţă.

La ora 14.00 a a avut loc un spectacol de muzică populară dedicat Zilei Naţionale a României, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor.

Aproximativ 400 de poliţişti, jandarmi şi poliţişti comunitari au fost mobilizaţi la Alba Iulia pentru a asigura liniştea şi ordinea publică în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României. De asemenea, începând din noaptea de marţi spre miercuri, Poliţia Rutieră a impus o serie de restricţii de circulaţie în zona cartierului Cetate, traficul fiind închis în Piaţa Tricolorului din faţa Catedralei Reîntregirii, pe străzile din zona istorică şi pe Bulevardul “1 Decembrie 1918”.

Pentru manifestările organizate în acest an la Alba Iulia pentru a marca Ziua Naţională a României, Guvernul a alocat 400.000 de lei, iar Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Local Alba Iulia câte 100.000 de lei.

 

Cele mai citite

Ciolacul, expus la Antipa, de Noaptea Muzeelor

Ilustrație: Marian Avramescu Iubitorii de cultură vor avea parte de ceva cu totul special, astăzi, de Noaptea Muzeelor, la Antipa. Muzeul Național de Istorie Naturală...

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...
Ultima oră
Pe aceeași temă