15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodFOTODOCUMENT. În perioada interbelică Moş Crăciun aducea cadouri rafinate

FOTODOCUMENT. În perioada interbelică Moş Crăciun aducea cadouri rafinate

Surprinzător de diversificate, produsele care se găseau în magazine în perioada interbelică făceau apel nu numai la bugetul omului, dar specula şi bunul gust sau necesitatea consumatorului român de a se alinia la moda occidentală a luxului.

Produsele cosmetice, preferatele femeilor

Apetitul femeilor pentru tinereţe îndelungată şi frumuseţe era speculat de industria cosmetică, astfel că noile creme promiteau înlăturarea „zbârciturilor” (ridurilor) şi un ten perfect cu pudrele fine şi frumos mirositoare. Doamnelor li se ofereau cele mai rafinate parfumuri, aflate în sticluţe cu design atrăgător, dar şi cei mai delicaţi ciorapi din mătase. Multitudinea de produse cărora li se făcea reclamă ne îndeamnă să credem că pe piaţa românească erau căutate ultimele creaţii ale parfumierilor celebri ai lumii. Bijuteriile ocupau un loc de frunte pe lista cadourilor, valoarea acestora crescând în momentul în care pe reclamă apărea celebra stemă a regatului şi precizarea „Furnizor al Casei Regale”. Care femeie nu-şi dorea ca în serile de sărbătoare să arate ca o regină? Rochiile preţioase, pălăriile elegante şi blănurile scumpe se aflau printre cadourile care le bucurau pe doamne.

Un „laptop” interbelic

Pentru redactarea scrisorilor era căutată maşina de scris adusă la dimensiuni din ce în ce mai mici, astfel ca noua bijuterie a tehnicii să flateze nevoia de mobilitate a proprietarului şi de a o integra perfect în peisajul unei camere elegante sau a unui birou modern şi sofisticat. Printre cele mai căutate cadouri ale perioadei interbelice erau casetele muzicale pentru ţigarete, confecţionate din lemn încrustat cu metale şi pietre preţioase, mecanismul reproducând chiar şi cinci melodii cunoscute. Într-o perioadă în care fumatul era considerat un apanaj al clasei superioare, fiind un viciu de lux, pipele şi tutunul scump erau oferite domnilor pentru care tabacul era accesoriul suprem.

Aparate de radio şi instrumente muzicale

Copiilor li se ofereau instrumente muzicale, din educaţia de bază făcând parte şi studiul unui instrument. Un avânt deosebit l-a avut radioul, fiecare familie achiziţionând un astfel de aparat care oferea divertisment tuturor membrilor: muzică, ştiri, dar şi teatru. Din ce în ce mai accesibile, aparatele de radio ale diverşilor producători aduceau tehnica aproape de fiecare membru al comunităţii. Dacă nu mergeau la operă sau la teatru, oamenii îşi puteau permite pentru prima dată în istoriesă aducă în propriile lor case orchestre sau interpreţi celebri prin intermediul banalului receptor radio.

Gheaţa – o nouă pasiune

Apetitul pentru sport a crescut în perioada interbelică, iar sporturile de iarnă au devenit din ce în ce mai practicate. Mociorniţa, cel mai cunoscut producător de pantofi şi obiecte de pielărie, dezvoltase o gamă de patine, extrem de căutate. Patinoarele din marile oraşe erau pline de lumea care începea să simtă gustul eliberării din rutina casnică. Patinele au devenit astfel un accesoriu tot mai căutat şi un cadou ideal pentru cei dornici să petreacă într-un mod plăcut întreaga iarnă… afară.

Cadourile de altădată

Primele campanii prin care sărbătorile au fost transformate dintr-un prilej de bucurie sufletească într-un act de consum datează de aproape o sută de ani, publicitatea şi comerţul având grijă să stârnească nevoi noi, oferind aparenţa că fericirea se poate cumpăra.

Cele mai citite

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă