13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleFoodLa ce preţ pe hectar cumpără ungurii pământul din Ardeal

La ce preţ pe hectar cumpără ungurii pământul din Ardeal

S-a speculat intens că de la 1 ianuarie străinii vor da năvală în România să cumpere terenuri agricole, iar o ştire care a circulat la începutul anului susţinea că Ungaria vrea să cumpere Ardealul, bucată cu bucată, printr-un proiect care prevedea achiziţia de loturi de la maghiarii din Transilvania.

Agenţiile imobiliare şi proprietarii actuali de terenuri agricole susţin însă că realitatea e cu totul alta. În prezent, potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii, doar 10% din suprafaţa cultivată a ţării este deţinută de persoane fizice străine, iar, potrivit specialiştilor din domeniu, situaţia nu se va schimba radical în perioada următoare.

4500 de euro, un hectar de pământ

Unul dintre motivele pentru care, deşi la un preţ atractiv, terenul agricol românesc se vinde greu este haosul din actele funciare. Bazele de date ale primăriilor rurale privind proprietăţile sunt foarte prost administrate: fie nu sunt la zi, fie nu au informaţiile complete şi utile, fie acestor informaţii nu le corespunde o hartă conformă cu realitatea din teren. „Străinii se tem să cumpere pământ dacă acesta nu are toate actele la zi. În plus, există puţine terenuri compacte de peste 50 de hectare cu acte în regulă. Eu cred că străinii care vor veni să cumpere vor încerca să se asocieze cu firme autohtone pentru a înţelege mai repede legislaţia şi mersul lucrurilor”, a precizat, pentru România liberă, Melinda Pap, proprietara agenţiei imobiliare Belinda din Cluj-Napoca.

Al doilea motiv îl reprezintă faptul că sumele ce trebuie investite în agricultură sunt foarte mari, iar profiturile nu vin imediat. Agenţii imobiliari şi specialiştii care se ocupă de investiţiile în agricultură susţin că preţul terenului arabil cunaoşte o creştere constantă de mai mult timp. Nu cred, însă, că străinii vor da năvală să cumpere din două motive: pe mare parte din terenul arabil nu există acte la zi. Al doilea motiv: sumele care trebuie investite pentru a face agricultură sunt foarte mari.

Doina Romaşan, reprezentant al agenţiei imobiliare Direct Land Investment, ne-a detaliat care sunt costurile pentru a face din achiziţia de teren arabil o afecere: „Dacă vrei să cultivi cereale pe mai multe sute de hectare, îţi trebuie şi un siloz, a cărui construcţie ajunge şi la un milion de euro. Mai ai nevoie şi de un sistem de irigaţii care în România nu există şi care mai costă 1.000 – 2.000 euro pentru fiecare hectar. Sigur că poţi obţine finanţare de la Uniuena Europeană, dar eşti nevoit să vii şi tu cu un aport important de capital”, a menţionat acesta de ce crede că străinii nu se vor îmbulzi să cumpere loturi în ţară.

Mai mult, Doina Romaşan afirmă că oamenii de afaceri din străinătate care au văzut un potenţial în agricultura României au venit deja aici. “Preţurile au crescut în fiecare an cu 10% şi vor evolua probabil la fel independent de legea care permite străinilor să cumpere pământ. Preţul corect pentru un hectar de teren arabil, dacă acesta se regăseşte într-o suprafaţă compactă de 300 de hectare, este de 4.500 de euro. Dacă vrei un singur hectar îl poţi lua şi cu mai puţin de 2.000 euro”, arată reprezentantul agenţiei imobiliare.

5-6 unguri pe an vor pământ în Transilvania

Afirmaţiile Doinei Romaşan sunt confirmate şi de reprezentantul unei firme care intermediază cumpărarea de terenuri pentru cetăţenii unguri. Balazs Johanna a declarat, pentru România liberă, că deocamdată nu există un interes deosebit din partea vecinilor pentru pământul din Transilvania. “Până acum, am avut cam cinci, şase clienţi pe an. Ungurii vor în general suprafeţe mai mici de teren, de până la 400 de hectare, iar preţul variază de la 1700 la 5000 de euro, în funcţie de calitate şi poziţionare”, a precizat Balazs Johanna.

Intermediarul susţine că suprafeţe mai mari sunt dorite de germani, dar nici numărul acestora nu este foarte mare. “Cei din Germania caută de la 1000 până la 2000 de hectare. Problema este că terenurile au ajuns deja la un preţ destul de mare şi a mai scăzut interesul”, potrivit lui Balazs Johanna.

Informaţia este confimată şi de Melinda Pap, proprietara agenţiei imobiliare Belinda din Cluj Napoca. “După ce televiziunile au anunţat despre iminenta invazie străinilor în căutare de pământ românesc, vânzătorii au crescut prţeul la hectar cu 2-3 sute de euro”, a explicat aceasta.

De altfel, agenţii din domeniu afirmă că 80% dintre anunţurile de vânzare existente nu aparţin proprietarilor, ci samsarilor care nu fac decât să intermedieze vânzarea de terenuri. Mihaly Verreş este împuternicit să negocieze, în numele unei persoane care locuieşte la Budapesta, vânzarea unui teren de 60 de hectare în zona Harghita – Covasna. Dar lumea nu s-a înghesuit să îl caute. Până acum a avut o singură ofertă concretă din SUA, dar afacerea a căzut. „Au vrut să construiască un parc fotovoltaic, iar noi am cerut 3,5 euro pe metru pătrat, adică 2 milioane euro toată suprafaţă. Nu ne-a căutat nimeni după 1 ianuarie”, a explicat Mihai Vereş.

continuare în pagina 2 – care sunt noile restricţii pe care statul român le impune străinilor care vor să cumpăre pământ în România

Site belgian: investiţia poate fi recuperată repede

Un site adresat belgienilor este însă mai optimist. Portalul le explică acestora că îşi pot recupera repede investiţia dacă achiziţionează loturi mici, pe care apoi le compactează. “Oferte de terenuri deja comasate sunt rare şi mult mai scumpe când există. Acestea au totuşi avantajul că pot fi cumpărate rapid”, scrie investromania.be. Efortul de a grupa loturi mai mici, arată portalul, trebuie făcut în mod continuu, de la prima achiziţie, iar această metodă de cumpărare presupune costuri cu 30% mai mici. “Apoi, o dată consolidată, noua suprafaţă poate fi vândută cu un preţ care va creşte imediat cu 50%. Astfel, o parte din teren poate fi vândută pentru a recupera investiţia iniţială”, dezvăluie investromania.be reţeta prin care belgienii pot să câştige bani în scurt timp în România.

Pagina oferă şi câteva exemple de oferte. Astfel, un lot de 150 de hectare în Timiş, cu toate actele în regulă, se vinde pentru preţul de 3900 de euro pentru un hectar. În schimb, un teren compact, dar de 50 de hectare în Dolj este scos la vânzare cu numai 2300 de euro la hectar.

Noi restricţii pentru străini

Actul de vânzare a unui lot de teren agricol ar putea fi anulat, dacă preţul la care s-a făcut tranzacţia este mai mic decât oferta de pe piaţă, prevede un nou proiect al legii prin care Ministerul Agriculturii încearcă să restricţioneze posibilitatea străinilor de a cumpăra pământ în România. Actul normativ prevedea, iniţial, că statul român avea drept de preemţiune în cumpărarea de terenuri, dar legea a fost respinsă de preşedintele Traian Băsescu, pe motiv că se opune principiilor UE.

În noua variantă, proiectul mai stipulează că, totuşi, rolul de “preemptor şi cumpărător” pe piaţa funciară va reveni Agenţiei Domeniilor Statului, dar va fi înfiinţată o direcţie specială care va aviza vânzările de terenuri care depăşesc 30 de hectare. Vânzarea suprafeţelor de până la 30 de hectare va fi avizată de structurile teritoriale ale ministerului.

Cele mai citite

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă