8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodUPDATE. Profesorul Iovcev poveşteşte că a trăit un film de groază. Parlamentul...

UPDATE. Profesorul Iovcev poveşteşte că a trăit un film de groază. Parlamentul European cere UE să se implice în apărarea şcolilor româneşti din Transnistria

UPDATE: Directorul Liceului cu predare în limba română “Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a declarat, pentru RFI, că el şi colegii lui reţinuţi de miliţia transnistreană au fost batjocoriţi, umiliţi, numiţi “contrabandişti”, spunând că ceea ce s-a întâmplat a fost “ca un film de groază”.

Directorul Liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, contabilul şi şoferul instituţiei, reţinuţi miercuri la prânz de miliţia transnistreană, la punctul de intrare în regiune, în timp ce se întorceau de la Chişinău, au fost eliberaţi, conform Mediafax.

Ion Iovcev a povestit prin ce au trecut el şi colegii lui, comparând ziua de miercuri cu un film de groază.

“A fost o zi foarte grea ieri, pot să spun că a fost un film de groază. De dimineaţă ne-am dus să ridicăm salariul profesorilor şi angajaţilor. Am trecut aşa-numita vamă transnistreană. Ne-au întrebat dacă avem vreo marfă. Marfă n-aveam, aveam salariul. Trecând peste Nistru, în satul Parcani, ne aştepta Miliţia Rutieră. Au verificat întâi actele, iar după aceea am văzut că era un post mobil vamal. După aceea am fost reţinuţi cam cinci ore şi jumătate. Au făcut procese verbale, ne-au luat salariul, ne-au arestat, ne-au luat telefoanele mobile, aparatul foto”, a declarat Ion Iovcev, pentru RFI.

Iovcev a mai spus că el şi colegii lui au fost “umiliţi prin cuvinte şi prin comportare”.

“Am fost umiliţi, înjosiţi, am fost numiţi contrabandişti (…). Noi ieri am încercat să sunăm acolo şi am fost întrerupţi, nu puteam suna din locul acela unde s-a întâmplat. Am refuzat, au vrut să ne pună cătuşele, dar după aceea au văzut că stăm pe poziţie şi ne-au lăsat în pace şi au făcut toate procesele (verbale) acolo, în drum”, a precizat directorul Liceului cu predare în limba română “Lucian Blaga” din Tiraspol.

Ion Iovcev a adăugat că tot ce vorbea cu colegii săi era înregistrat de miliţienii transnistreni care i-au reţinut.

UPDATE: Un comunicat al aşa-zisului Minister de Interne din Tiraspol precizează că ”Ion Iovcev a fost arestat pentru încălcarea reglementărilor vamale” şi pentru ”importul ilicit de bani nedeclaraţi”, conform infoprut.ro.

Liceul nu s-a înscris în Codul Vamal al Transnistriei şi la Codul Fiscal. Liceul din Tiraspol este persoană juridică şi ar trebui să i se acorde un cod fiscal de către Ministerul de Finanţe al Transnistriei. ”Faptul de a importa valută străină nedeclarată în Transnistria este o infracţiune care implică responsabilitate administrativă”, se mai arată în comunicatul Ministerului de Interne al Transnistriei.

Ion Iovcev va fi audiat joi, la ora 10.00, la Procuratura din Tiraspol. Banii pe care îi avea asupra sa –  114.000 lei moldoveneşti – erau salariile profesorilor, plătite de Ministerul Educaţiei din Chişinău.

Aceste acuzaţii sunt neîntemeiate, în condiţiile în care raioanele din stânga Nistrului fac parte din Republica Moldova.

—-

Mai multe surse din Tiraspol au povestit, pentru România Liberă, că profesorul a fost aşteptat la vamă de mascaţi şi a fost dus la sediul KGB din Tiraspol, unde a fost ţinut aproximativ şapte ore.

Profesorul este aşteptat mâine, la sediul Procuraturii din Tiraspol, să dea explicaţii în legătură cu banii pe care îi avea asupra sa.

—-

Profesorul Iovcev a fost eliberat şi în urmă cu puţin timp a ajuns acasă, am aflat de la Raisa Pădurean, directorul adjunct al Liceului Lucian Blaga din Tiraspol. Doamna directoare mi-a spus că a discutat foarte puţin cu colegul ei. Acesta se află într-o stare destul de rea, după experienţa prin care a trecut. Raisa Pădurean nu a putut da mai multe detalii despre starea în care se află Ion Iovcev.

Ce a mai spus doamna Pădurean este că separatiştii care l-au reţinut pe Ion Iovcev i-au confiscat tot ce avea asupra lui, în primul rând salariile celor 23 de profesori din liceu. Profesorului Iovcev i-au mai fost confiscate telefoanele şi actele.

Citeşte şi: Profesorul Iovcev a fost eliberat. Acum e acasa. E intr-o stare grava. Salariile pentru profesorii din liceul sau au fost confiscate. La fel si actele si telefoanele

—-

Maşina în care călătorea Ion Iovcev, directorul Liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol, a fost reţinută în ziua de 5 februarie, la ora 12.30, la “graniţa” aşa-zisului stat Transnistria. Sub pretextul căutării de terorişti sau criminali, regimul separatist a înăsprit controalele la vamă. Până la ora 18.00 nu se ştia care e soarta profesorului Iovcev.

Informaţia obţinută de la Ministerul Educaţiei din Chişinău, în jurul orei 16.00, arăta că maşina în care călătorea Ion Iovcev, directorul Liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol, a fost reţinută la aşa-zisa vamă a pseudostatului Transnistria. Ceea ce ştia viceministrul Educaţiei, Liliana Nicolaescu-Onofrei, este că incidentul se petrecuse încă de la 13.30, asta însemnând că profesorul Iovcev se afla, iată, de câteva ore bune în această situaţie incertă. Ce se mai ştie, din aceeaşi sursă oficială, este că la locul incidentului erau prezenţi şi patru ofiţeri ai Republicii Moldova, din forţele pacificatoare de la “graniţa” cu Transnistria. “Nu este vorba de arestare. Nu ştim în acest moment motivele pentru care maşina a fost reţinută”, a precizat viceministrul Educaţiei. Oficialul a ţinut să anunţe şi că premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a fost imediat informat despre acest incident, dar şi că s-a încercat, fără succes, să se ia legătura cu profesorul Iovcev, telefonul său fiind bruiat. Chişinăul a informat despre acest caz şi Reprezentanţa OSCE din Republica Moldova. 

Reacţia preşedintelui Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu consideră că reţinerea directorului de la liceul de limbă română “Lucian Blaga” din Tiraspol reprezintă o provocare menită să tensioneze situaţia din Transnistria şi cere OSCE să intervină de urgenţă. Şeful statului consideră “inacceptabil tratamentul la adresa şcolilor româneşti din Transnistria, cărora le-au fost blocate, în mod abuziv, conturile pentru a nu-şi putea plăti datoriile la chirie şi la utilităţi, iar, ulterior, le sunt confiscaţi banii necesari pentru plata datoriilor şi a salariilor profesorilor”.

Citeşte şi: Băsescu: Reţinerea directorului liceului român din Tiraspol poate tensiona situaţia din Transnistria

Reacţia premierului Leancă

Legat de faptul că oficialităţile celui de-al doilea stat românesc au luat la cunoştinţă despre ceea ce i se întâmplă profesorului Iovcev, trebuie spus că prim-ministrul de la Chişinău, Iurie Leancă, a declarat imediat după aflarea veştii, aşa cum arată site-ul unimedia.info – “nu urmăriţi doar ceea ce se întâmplă acolo, dar să întreprindeţi toate măsurile. Să mă ţineţi la curent şi, dacă este necesar, ne întrunim de urgenţă”, a spus Iuie Leancă în debutul şedinţei de Guvern.

Un incident anunţat pe Facebook

Primul semn că se întâmplă ceva rău fusese dat puţin după ora prânzului, pe propria pagină de Facebook, de Raisa Pădurean, directorul adjunct al Liceului “Lucian Blaga”. “Tiraspolul rezolvă problemele în stil criminal. Vă anunţ că directorul Liceului, împreună cu contabilul şi şoferul, sunt reţinuţi de securitatea tiraspoleană la intrare în satul Parcani. La rugămintea profesorilor, au mers după salariu. Acum sunt învinuiţi că aduc contrabanda pe teritoriul Transnistriei. Salariul profesorilor înseamnă contrabandă pentru ei. Iată încă o dovadă despre teroarea cadrelor didactice şi a elevilor din regiune. Telefoanele lor sunt bruiate”, este mesajul Raisei Pădurean.

Citeşte şi: Ion Iovcev, un profesor în tranşeele limbii române din Transnistria

“Făuritorii viitorului suntem noi înşine”

Nimic nu părea să anunţe acest incident, cu atât mai mult cu cât viceministrul Educaţiei mi-a spus că vorbise la telefon cu Ion Iovcev cu numai o oră şi jumătate înainte de reţinerea maşinii acestuia. Şi eu schimbasem câteva păreri cu profesorul Iovcev, cu o seară înainte. Directorul îmi spusese atunci că separatiştii caută noi motive de presiuni asupra liceului pe care-l conduce. “Aceştia de la Tiraspol tot gândesc ce mai pot face. Continuă hărţuiala”. Vorbă mare mi-a spus însă dascălul – “făuritorii viitorului suntem noi înşine”, ca o dovadă că acest om nu vrea să cedeze în lupta pentru limba română în Transnistria.

Separatiştii caută terorişti

Ceea ce se întâmplă acum la “graniţa” cu Transnistria face parte dintr-o strategie mai amplă a separatiştilor. Aceştia au pus la cale un plan prin care controalele la “vamă” să fie mult mai dure, spune jurnalista Iulia Modiga. Ea a scris deja un material pe tema asta, în portalul infoprut.ro, în care arată că soldaţii din forţele de menţinere a păcii au fost instruiţi “să inspecteze automobilele şi marfa pe care o transportă şi să verifice documentele şoferilor şi ale pasagerilor”. Separatiştii vor să depisteze, după cum susţine regimul de la Tiraspol, teroriştii şi criminalii care ar dori să intre pe teritoriul aşa-zisei republici Nistrenia. Până la ora 17.42, când am terminat de scris acest material, nu se cunosc alte informaţii despre soarta profesorului Iovcev.

Citeşte şi: Chişinăul şi Tiraspolul cu convenit să inspecteze situaţia şcolilor româneşti din Transnistria

Parlamentul European cere UE să se implice în apărarea şcolilor româneşti din Transnistria

O ştire de ultimă oră arată că Parlamentul European a luat act de flagrantele încălcări ale drepturilor la educaţie în ultimele opt şcoli româneşti din Transnistria, dar mai ales în ceea ce priveşte presiunile tot mai grave asupra Liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol. După cum anunţă portalul europahouse-te.eu, preluat de site-ul infoprut.ro, forul legislativ al Europei solicită, între altele, Comisiei Europene “să găsească modalităţi de a sprijini şi asista şcolile româneşti cu scriere în grafia latină din regiunea transnistreană” şi totodată face apel la Uniunea Europeană pentru “o mai mare implicare în rezolvarea acestui conflict şi la angajarea UE drept partener de negociere în acest proces”. După cum se poate remarca în text, se vorbeşte despre “şcolile româneşti” din Transnistria, în condiţiile în care Bruxelles-ul face referire la decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău, din 5 decembrie 2013, prin care se arată că româna este limba oficială în Republica Moldova. 

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă