15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCe spun politicienii despre afacerile familiei Ponta cu statul: Ion lliescu, Vasile...

Ce spun politicienii despre afacerile familiei Ponta cu statul: Ion lliescu, Vasile Blaga, Cati Andronescu, Gabi Oprea, Ilie Sârbu, Valeriu Zgonea

Theodor Stolojan, europarlamentar PDL: „Practic, ele trebuie declarate pentru că ele sunt rude ale domnului Ponta, iar domnul Ponta, după câte ştiu eu, în declaraţia de interese trebuie să declare şi contractele cu statul pe care le au rudele. Acum, treaba asta cu rudele nu ştiu până unde merge, dacă până la cumnaţi sau nu”.

Mădălin Voicu, deputat PSD: „Şi au făcut ceva, au vreo cauză, i-a prins DNA-ul? Au făcut vreo fraudă, au devalizat vreo bancă, au destabilizat economia naţională, au făcut ce? Atunci care e problema? Eu, dacă am un neam care are o afacere şi prosperă, eu trebuie să fiu acuzat că persoana respectivă, făcând o afacere corectă, este vizată de vreun lucru urât? Dacă a făcut ceva urât, poate să fie şi tata, dar dacă a făcut legal poate să fie orice, văr, unchi, nu contează”.

Ecaterina Andronescu, ministrul educaţiei: „Mă puneţi să comentez ceva de care nu ştiu. Eu nu comentez decât lucrurile pe care le cunosc. Eu sunt un om care vin din zona ştiinţelor exacte. Domnule, nu credeţi că România are atât de multe lucruri importante pe care trebuie să le facem împreună? Nu credeţi? Eu nu mai pot să văd starea asta de tensiune şi încrâncenare între oameni. Realmente. Eu cred că sunt, ca şi povestea cealaltă, fac parte din bătălia politică, iar eu bătălia asta politică şi în afara campaniei n-o mai pot înţelege pentru că sunt conştientă de faptul că energiile noastre trebuie să se ducă pentru proiecte pentru ţara asta. Eu nu cred că lucrul ăsta e adevărat. Eu, sincer, nu cred”.

Petru Filip, senator PSD: „Aici trebuie făcută o distincţie între legalitatea întocmirii unor contracte comerciale şi, cum să spun, apartenenţa într-un fel sau altul la propria ta familie, pentru că prietenii ţi-i alegi, membrii familiei – te naşti cu ei. Deci aici sunt lucruri care, din păcate, în legislaţia românească nefiind definite din punct de vedere al compatibilităţilor, duc la fel de fel de comentarii, interpretări. Chestiunea cu moralitatea o discutăm la biserică, o discutăm când ne spovedim. În viaţa publică, pot să vă întreb,ne întoarcem la chestiunea biblică: numai cel care se ştie total nevinovat să dea cu piatra. Aici e o chestiune pe care e foarte dificil să o judeci ca o persoană care e deasupra unei realităţi sociale. De-asta Isus a spus chestia cu piatra şi numai el putea s-o spună. Chestia cu incompatibilitatea în sistemul legislative european este total diferită de sistemul românesc. În Parlamentul European, de exemplu, parlamentarul poate să încheie contract de reprezentare pentru banii pe care-i primeşte cu soţia, şi nu este incompatibilitate. La ei chestiunea până unde este relaţia de familie este puţin mai diferită. Acum dacă eu am un nepot de spiţa a patra, iar el are contracte cu o instituţie publică, eu sunt vinovat pentru chestia asta?”

Aura Vasile, deputat PSD: „În primul rând, n-am ştiut de rudele astea. În ultimele săptămâni de vacanţă m-am ocupat de chestiuni gospodă-reşti. N-am ce să comentez. Totdeauna comentez pe probleme pe care le ştiu sau cel puţin le stăpânesc. Necunoscând absolut nimic, nu pot să…”

Victor Socaciu, deputat PSD: „Nici un comentariu la ziarul vostru de c… Nu poţi să fii independent la un ziar de genul ăsta.”

Gabriel Oprea, preşedintele UNPR: „Credeam că-mi pui o întrebare serioasă”.

Ilie Sârbu, senator PSD şi socrul lui Victor Ponta: „Am o rugăminte, să-i contactaţi pe ei, că nu ştiu”.

Anghel Iordănescu, senator PSD: „Nu comentez în nici un fel”.

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor: „Asta nu e discuţia pe care să o aveţi cu mine. Eu sunt preşedintele Camerei”.

Ion Iliescu, fost preşedinte al României, preşedinte de onoare al PSD: „Nu comentez. Neavând informaţii, nu pot spune nimic. Nu am urmărit ce-a apărut în presă despre asta”.

Vasile Blaga, preşedintele PDL: „Eu de fiecare dată am spus foarte clar. Aici sunt mai multe lucruri de luat în considerare. Trebuie văzut dacă lucrurile se întâmplă legal. Astfel de lucruri sunt de nedorit, e adevărat, dar, pe de altă parte, nu vreau să fie eu avocatul lui Ponta acum, dar nu ştiu ce-l leagă pe domnul Ponta de cumnatul său. Trebuie văzut dacă toate demersurile sunt legale”.

Vasile Blaga e mai înţelegător cu situaţia lui Ponta, fiindcă şi familia sa a fost descoperită ca având deprinderi asemănătoare. Modelul folosit de familia Ponta în afaceri nu e unicat în politică, fiind plagiat şi de ginerele preşedintelui PDL, Vasile Blaga, în mandatul de ministru de Interne în Guvernul Boc. Astfel, o investigaţie a HotNews-Kamikaze arăta că pe 23 aprilie 2009 lua fiinţa Axis Corporate Security, al cărei coacţionar cu 50% şi administrator era Ionuţ Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, stomatolog de meserie. În 27 noiembrie 2009, Axis a obţinut de la Poliţia Română licenţa de funcţionare, iar în data de 31 decembrie, ajunul Anului Nou, zi de sărbătoare legală, CNADR lansează anunţul licitaţiei pentru “servicii de asigurare pază, securitate şi protecţie pentru obiectivele din cadrul DRDP Timişoara”.

Firma ginerelui lui Blaga câştigă contractul de 2.518.675 RON. La data de 14 aprilie, Axis, în asociere cu alte două firme, câştigă un contract uriaş de la CNH Petroşani, în valoare de 36.000.000 de lei. După demascarea afacerilor cu statul ale familiei Blaga, ministrul s-a delimitat de contractele ginerelui său: “Nu ştiam despre afacerile ginerelui meu. (…) Dar i-am zis că atât timp cât am eu o funcţie publică, să nu mai participe la o astfel de licitaţie, pentru că este interpretabilă… I-am spus să se retragă din contractul ăsta imediat ce am aflat… Faptul că are activitate privată nu mă deranjează, dimpotrivă. Nu îmi doresc să lucreze la stat. Nu mă deranjează”. La acea vreme, Monica Macovei declara că ea nu crede că colegul ei de partid nu ştia despre afacerile ginerelui şi că liderul PDL ar fi trebuit să plece din Guvern.

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...
Ultima oră
Pe aceeași temă