13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDe ce nu-şi recuperează statul banii datoraţi de firmele lui Cuptor

De ce nu-şi recuperează statul banii datoraţi de firmele lui Cuptor

Controversatul om de afaceri Mihai Cuptor a fost dat în judecată atât de foştii săi parteneri de afaceri- Alexandru Bittner şi Adrian Petrache – cât şi de mai multe administraţii fiscale, locale şi centrală, pentru recuperarea unor datorii. Pentru a-şi pune la adăpost averea – obţinută în special din afaceri imobiliare dubioase – Cuptor şi-a mutat-o în paradisuri fiscale. 

 

Numele lui Mihai Cuptor a fost asociat cu mai multe afaceri scandaloase alături de gruparea Bittner- Petrache- Cocoş, afaceri legate în principal de retrocedări abuzive ale unor imobile din patrimoniul de stat (RAAPPS). Cuptor a fost implicat şi în fondarea Alianţei pentru România, fiind secretar general şi sponsor al acestui partid. Deşi în ultima perioadă a dispărut din atenţia publicului, RL a aflat că omul de afaceri şi-ar fi „exportat” peste 10 milioane de euro în paradisuri fiscale, unde ar avea  firme off-shore pe care le-ar controla prin interpuşi. Sursele RL spun că două dintre aceste firme sunt DICT Real Estate (Insulele Virgine Britanice) şi Delta Active Leasing Ltd (Cipru). În prezent, la Registrul Comerţului numele lui Mihai Cuptor apare doar într-o singură firmă – Herăstrău Resi-dence Construct- , unde are 25 % din capitalul social de circa 980.000 lei. Herăstrău Rezidence Construct are însă un asociat cu 50% – Art Bau International-, la care  acţionar unic este o firmă off-shore din Cipru : Delta Active Leasing LTD, care ar fi con-tro-lată de Cuptor. În 2009, societatea figura cu un salariat şi cu o cifră de afaceri de zero lei.

Cea mai puternică firmă, dacă e să ne luăm după capitalul social de peste 11 milioane de lei (aproape 3 milioane de euro), în care a apărut până de curând şi numele lui Mihai Cuptor ca deţinător a 10% din parţile sociale,  a fost  DICT Real Estate SRL, controlată de un off-shore din Insulele Virgine Britanice. Cu ceva timp în urmă Mihai Cuptor şi-a cedat partea soţiei sale, Cosmina. De asemenea, soţia sa mai apare în acte că ar deţine 10%  la Helvethrace SRL, firmă specializată pe consultanţă, controlată de o firmă din Elveţia (90% din părţile sociale). Pentru anul 2009, toate firmele au cifra de afaceri zero, ceea ce înseamnă ca au intrat în conservare, probabil pentru a fi închise sau pentru a aştepta vremuri mai bune.

Cum a scăpat Cuptor de datoriile la stat

În anul 2007, Cuptor avea litigii, în nume propriu sau prin firmele pe care le controla, cu  administraţiile fiscale de sector şi cu cea a municipiului Bucureşti cărora le datora miliarde de lei (vechi). Principala metoda de a scapa de datorii a fost intrarea în insolvenţă. Spre exemplu, „marele contribuabil” la bugetul de stat (aşa cum figura în scriptele Ministerului de Finanţe), SC Securent SA, unde Cuptor apărea ca acţionar şi administrator, a scăpat în 2007 de datorii către stat de miliarde de lei  prin intrarea în insolvenţa,  practică des folosită de milionarii României. Actual şef al ANAF, Sorin Blejnar, ne-a declarat că nu are pârghii legale pentru a recupera pierderile. „Intrarea în insolvenţă este reglementată de lege , iar ANAF nu poate obliga instanţele de judecată să nu pronunţe intrarea în insolvenţă” spune Blejnar. Administraţia Finanţelor Publice Bucureşti chiar a încercat să recupereze câteva miliarde de lei direct de la Mihai Cuptor, ca parte responsabilă, însă instanţa de judecată a respins această cerere.

Bittner şi Petrache vor 1,6 milioane de euro de la Cuptor

În afară de instituţiile statului, Cuptor se războieşte prin instanţe cu foştii săi parteneri de afaceri, Alexandru Bittner şi Adrian Petrache.  Iniţial, Cuptor a fost dat în judecată de Adrian Petrache, care-i cerea în total 1,6 milioane de euro, în baza a zece contracte de împrumut semnate de ambele părţi în 2004. Cuptor a deschis la rândul său un proces pentru a anula cele zece contracte de împrumut. Cuptor a susţinut în faţa instanţei că nu ar fi încasat niciodată banii şi de aceea nu există temeiuri legale pentru a le înapoia. Specialiştii consultaţi de Rl  spun că modul de redactare al contractele nu respectă tiparul unui contract de împrumut ca la carte, cu toate că actele au fost redactate în faţa unui avocat, care a şi certificat prin semnătură şi ştampilă autenticitatea acestora.

Contractele ascund mita pentru traficul de influenţă?

În contracte  nu există trecută rubrica „am primit suma de ” , nici data până la care trebuie să restituie împrumutul, sau o altă menţiune în acest sens. Mai mult, acestea au un mod ciudat de condiţionare a rambursării împrumutului. Potrivit acestor contracte, Cuptor se obliga să restituie împrumutul numai  şi numai „ în ipoteza în care dobândeşte un drept de proprietate asupra imobilului menţionat mai sus sau a oricărui imobil în echivalent, pe care nu-l exploatează prin închiriere, asociere etc, şi înstrăinează acest bun prin vânzare.”

Specialiştii spun că acest tip de contract poate ascunde plăţi care se fac pentru traficul de influenţă şi darea de mită. Acest lucru pare a fi accentuat, spun specialiştii,  şi de altă clauză ciudată şi anume de obligaţia lui Cuptor de a  plăti 33 % din sumele obţinute prin „exploatarea imobilului”. Iată clauza: „ În ipoteza în care dobândeşte un drept de proprietate asupra imobilului menţionat mai sus sau a oricărui imobil în echivalent, pe care îl exploatează prin închiriere, asociere etc., şi ulterior înstrăinează acest bun prin vânzare, se obligă să restituie suma împrumutată şi să achite creditorului 33% din sumele obţinute prin exploatarea imobilului”. 

„I-am dat banii cash la recomandarea prietenului Bittner”

În afară de procesele câştigate cu administraţiile fiscale, Cuptor a câştigat şi prima rundă din confruntarea cu Bittner şi Petrache.  De altfel, Adrian Petrache a recunoscut acest lucru. „ Practic, în prima fază de judecată a câştigat Cuptor (prima instanţa a admis anularea actelor de împrumut -nn) pe motiv că nu am putut proba cu acte bancare că i-am dat banii. O să probez cu martori la Tribunalul Bucureşti, unde s-a întors dosarul, pe motive de procedură,pentru rejudecare. Eu i-am dat banii  cash, la recomandarea prietenului meu de atunci Alex Bittner, care a fost extrem de moral şi a venit în proces ca parte care îşi asumă responsabilitatea acordării împrumuturilor” ne-a declarat Petrache .

Alexandru Bittner nu a putut fi contactat.

Cuptor: „Datoriile erau ale firmelor, nu ale mele”

Contactat telefonic, Mihai Cuptor susţine că nu a fost ofiţer de Securitate (aşa cum l-a catalogat presa) şi că el personal nu are datorii la Fisc. „ Datoriile erau ale firmelor, nu ale mele, de aceea am câştigat procesele” spune Cuptor. El nu se simte responsabil nici pentru împrumuturile nerambursate de la Bancorex.  „ Datoriile au fost ale firmei de alcool şi au fost stinse după ce AVAS a vândut activele, cumpărate de NIRO” spune Cuptor.  Datoriile  de miliarde de lei vechi la Fisc şi la bugetele asigurărilor sociale, făcute de  firma de protecţie şi pază  „SECURENT” ar  fi fost acumulate „numai după ce Bittner m-a obligat să-i dau lui majoritatea acţiunilor şi după ce m-a schimbat din funcţia de administrator, de asta instanţa de judecată m-a absolvit de orice vină „ (Cuptor a câştigat procesul cu finanţele publice). Cuptor recunoaşte că el controlează offshore-urile DICT (Insulele Virgine Britanice)  şi Delta Active Leasing LTD ( Cipru), dar că nu le mai foloseşte pentru că aşteaptă vremuri mai bune.

Primele tunuri, date cu banii de la fosta bancă a Securităţii

Mihai Cuptor, fiu de colonel de grăniceri, absolvent de ASE , a obţinut în 1979 postul de şef de producţie film la Studioul Cinematografic Buftea. A urcat în ierarhie, ocupând postul de director la „ România Film” şi apoi director coordonator economic la cinci teatre bucureştene, între care Teatrul Bulandra . După 1990, o scurtă perioadă a fost director adjunct la acelaşi teatru, de unde, după câteva luni, a fost dat afară de noul director, Ion Caramitru. Apoi a ocupat funcţia de expert parlamentar, iar de prin 1994 a preluat firma de protecţie şi pază  „ Securent”, „înfiinţată  pentru a transporta banii CAR-ului organizat de fostul primar general  de atunci, Crin Halaicu” după cum ne-a  relatat însuşi  Mihai  Cuptor. Tot în acea perioadă, Mihai Cuptor a dat primele tunuri financiare cu credite luate de la Bancorex. Datoriile acumulate şi care n-ar fi fost rambursate de firmele lui Cuptor erau de circa 60 miliarde de lei vechi.

Au urmat afaceri suspecte cu alcool, pentru care Mihai Cuptor a şi fost cercetat penal, dar dosarul a fost  clasat. În anul 2000, a finanţat şi orchestrat  înfiinţarea partidului Alianţa pentru România, unde lider era Teodor Meleşcanu, iar Cuptor vicepreşedinte. În 2001, Cuptor şi-a întărit relaţiile cu Alexandru Bittner (apropiat de Adrian Năstase), cu care era partener în  firma de protecţie şi pază  SC Securent SA (intrată ulterior în insolvenţă după ce  a acumulat datorii de miliarde de lei către stat). Din  anul 2003, Cuptor  a intrat în afaceri imobiliare alături de Bittner şi Petrache,  cu preluări de drepturi litigioase de la foştii proprietari deposedaţi de bunuri de comunişti. 

Cine sunt partenerii de afaceri ai lui Cuptor

Alexandru Bittner şi Adrian Petrache sunt cunoscuţi pentru afacerile imobiliare scandaloase în care au fost implicaţi. De asemenea, despre Bittner se ştie că este un apropiat al fostului premier Adrian Năstase. Presa a scris că Bittner ar fi avut putere de influenţă şi asupra apropiaţilor premierului, aflaţi în funcţii cheie din care ar fi putut facilita restituiri imobiliare către foştii proprietari sau către cei care cumpărau drepturi litigioase.

Cele mai citite

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă