12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăLifestyleFoodA început procesul în care profesorul Ion Iovcev e acuzat de nesupunere...

A început procesul în care profesorul Ion Iovcev e acuzat de nesupunere faţă de regimul separatist din Transnistria

Separatiştii au declanşat procesul împotriva profesorului Ion Iovcev pe 27 februarie, chiar în ziua în care Parlamentul European decidea ridicarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova. Dar bătălia împotriva unicului liceu românesc din Tiraspol se duce şi pe alt front – ştampila şcolii fiind confiscată, încă din 5 februarie, instituţia are activitatea administrativă blocată, de la asigurarea hranei pentru copii şi transportul elevilor, până la imposibilitatea de achitare a facturilor la utilităţi.

 

Nimic nu e întâmplător

Dovada mascaradei este tocmai faptul că Tiraspolul a decis, pe nepusă masă, declanşarea aşa-zisei judecăţi. Dar iată cum s-a întâmplat totul –  în ziua de 27 februarie, la ora zece fără un sfert, dimineaţa, profesorul Iovcev primeşte citaţia de la Tribunal. Pe hârtie scria că trebuie să se prezinte la judecată în aceeaşi zi, la ora 16.00, fiind atenţionat că, dacă nu va fi acolo, se va lua o decizie în lipsa lui. Luat pe nepregătite, directorul Liceului „Lucian Blaga” s-a dus la Tribunal fără avocat, în condiţiile în care apărătorul său era ocupat în acea zi cu o altă problemă. Profesorul comentează astfel că regimul separatist şi-a ales cu precizie momentul demarării acestui proces, chiar în ziua în care era programată reuniunea Parlamentului European, cu atât mai mult cu cât era aşteptată o decizie istorică pentru Republica Moldova – ridicarea vizelor, astfel încât cetăţenii celui de-al doilea stat românesc să circule liber în Uniunea Europeană.

Cozi de topor

Să vedem mai departe ce s-a întâmplat în ziua de 27 februarie. La ora stabilită, 16.00, Ion Iovcev se prezintă singur la Tribunalul din Tiraspol. Mai erau în sala respectivă judecătorul, procurorul şi o secretară. „De data asta s-au pregătit bine”, arată dascălul, în sensul că separatiştii au adus în sala de judecată un translator bun din română în rusă. Şi asta în condiţiile în care profesorul îşi menţine poziţia fermă de a vorbi doar în limba română cu acuzatorii săi. Deşi a întârziat o jumătate de oră, translatorul îşi face, într-un final, apariţia, în persoana unei tinere care se prezină drept „şef interimar” al catedrei de Filologie a Universităţii de Stat din Tiraspol. Ba chiar cea în cauză scoate diploma din care reiese că este doctor în ştiinţe filologice. Tare mândră mai era când şi-a prezentat acest titlu universitar, descrie situaţia profesorul Iovcev, ca şi cum „diplomata” ar fi vrut să-i atragă atenţia că, iată, de data asta, nu va mai fi nevoie să corectezi translatorul, cum ai făcut-o în timpul anchetelor de la procuratura Tiraspolului. Se ştie că şi atunci profesorul a vorbit tot în limba română, dar a fost nevoit, în multe rânduri, să traducă tot el în ruseşte, pentru că cel cu traducerea nu prea înţelegea nimic din limba română. Cât priveşte tânăra de acum, de la Tribunal, dascălul face referire la ce-a văzut scris pe diploma ei, anume că fusese obţinută la Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova. Culmea că pe diplomă se vedea un tricolor. „M-am gândit atunci că din bugetul Republcii Moldova şi-a făcut studiile, ca acum să contribuie mai bine la înţelegerea ruşilor, ca să poată distruge liceul românesc din Tiraspol”, remarcă, de data asta cu amărăciune, Ion Iovcev, la cum foloseşte Tiraspolul „cozile de topor” împotriva românilor din Transnistria. Profesorul a scris apoi o cerere, în limba română, în care solicită un alt termen de judecată, având în vedere că pe 27 februarie a fost luat pe nepregătite şi nu a putut să aibă alături şi avocatul său. Cererea i-a fost aprobată, astfel că un nou termen a fost fixat pentru data de 7 martie. A primit şi citaţia, la ora 11.30, pentru acea zi.

Capcana întinsă de separatişti Liceului „Lucian Blaga”

Profesorul este apăsat de o cu totul altă grijă, mai mare, în comparaţie cu procesul în care e acuzat de nesupunere faţă de regimul separatist, ilegitim, de la Tiraspol. Se referă la elevii săi, pentru că asupra Liceului „Lucian Blaga” presiunile nu contenesc. Asta, mai ales în condiţiile în care instituţia este lipsită de ştampilă, confiscată de separatişti încă din 5 februarie, atunci când Ion Iovcev şi contabila şcolii au fost opriţi în satul Parcani, moment în care li s-au luat, cu forţa, şi banii de salarii ai profesorilor şi personalului administrativ din acest liceu. Lipsa ştampilei blochează activitatea acestei şcoli, cu efecte negative în special asupra copiilor. „Nu pot alimenta elevii, nu pot ridica tichetele pentru motorină şi benzină, nu pot transporta copiii, nu pot da şoferului foaie de parcurs, nu pot achita facturile, cu toate că sunt deblocate conturile bancare ale şcolii”, arată dascălul cât de gravă e situaţia. Apropo de alimentarea elevilor, e vorba de asigurarea hranei la cantina liceului. Sigur că ştampilă nouă s-ar putea face, dar Ion Iovecv precizează capcana pe care separatiştii au întins-o acestei şcoli. Vrei ştampilă nouă, trebuie să te înregistrezi la autorităţile din Tiraspol, ceea ce înseamnă, în mod automat, că vei avea şi un alt statut juridic, cu riscul ca liceul să intre sub “papucul” separatiştilor. Această şcoală se află sub autoritatea Ministerului Educaţiei de la Chişinău.

„Esenţa vieţii mele”

Dar toate aceste presiuni nu trebuie să fie simţite de elevi. Dovadă că, în ciuda tuturor problemelor, profesorul Iovcev, alături de ceilalţi dascăli, s-au îngrijit ca de 1 martie, în cadrul şcolii, să fie organizată o serbare dedicată Mărţişorului. Elevii au pregătit un program artistic cu felurite cântece, dar mai ales scenete bazate pe scrierile lui Ion Creangă. Da, pentru că a fost sărbătorit şi marele scriitor român, având în vedere că ziua de naştere a lui Creangă e pe 1 martie. Cum s-ar spune, cartea înainte de toate. “Este doar esenţa muncii noastre, muncii mele, de o viaţă!”, exclamă profesorul Ion Iovcev.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă