10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodGALERIE FOTO: Parcul Drumul Taberei, mai mult metal și mai puțin parc

GALERIE FOTO: Parcul Drumul Taberei, mai mult metal și mai puțin parc

Un pavilion pentru șahiști, o seră cu plante exotice, un “pavilion pentru recreere adulți”, un amfiteatru și o pasarelă uriașă sunt doar câteva dintre structurile care vor ocupa o parte din și așa puținul spațiu verde din parcul bucureștean Drumul Taberei, aflat acum în modernizare. Deși Primăria Sectorului 6 susține că, după finalizarea investiției de 15 milioane de euro, zona va rivaliza cu oricare parc din Europa, din ceea ce s-a realizat până acum se observă mai degrabă că din vechiul parc au rămas mai puțini copaci și a apărut mai mult metal.

Modernizarea ar fi inclus doar aleile

O pasarelă uriașă din metal și lemn, susținută de un pilon înalt de 52 de metri, al cărei scop va fi de a permite oamenilor să admire noul parc din sectorul 6 refăcut cu bani europeni, reprezintă doar una dintre noile structuri care va înlocui și așa puținul spațiu verde din Parcul Drumul Taberei. Două pavilioane construite din aceleași materiale, un amfiteatru de beton cu scaune de lemn și o mini-grădină botanică inclusă într-o seră cu plante exotice sunt alte construcții ce vor fi amplasate acolo unde doar niște bănci și alei ar fi fost suficiente pentru recreerea celor 200.000 de locuitori ai unui sector transformat într-un uriaș șantier prăfuit.

Reabilitarea Parcului Drumul Taberei a început în luna mai, anul trecut, și va fi finalizată, potrivit datelor oficiale, în noiembrie 2014. În tot acest timp, parcul este închis pentru plimbări, spre disperarea bucureștenilor din zona plină de munți de pământ rămași de pe urma excavărilor pentru o nouă magistrală de metrou, construcție despre care încă nu se poate estima când va fi finalizată.

Deși nu a existat o dezbatere publică cu privire la necesitatea sau modul cum va fi modernizat parcul, după cum ne-au explicat reprezentanții societății civile, deși au existat voci care au protestat, primarul Rareș Mănescu a continuat proiectul pregătit încă din 2011 de fostul edil, Cristian Poteraș.

“E un dezastru acolo. În momentul când proiectul a venit la avizare la Agenția pentru Protecția Mediului, i-am spus primarului că nu este oportun acum să intervenim și nici nu avem motive să intervenim. Ei ne-au spus că vor modernizarea aleilor, iluminatul, băncuțele și o față mai umană ștrandului. Fără diminuări de spații verzi, fără defrișări, scrie clar în avizele și acordurile emise de Agenția pentru Protecția Mediului”, a menționat Dan Trifu, reprezentantul organizației non-guvernamentale Eco civica.

Nemulțumirea actuală a acestuia vine din faptul că Eco-civica a reușit să determine modificarea traseului metroului, astfel încât să nu fie defrișat un hectar din parc, dar nu a mai avut aceeași trecere și la Primăria Sectorului 6. “Cetățenii ce să mai facă, dacă nici parcul nu-l mai au? Parcul era și-așa destul de mic. Dezbatere publică nu a existat, dar au fost cetățeni din cartier care au sunat la noi și la autorități și am constatat că nu s-au respectat planurile, avizele și acordurile de mediu”, a precizat Dan Trifu.

Mai mult, reprezentantul Eco-civica crede că, în realitate, pavilioanele de recreere se vor transforma în timp în spații comerciale. “S-a mai întâmplat în Parcul Herăstrău. Sera pe care o construiește acum Primăria va deveni doar “un spațiu plin de buticuri, cu bere și altele”, crede acesta.

Primăria susține că a respectat proiectul

De cealaltă parte, administratorul public al Primăriei Sectorului 6, Sorin Dina, ne-a declarat că, potrivit proiectului, o mare parte din spațiul verde al Parcului rămâne neatins. “Sunt doar două spații de formă ovală, turnate în beton, pentru diverse activități de socializare. Există o latură a parcului pe sunt doar amenajări standard. Apoi, există un versant, de la lac până la ștrand în care nu se pot face construcții”, ne-a explicat Sorin Dina. Mai mult, Primăria susține pe site-ul său că vor mai fi plantați arbori și va fi adus pământ nou.

Sorin Dina a menționat că, din contră, lucrările, efectuate de 3-4 echipe de muncitori, sunt realizate conform avizelor. “Dacă sunt multe sau sunt puține structuri nu știu, cert este că sunt fix acele lucruri aprobate prin contractul de finanțare. Nimic mai mult, nimic mai puțin. Se execută absolut toți acei itemi cuprinși în indicatorii proiectului”, a insistat admnistratorul public. Acesta a precizat că, deși termenul final este noiembrie 2014, Primăria speră să termine refacerea parcului în această vară, lucrările fiind realizate în proporție de circa 80%.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă