15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist12 februarie în istorie: Ultimul împărat al Chinei abdică. Începe judecarea...

12 februarie în istorie: Ultimul împărat al Chinei abdică. Începe judecarea lui Miloșevici, președintele Iugoslaviei

La 12 februarie 1809 s-a născut Charles Darwin. În 1912 a abdicat ultimul împărat al Chinei. În 1999, președintele Bill Clinton s fost găsit nevinovat în cazul Monica Lewinsky. Iar în 2002, la Haga a început procesul lui Slobodan Milošević.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 12 februarie în istorie.

1541: Întemeierea orașului Santiago de Chile.

1709: Marinarul scoțian Alexander Selkirk („modelul” lui Robinson Crusoe), este salvat după patru ani trăiți în singurătate pe insula Juan Fernandez.

1736: Căsătoria dintre Maria Terezia a Austriei și Francisc Stephan.

1804: A murit Immanuel Kant, filosof german (n. 1724)

1809: S-a născut Abraham Lincoln, al 16–lea președinte al Americii, cel care a abolit sclavia (d. 1865)

1809: S-a născut faimosul și – în prezent – controversatul Charles Robert Darwin, naturalist englez (d. 1882)

1856: Vasile Boerescu a adresat un memoriu ministrului de externe al Franței, Alexandre Walewski, în care pleda pentru constituirea unui stat național românesc independent sub garanția celor șapte mari puteri.

1864: Parlamentul votează proiectul de lege pentru organizarea puterii armate în România.

1892: Pentru prima oară în istoria tehnicii, o invenție – aparatul de cronofotografie al francezului Leon Bouly – este denumită cinematograf.

1912: Abdicarea ultimului împăratul chinez Pu Yi; sfârșitul dinastiei Qing.

1912: China adoptă calendarul gregorian.

1919: Consiliul militar interaliat de la Paris a aprobat ca armata română să înainteze pe aliniamentul Satu Mare – Carei – Oradea – Salonta – Arad

1922: Și-a început pontificatul Papa Pius al XI-lea (n. 1857 – 1939).

1924: La New York are loc premiera lucrării simfonice Rapsodia albastră de George Gershwin.

1961: A fost lansată prima stație interplanetară automată în direcția Planetei Venus: Venus – 1

1994: Se deschid Jocurile Olimpice de Iarnă la Lillehammer, Norvegia.

1996: Yasser Arafat a depus jurământul în calitate de prim președinte ales (20 ianuarie 1996) al Autorității Naționale Palestiniene.

1999: Președintele Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, a fost găsit nevinovat în procesul cu privire la afacerea Monica Lewinsky.

2000: A avut loc, la București, reuniunea statelor membre ale Pactului de Stabilitate din Europa de Sud-Est, la nivelul șefilor de state și de guverne, la finele căreia a fost semnată Carta relațiilor de bună vecinătate, stabilitate, securitate și cooperare în Europa de Sud-Est.

2002: La tribunalul de la Haga, începe procesul fostului președinte al Iugoslaviei Slobodan Milošević. Acesta va muri în 2006 înainte de terminarea procesului.

2010: Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarna de la Vancouver.

2016: Papa Francisc se întâlnește cu Patriarhul Kiril al Moscovei la Havana, Cuba. Este pentru prima dată când capul Bisericii Romano Catolice și capul Bisericii Ortodoxe Ruse se întâlnesc.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă