20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist19 februarie în istorie: Două imperii recunosc independența României. Se naște Constantin...

19 februarie în istorie: Două imperii recunosc independența României. Se naște Constantin Brâncuși

La 19 februarie 1866, Mendel enunță legile eredității. În 1876 s-a născut Constantin Brâncuși, cel mai mare sculptor român. În 1878 s-a semnat Tratatul de la San Stefano, care recunoștea independența României. Iar în 1986 începe lansarea stației spațiale Mir.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 19 februarie în istorie.

197: Împăratul roman Septimius Severus a învins pe uzurpatorul Clodius Albinus în bătălia de la Lugdunum. Aceasta a fost confruntarea cu cele mai multe victime dintre toate cele care au opus două armate romane.

1473. S-a născut Nicolaus Copernicus, astronom polonez  (decedat 1543).

1859. S-a născut Svante Arrhenius, chimist suedez, laureat al Premiului Nobel (decedat 1927)

1866. A apărut lucrarea cercetătorului Gregor Mendel  Cercetări asupra plantelor hibride, în care sunt formulate legile fundamentale ale eredității (legile lui Mendel)

1876. S-a născut Constantin Brâncuși, sculptor, membru post-mortem al Academiei Române  (decedat  1957).

1878: A fost semnat Tratatul de pace ruso–turc de la San Stefano, care încheia războiul ruso–turc, recunoștea independența României, dar sacrifica Dobrogea, care era cedată Rusiei, iar aceasta își rezerva dreptul de a o schimba cu Bugeacul -partea Basarabiei detașată la 1856.

1880: William A. White, primul trimis extraordinar și ministru plenipotențiar al Marii Britanii în România și-a remis scrisorile de acreditare domnitorului Carol I. Cu același rang a fost acreditat la Londra N. Callimachi-Catargi.

1927: Sub conducerea lui Nicolae Lupu, o parte din membrii Partidului Național-Țărănesc se desprind din partid și creează Partidul Țărănesc.

1936. S-a născut Marin Sorescu, poet, dramaturg și eseist, ministru al Culturii (1995), membru al Academiei Române (d. 1997)

1939. S-a născut Irina Loghin, cântăreață română.

1951. A murit  André Gide, romancier, dramaturg, critic literar, memorialist; Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 1947 (născut 1869).

1960. S-a născut Andrew, duce de York, al doilea fiu al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

1964. România a fost desemnată, împreună cu alte state, să facă parte din Comisia specială a ONU, însărcinată cu elaborarea principiilor de drept internațional referitoare la relațiile prietenești de cooperare între state.

1970. S-a desfășurat, la București, adunarea generală de constituire a Academiei de Științe Sociale și Politice. Președinte de onoare al Academiei a fost ales șeful statului,Nicolae Ceaușescu

1986. URSS lansează primul element al Stației Spațiale Mir, misiune încheiată la 23 martie 2001.

1990: S-a înființat Uniunea Teatrală din România (UNITER). Primul președinte a fost actorul Ion Caramitru.

1992: În Coreea de Sud intrat în vigoare Acordul privind reconcilierea, neagresiunea și cooperarea între Nord și Sud (semnat la 13 decembrie 1991). A fost semnată declarația privind crearea unei zone denuclearizate în peninsula Coreea.

1997. A murit  Deng Xiaoping, președinte al Chinei (născut 1904).

2005: Cel mai mare cinematograf din sud-estul Europei, Movieplex, s-a deschis în complexul comercial Plaza România din București.

Citește și:

16 februarie în istorie: România strânge alianța cu Iugoslavia și Cehoslovacia. Fidel Castro preia puterea în Cuba

5 februarie în istorie: Transilvania e încorporată în Ungaria. Americanii debarcă pe Lună

4 februarie în istorie: Românii sunt campioni mondiali la bob. Începe Conferința de la Ialta

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă