12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAscensiunea unui premier al României. Episodul IX: Victor Ponta și-a luat apartament...

Ascensiunea unui premier al României. Episodul IX: Victor Ponta și-a luat apartament de lux într-un cartier înțesat de interese politice

Cartierul de lux în care locuiește Ponta e un loc unde se întretaie interesele transpartinice ale milionarilor tranziției și ale instituțiilor cu rol în securitatea națională. Locuințele au fost construite de firma lui Dan Andronic și de două offshore-uri din Insulele Virgine Britanice, prin conturile cărora s-au transferat 8,75 milioane USD către politicieni români. 

Locuințele au fost construite de firma lui Dan Andronic și de două offshore-uri din Insulele Virgine Britanice, prin conturile cărora s-au transferat 8,75 milioane USD către politicieni români. Cartierul de lux în care locuiește Ponta e un loc unde se întretaie interesele transpartinice ale milionarilor tranziției și ale instituțiilor cu rol în securitatea națională.

În ianuarie 2007, soția premierului, Daciana Sârbu, semna un precontract de vânzare-cumpărare cu “Central Residential Park S.A.“, unde acționar majoritar era “NIRO ’95 Impex“ (firma lui Nicolae Dumitru, patronul imperiului comercial Dragonul Roșu). În decembrie același an, Nicolae Dumitru cumpăra cu 766.000 de lei un apartament de lux de 167 mp în acel cartier. În 2009, Ilie Sârbu achiziționa la rându-i o locuință în “Central Residential Park“. În 2012, cu două luni înainte de a fi nominalizat șef al Guvernului, Victor Ponta a achiziționat încă un apartament de lux în același cartier.

Pe ultimul dintre acestea, Ponta nu și l-a cumpărat direct de la dezvoltatorul ansamblului rezidențial, ci după ce a fost trecut prin firma “G&F Real Estate and Constructions SRL“, conform datelor de la ANCPI și de la Arhiva Garanțiilor Mobiliare. Până aici nimic neobișnuit. Doar că “G&F“ este o firmă cu acționariat obscur, fiind deținută, din momentul înființării (în 2006) până cu 9 luni înainte de trecerea apartamentului în proprietatea președintelui PSD, de un offshore cu acționariat “total opac“ din Panama, numit “Sthemko Holding INC“. De-abia în vara lui 2011, acțiunile deținute au fost cedate unuia dintre directorii offshore-ului panamez, un cetățean grec la fel de obscur, pe nume Giorgios Chatzigiannis, ale cărui referințe identificabile sunt doar că e reprezentantul “la vedere“ al mai multor offshore-uri din paradisul fiscal Republica Panama.

Atunci când eşti liderul celui mai puternic partid din România şi eşti pe cale să preiei funcţia de premier, iar tu alegi să cumperi un apartament care anterior a fost în proprietatea unei firme “opace“ deţinute de un offshore cu acţionariat ascuns din Panama, te expui enorm şi rişti să devii şantajabil, deoarece în spatele offshore-ului care a deţinut apartamentul cumpărat de prim-ministrul Ponta, se putea afla oricine, chiar și un personaj certat cu legea sau un abonat la banii publici.

Andronic, unul dintre dezvoltatorii imobiliari ai cartierului

“Central Residential Park“ a avut 5 acționari fondatori: Nicolae Dumitru, Clitemnestra Volschi, Dona Florentina, Andreea Mihaela Tănase și “NIRO ’95 Impex SA“, fiecare deținând procente egale din afacere: 20%.

În noiembrie 2004, ziua când s-a constituit “Central Residential Park SA“, aceiași 5 acționari au înființat o altă companie interesantă: “Grand Hotel du Boulevard“, care a cumpărat hotelul baronului PSD Corneliu Iacobov, cu amplasament unic: intersecția Căii Victoria cu Bulevardul Regina Elisabeta din București. Tranzacția dintre Iacobov și cei 5 afaceriști se întâmpla cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din 2004 (alegeri în urma cărora puterea a trecut de la Adrian Năstase și PSD, la Traian Băsescu și Alianța DA).

În lunile ce au urmat, acționar majoritar la cartierul din spatele Poliției Române a devenit Nicolae Dumitru, prin intermediul firmei “NIRO ’95 Impex S.A.“ rebotezată “NIRO Investments SA“. În mod neașteptat, în prima parte a anului 2005, al doilea acționar ca mărime din “Central Residential Park SA“, cu o deținere de 5%, a fost “D.A. Communication&Media SRL“, fondată de Dan Andronic, actualul acționar majoritar de la “Evenimentul Zilei“. Firma a rămas în acționariatul “Central Residential Park SA“ până în 2006, când s-a retras.

Dar Andronic e considerat în mediile de presă drept un apropiat al Elenei Udrea, iar în trecut a fost consilier politic al lui Călin Popescu Tăriceanu și Adrian Năstase. Andronic a fost și partener al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Andronic e și finul lui NIRO, care l-a nășit pe Coasta de Azur. În mod surprinzător, Dan Andronic apare la Arhiva de Garanții Mobiliare și ca debitor al controversatului Said Baaklini (în urma tranzacționării în anul 2003 a unui autoturism marca VW Passat), personaj condamnat definitiv în decembrie 2015 la
4 ani și jumătate de închisoare în scandalul rambursărilor ilegale de TVA în valoare de 60 milioane de euro de la UCM Reșița.

De asemenea, numele lui Dan Andronic îl găsim și în rechizitoriul DNA care a stat la baza redeschiderii recente a dosarului “SOV-FNI“. Acesta e menționat în mod repetat, în legătură cu o suveică de tranzacții cu sume de bani între diverse firme și persoane din anturajul lui SOV. În una din aceste operațiuni financiare, numele lui Andronic e pomenit în rechizitoriu inclusiv alături de al lui Said Baaklini.

Dintre cei cinci fondatori ai cartierului unde locuiește familia Sârbu-Ponta, și acționarul Andreea Mihaela Tănase (care avea 20% din firmă în 2004 și ulterior sub 1%) are la rându-i conexiuni cu gruparea de interese Baaklini.

Conform presei centrale, Andreea Mihaela Tănase este cumnata lui Mohhamed Rajef Sharif, proprietarul companiei “Mike Trading & Investment SRL“, firmă al cărei nume a fost vehiculat în schema de returnări ilegale de TVA în valoare de 60 milioane de euro, urmare a umflării artificiale a prețului de export a unor motoare vechi de la “UCM Reșița“, împreună cu același Said Baaklini.

În decembrie 2015, Dan Andronic a fost reținut de procurorii DNA și ulterior pus sub control judiciar, fiind parte a grupului infracțional organizat din care fac parte Remus Truică și prințul Paul de România, pentru devalizarea patrimoniului Institutului de Protecția Plantelor Băneasa.

Offshore-ul unuia din intimii penali ai lui Ponta

În 2005, în acționariatul “Central Park“ a intrat și un offshore cu acționariat ascuns din Insulele Virgine, “Meneldil Associated“, care apare în mai multe companii românești, în asociere cu firmele familiei Creștin. Unul din reprezentanții firmei “Meneldil“ în acea perioadă e milionarul de origine libaneză Khalil Abi Chahine, unul din regii exportului de cherestea din România și importator al mărcii LG prin compania Romanel.

Chahine a fost partener de afaceri și prieten cu Victor Ponta, premierul și libanezul sunt acționari fondatori ai “FC Național 2000 SA“ în 2004. Totodată Khalil Abi Chahine e și un intim al cupului Udrea-Cocoș, divorțat în 2013. O dovadă în sensul apropierii celor menționați anterior e că în 2009, la nunta lui Chahine de la hotelul Hilton din Capitală, invitați de vază au fost cuplurile Daciana Sârbu-Victor Ponta, Udrea-Cocoș, iar nașul lui Abi Chahine a fost chiar dezvoltatorul “Central Residential Park“, Nicolae Dumitru.

Numele lui Khalil Abi Chahine e strâns legat de offshore-ul “Meneldil Associated SA“, prezent în acționariatul “Central Residential Park SA“. În 2011, o apropiată a lui Chahine, Cristina Vochin apare ca reprezentantă a offshore-ului “Meneldil“ și în firma “EEI Imobiliara Investment SRL“. În 2012, “Meneldil Associated SA“ cesionează către Chahine toate părțile sociale deținute în cadrul “EEI Imobiliara Investment SRL“.

Această din urmă companie e unul din acționarii “Central Residential Park Doi SA“, firmă-pui a “Central Residential Park SA“. Unul din asociații principali ai “Central Residential Park Doi SA“ este Anca Dinu, sora lui Dorin Cocoș (soțul Elenei Udrea). Povestea “Central Residential Park Doi SA“ o prezentăm ceva mai târziu în cadrul acestei investigații.

În 2006, “Meneldil Associated SA“, care deținea 15% din “Central Residential Park SA“, și-a cedat acțiunile către alt offshore din Insulele Virgine Britanice: “Running Total Group LTD“, reprezentat de Clitemnestra Volschi (Gâdea). Clitemnestra e unul din oamenii de încredere ai lui Nicolae Dumitru. Numele ei îl găsim menționat și într-o firmă în care apar ca acționari Elena Udrea și Dorin Cocoș.

Important de precizat este că atât offshore-ul “Meneldil“, cât și “Running Total“ sunt “surori“ având ca sediu social aceeași cutie poștală: “P.O. Box 958, Pasea Estate, Road Town, Tortola, Insulele Virgine Britanice“ (BVI). Tot la aceeași căsuță poștală mai ființează și adresa unui alt offshore, “Antelago Marketing LTD“, care aparent nu are legătură directă cu investigația noastră, însă în realitate e legat de frații Creștin, prezenți în “Central Residential Park Doi SA“, “Antelago Marketing LTD“ este prezent, indirect, în acționariatul fostei fabrici de stat “Electronica SA“, care a intrat în posesia familiei Creștin, ai cărei membri au fost implicați în fraude bancare.

Udrea și Cocoș au avut-o “secretară de ședință“ pe “administratoarea“ cartierului

Consiliul Local al Sectorului 2 a aprobat în primăvara lui 2005 PUD-ul pentru “Central Residential Park“, asta în condițiile în care administratorul “Central Residential Park SA“, Clitemnes­tra Volschi, era consilier local la Sectorul 2.

Numele său îl găsim și în SRL-ul “New Global Investments“, fondat în vara anului 2006 de Elena Udrea (25%), Dorin Cocoș (25%) și “NIRO 95 Impex“ (50%). Astfel, la ședința din 16 august 2006 a firmei, Elena Udrea și Clitemnestra apar pomenite una după cealaltă: “Cu unanimitate de voturi, președinte de ședință este numită doamna Udrea Elena Gabriela și secretar de ședință este numită doamna Volschi Clitemnestra“. Straniu, dar Elena Udrea ne-a declarat că nu cunoaște nici o Clitemnestră.

În sprijinul afirmațiilor noastre privind legătura dintre Udrea-Cocoș și dezvoltatorul cartierului de lux unde familia Sârbu-Ponta deține 3 locuințe, vine fostul administrator al “New Global Investments SRL“, înființată de triumviratul NIRO-Udrea-Cocoș, a fost numită Anca Daniela Răducan, personaj pe care îl regăsim și în funcția de director comercial al dezvoltatorului “Central Residential Park“ și care, începând cu noiembrie 2007 a fost împuternicită să se ocupe de vânzarea apartamentelor de lux.

Numele Clitemnestrei Gâdea (Vol­schi) e menționat și în rechizitoriul DNA care a stat la baza redeschiderii recente a dosarului “SOV-FNI“. O vreme, Clitemnestra Volschi a fost și administrator la “Prima Asigurare Reasigurare SA“, succedându-i lui Virgil Anastasiu, ex-soțul Corinei Chiriac. Atanasiu este adjunctul controversatului Radu Popa, director al Administrației Lacurilor și Parcurilor București (ALPAB) în mandatul primarului Sorin Oprescu. De altfel, Radu Popa a și fost asociat direct cu Clitemnestra Gâdea în firma “Quality ‘98 SRL“ în 2004.

Radu Popa e un personaj controversat. După ce a fost numit în 2009 de către Sorin Oprescu la șefia ALPAB, a atribuit, conform lui Dan Șova, contracte de consultanță juridică către casa de avocatură Șova și Asociații. La o lună după instalarea Guvernului “Ponta I“, în iunie 2012, Radu Popa era numit de premierul Victor Ponta șef la “Administrația Fondului pentru Mediu“. Câteva luni mai târziu, Popa se întorcea la fotoliul de șef peste parcurile și lacurile lui Oprescu.

Legătura cu “Central Park“ a Anei Jugănaru

În 2008, “Central Residential Park SA“ a cumpărat firma “Amcor Com Impex SRL“ de la Mihai Răducu Jugănaru, soțul Annei Rose Marie Jugănaru, asistenta lui Severin, trimisă în judecată pentru că ar fi obținut pe nedrept bani din bugetul Comunităților Europene. Scandalul a izbucnit după ce procurorii l-au acuzat pe europarlamentarul Adrian Severin că a decontat 20 de contracte de consultanță “fictive“ folosindu-se de 6 firme aparținând apropiaților săi.

De subliniat este că în firma achiziționată de “Central Residential Park SA“, Anne Jugănaru a fost și ea asociată cu soțul ei până în iulie 2005. Ulterior preluării de către NIRO a “Amcor Com Impex SRL“, administrator a fost o perioadă și Răducan Anca Daniela (aceeași persoană care a ocupat și funcția de administrator al firmei fondate de Udrea-Cocoș-NIRO).

Precizăm că Anne Jugănaru a fost numită secretar de stat în Ministerul Mediului începând cu 1 martie 2013, prin ordin al prim-ministrului Victor Ponta. Astfel s-a ajuns în situația în care Victor Ponta era locatar în cartierul de lux ridicat de o companie (“Central Residental Park SA“) al cărei sediu social (“Șoseaua Ștefan cel Mare, nr. 13A“) coincide cu sediul social al firmei fondate și conduse până în 2002 de subalterna sa din Guvern, Anne Jugănaru (Amcor Impex SRL), ulterior achiziției de către Central Residential Park.

Același sediu social are și o firmă la care acționar este sora lui Dorin Cocoș (Central Residential Park Doi SA). Nimic neobișnuit, dacă ne amintim că în penultimul episod al seriei noastre de investigații, am arătat că avocatul Victor Ponta chiar a prestat servicii avocațiale pentru sora lui Dorin Cocoș, pe vremea când căsnicia cu Elena Udrea era într-o
etapă roz.

Anne Jugănaru a confirmat că vânzarea firmei s-a produs, însă politiciana spune că n-are nici o legătură cu “Central Residential Park“: “Firma aceea se ocupa de jurnalism și de consultanță politică, în general pentru campanii electorale, pentru comunicare. Ei au cumpărat-o pentru locația bună. Dânșii m-au rugat. Repet, era o zonă care le convenea. Știu eu ce proiecte aveau ei acolo?“.

Fosta secretară de stat din Ministerul Mediului ne-a declarat că o cunoaște pe Clitemnestra Gâdea (Volschi): “Da, pe Cleo o cunosc. Este prietena unei prietene. Este un om pe care l-am cunoscut în diverse ocazii“. Referitor la tipul relației pe care Anne Jugănaru o are cu familia Ponta, aceasta a explicat: “Suntem…cum să spun? Colegi de partid. Suntem în relații bune, mie
mi-au plăcut de mult și Daciana și Ponta de pe vremuri, de când au venit în partid și am venit și eu“.

Familia. Elenei Udrea – asociată cu Creștinii în “Central Residential Park Doi“

În paralel cu SRL-ul “New Global Investments SRL“ înființat “la vedere“ de cuplul Udrea-Cocoș în tandem cu NIRO în 2006, mai există o a doua companie unde se intersectează interesele lui NIRO cu Cocoș.

E vorba de “Central Residential Park Doi SA“, având acționari de-a lungul vremii pe Anca Dinu (sora lui Dorin Cocoș), “Central Residential Park“ (controlat de Nicolae Dumitru), Dumitru Creștin, precum și alți membri ai familiei Creștin prin intermediul SRL-urilor: “Delisa Invest 2002“ (firmă reprezentată de Barbu Vrânceanu Jenica și fondată de Mărioara Creștin,), “Daim Imobiliara SA“ (la care Ileana Viorica Creștin era co-acționar) și “E.E.I. Imobiliara Investment SRL“ (la care, co-asociat, cu 50% era tot “Daim Imobiliara SA“, ce o avea co-acționar pe Ileana Viorica Creștin și pe Khalil Abi Chahine).

Frații Vasile Creștin și Ioan Creștin, alături de Viorica Creștin și de Vrânceanu Jenica, sunt implicaţi în “Dosarul bancherilor“, fraudă în care mai multe bănci au fost păgubite cu 85 milioane euro. În acest dosar a fost audiat și cuscrul lui Traian Băsescu, Bebe Ionescu, ca personaj care l-a pus în legătură pe unul dintre frații Creștin cu un vicepreședinte de bancă.

Firma “Central Residential Park Doi SA“, a avut-o ca administrator pe Daniela Răducan, cea care a administrat și firma trio-ului Udrea-Cocoș-NIRO, “New Global Investments“. Un alt administrator al “Central Residential Park Doi SA“ a fost pus Clitemnestra Volschi (Gâdea), care apare, de asemenea în firma trio-ului Udrea-Cocoș-Niro ca “secretar de ședință“.

Ramificații spre Palatul Cotroceni și MDRT-ul Elenei Udrea

Pe lângă cele două prezențe feminine (Clitemnestra și Răducan), în “Central Residential Park Doi SA“, găsim ca “administrator“ și pe Suicescu Florin Mihai. Acesta este partener cu familia fostului ofițer de securitate Mihai Cuptor (unul dintre controversații parteneri de afaceri ai lui Dorin Cocoș). Pe administratorul “Central Residential Park Doi SA“, Mihai Suicescu, îl găsim la Registrul Comerțului ca fiind asociat în “Advance Security Grup SRL“ cu Laurențiu Copaci (soțul Claudiei Copaci, șefa de cabinet a Președintelui României, Traian Băsescu). SRL-ul lui Alexandru Copaci, cumnatul șefei de cabinet a lui Traian Băsescu, precum și firma unui partener de afaceri al acestuia, pe nume Mihai Marencu (“911 Casa de Print și Producție“ și “New Consulting & Engineering Grup“), le găsim pe SEAP drept câștigătoare a două contracte cu MDRT, semnate în mandatul Elenei Udrea, pentru amenajarea standurilor expoziționale la târgurile de turism “Berlin 2010“ și “Londra 2011“.

Rus-Blaga-Sârbu și-au intersectat drumurile în Central Park

Dezvoltatorii cartierului de lux sunt reprezentați de o grupare de personaje penale, coagulate în jurul lui Nicolae Dumitru (alias NIRO), fost partener cu Nicu Gheară și despre care presa relatează că i-ar fi nășit pe Cămătari. Despre Nicolae Dumitru mai știm și că este flancat de o echipă managerială formată din colonei, maiori și generali ai serviciilor secrete și din poliție. În total vreo 20, după spusele sale.

Printr-o coincidență, Nicolae Dumitru, “angajatorul privat“ de șefi din poliție și servicii, a dezvoltat un megaproiect imobiliar de peste 300 milioane lei, în spatele sediului central (la acea vreme, în 2004-2005) al IGPR și buză-n buză cu două unități militare operate de serviciile secrete.

În toamna lui 2005, la un an şi câteva luni după ce NIRO a cumpărat Moara Dâmbovița (locația cartierului), ministrul de Interne Vasile Blaga dădea o hotărâre de guvern prin care se decidea casarea unor clădiri ale Inspectoratului General de Poliție al României, precum și trecerea unei parcele din spatele Poliției Române din proprietatea publică în cea privată. Acele imobile erau amplasate la garanția cu ansamblul imobiliar de lux pe care-l “cocea“ NIRO.

Presa anului 2007 titra că prin H.G.-ul lui Vasile Blaga s-a vizat, de fapt, generarea de “spații libere“ în jurul blocurilor lui Dumitru Nicolae. Vasile Blaga a explicat că inițiativa a fost, de fapt, a subordonaților săi din IGPR și că el, în calitate de ministru, doar a semnat-o. La acel moment, șeful Inspectoratului era chestorul Dan Fătuloiu.

În martie 2004, când Nicolae Dumitru a achiziționat Moara Dâmbovița S.A. și a demolat clădirile care stânjeneau ridicarea noului cartier rezidențial (aut. demolare 489/25V din 24.05.2004), Ioan Rus era ministru de Interne și vicepremier în Guvernul Năstase. Deoarece operațiunile de demolare a ruinelor “morii Dâmbovița“ se petreceau pe un perimetru imens aflat fix în spatele sediului central al Poliției Române, dar și al Centrului pentru Tehnologii Avansate al SRI și al unei alte unități militare operate de serviciile secrete, legea spune că ar fi fost necesare “avize speciale“ din partea instituțiilor cu rol în “siguranța națională“ (SRI, IGPR, Statul Major General). Din acest motiv e o probabilitate redusă ca la urechile ministrului de Interne Ioan Rus să nu fi ajuns nici o informație despre “vecinul“ care vrea să radă construcțiile pe un perimetru de câteva hectare din ceafa IGPR. În ultima lună a anului 2006, Ioan Rus (cel în mandatul căruia se dăduse startul șantierului) semna și un contract pentru achiziția unuia din apartamentele de lux construite de NIRO în spatele IGPR.

L-am întrebat pe Ioan Rus dacă achiziția e o coincidență, ținând cont că lucrările la cartierul amplasat în spatele unei instituții cu rol în securitatea națională au început în mandatul său. Ioan Rus a declarat pentru „România liberă“ că nu are nici o relație cu Nicolae Dumitru și că nu are cunoștință de avizele pe care le-a dat IGPR: “Habar n-am. Eu pe NIRO nu l-am văzut în viața mea. Gabi Oprea mi-a spus la un moment dat. Eram vicepreședinte al partidului și m-am gândit că câștigă Năstase alegerile, că nu știu ce și poate stau în Capitală, să-mi iau un apartament în București. După aia am zis că nu mai vin în București niciodată și l-am dat“. În cursul dialogului cu Ioan Rus, i-am atras atenția că Adrian Năstase nu mai avea alegeri de câștigat ulterior lunii decembrie 2006, momentul când fostul ministru de Interne a semnat hârtiile de achiziție a apartamentului. La remarca mea, Ioan Rus și-a rectificat declarația: “Nu știu ce m-am gândit atunci și cine mi-a spus“, justificându-și confuzia prin faptul că au trecut mulți ani de la acel moment și între timp s-a așternut uitarea.

Ex-vicepremierul Gabi Oprea, pomenit de Ioan Rus în dialogul cu “România liberă“ despre Central Residential Park, a declarat nervos că nu ştie nimic despre existența acestui cartier de blocuri-turn, amplasat fix în spatele Poliției Române. Singurele cuvinte pe care generalul Oprea le-a repetat de câteva ori, au fost: “Nu știu nimic. Nu știu nimic. Nu cunosc“, în ciuda faptului că fostul ministru de Interne și coleg de partid, Ioan Rus, a afirmat contrariul. Întâmplarea face ca tranzacțiile prin care cele 431 de apartamente de lux ale cartierului din spatele IGPR au fost înstrăinate de dezvoltator către clienți să se fi efectuat la biroul notarului public “Nicoleta Bucur“. La începutul anilor 2000, pe notărița Bucur o regăsim ca membră în organizația PSD Sector 2, iar ulterior se transferă la PSD Ilfov, unde, în perioada cât președintele filialei a fost Gabriel Oprea, ocupă funcția de “șefă a organizației de femei a PSD Ilfov“. Despre ea se spune că ar fi o apropiată a vicepremierului Gabriel Oprea, general şi preşedinte UNPR, dar și a lui Neculai Onțanu, primarul sectorului 2, pe raza căruia “NIRO&Co“ au ridicat “Central Park“.

Vasile Blaga (ministrul de Interne care a inițiat HG 1198/2005 în urma căreia s-a cosmetizat “linia de graniță“ cu cartierul lui Nicolae Dumitru), Ioan Rus (ministrul de interne în mandatul căruia NIRO a obținut autorizația de demolare a Morii Dâmbovița și, totodată, “locatar“ al cartierului lui NIRO) și Ilie Sârbu (coleg de Guvern și cu Blaga și cu Rus, dar și “locatar“ al cartierului lui NIRO) au fost catalogați de presă drept un “trio“ de apropiați.

Statul Major General și-a dat avizul pentru ridicarea cartierului pe când era condus de un penal

Teodor Atanasiu, ministru al Apărării începând din decembrie 2004, când s-a construit cartierul, a declarat că, deși deținea obiective militare în preajma Central Residential Park, MApN nu era instituția abilitată să dea “avizul“ pentru obținerea autorizației de construcție, aceasta fiind o atribuție a Statului Major General (SMG). Același lucru ni l-a comunicat și Inspectoratul de Stat în Construcții: “Toate construcțiile care vor fi executate în vecinătatea obiectivelor militare situate în intravilan, pe parcele limitrofe, precum și cele situate de cealaltă parte a străzilor învecinate cu incinta acestora, fac parte din Lista obiectivelor de investiții și dezvoltare, precum și a criteriilor de realizare a acestora pentru care este obligatoriu avizul Statului Major General, aprobată prin HG nr. 62/1996“.

La acel moment, SMG era condus de generalul Eugen Bădălan, personaj condamnat în 2012 la 4 ani cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată, în dosarul “Tofan Grup“.

Procuror de lux lângă procuror de lux trage

În afara fostului procuror Victor Ponta, în cartierul “Central Residential Park“ și-a achiziționat apartament de lux și Marian Sîntion, pe atunci înalt oficial în MAI, fiind șeful DGIPI, aflat în subordinea ministrului de Interne Vasile Blaga. Marian Sîntion e procurorul care a instrumentat dosarul clanului Cămătarilor, soldat cu încarcerarea acestora. Dacă e adevărat că Nicolae Dumitru și Nuțu Cămătaru sunt afini, aşa cum au declarat public Nuţu Cămătaru, dar și apropiați de-ai lui Nicolae Dumitru pentru “România liberă“, atunci cumpărarea unui apartament de lux în acest cartier de către “Corrado Cattani de România“ naște niște semne de întrebare legitime. Precizăm că Sîntion cunoștea posibila relație naș-fini între Cămătari și NIRO deoarece în septembrie 2004, în perioada în procurorul instrumenta cazul, Nuțu Cămătaru, convocat să depună mărturie în fața Comisiei de Abuzuri a Senatului, a declarat: “Nicu Gheară s-a supărat și că m-am băgat pentru Nicu, patronu’ de la Niro, care l-a botezat familia noastră…“, însă NIRO a negat, trei ani mai târziu, că i-ar fi nășit pe Cămătari sau invers. Sîntion nu a vrut să comenteze subiectul.

Procurorul general adjunct al României, vecin cu Ponta

Procurorul Bogdan Licu – uns de Victor Ponta pe funcția de procuror general adjunct al României, anterior, în decembrie 2012,dar și membru în plenul “Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor“, împreună cu soția sa Monica, angajată a SRI – deține și un apartament în cartierul de lux ridicat în spatele IGPR. Bogdan Licu nu și-a cumpărat apartamentul direct de la “Central Residential Park SA“, ci de la firma nașului și prietenului său, MB Telecom SRL. Nașul procurorului general adjunct al României, Mircea Tudor, apare în declarația de avere a lui Licu și în calitate de creditor “persoană fizică“ cu suma de 325.000 euro. Subliniem că firma “MB Telecom SRL“, cea care a vândut apartamentul de lux către procurorul general adjunct al României, e abonată pe bandă rulantă la contracte pe bani publici cu instituții ce au legătură cu securitatea națională: Autoritatea Națională a Vămilor (17 contracte), Institutul pentru Tehnologii Avansate (SRI), IGPR, UM 0466 București, U.M.0149F, Ministerul Finanțelor Publice, CNADNR, Aeroportul Henry Coandă, R.A. Aeroportul Craiova, R.A. Aeroportul Iași, C.N. Administrația Căilor Navigabile Constanța R.A., C.J. Galați, C.J. Sibiu.

În referatul procurorilor din Dosarul Microsoft, făcut public în 2014, apare următoarea mențiune:

“Astfel, din contul Fujitsu Siemens Computers a fost plătită în contul firmei Profinet suma de circa 20.000.000 USD. Din contul firmei Profinet… au fost efectuate plăţi către Slytherin Marke­ting Ltd, iar de aici către următoarele firme/persoane:

în data de 14.05.2004:

4.950.000 USD către Running Total Group Ltd;

1.250.000 USD către Meneldil Associated SA;

în data de 02.12.2004:

2.700.000 USD către Running Total Group Ltd;

Running Total Group Ltd a emis către Slytherin Marketing Ltd două facturi, una în 29.04.2004 pentru suma de 4.950.000 USD (sunt menţionate serviciile aşa cum au fost înscrise în contract) și alta în 26.11.2004 pentru suma de 2.700.000 USD (sunt înscrise aceleaşi servicii, nu se specifică servicii suplimentare), achitate de Slytherin Marketing Ltd în datele de 13.05.2004 şi 02.12.2004 în contul Zürich, Elveţia“.

Aceste viramente erau făcute la finalul guvernării Năstase, adică fix anul când a început demolarea Morii Dâmbovița pentru construcția cartierului Central Residential Park.

Un an mai târziu, când a început construcția blocurilor de lux, offshore-ul Meneldil Associated SA, implicat în transferul șpăgilor, a intrat în acționariatul Central Residential Park SA cu o cotă de 15% din proiect, cedându-și acțiunile în august 2006 către Running Total Group Ltd, celălalt offshore în conturile căruia s-au virat banii de șpagă. Intrarea celor două offshore-uri în acționariatul dezvoltatorului imobiliar la scurt timp după încasarea șpăgii face să se nască pe bună dreptate întrebarea dacă nu cumva banii din șpăgile pentru prelungirea contractelor cu Microsoft au fost investiți în construcția cartierului de lux, unde multe din elitele politice și cu funcții în statul român, dețin acum, în calitate de cumpărători de bună-credință, apartamente high-end. Semnele de întrebare se amplifică, dacă ținem cont că președintele PSD din 2012, Victor Ponta, cu două luni înainte de a deveni premier, și-a cumpărat apartamentul de la o firmă deținută anterior de un offshore cu acționariat ascuns din Panama.

Victor Ponta şi Nicolae Dumitru, în ciuda solicitărilor repetate ale „României Libere“ din perioada când a fost scrisă această investigație, au preferat să păstreze tăcerea.  

Ascensiunea unui premier al României: Episodul I (text integral)

Episodul II: Victor Ponta, acționar la o echipă de fotbal cu acționariat controversat

Episodul III : Victor Ponta a lucrat ca avocat pentru familia Udrea-Cocoș

Episodul IV: Victor Ponta a obținut bani nemeritați „doar cu buletinul“

Episodul V: Victor Ponta a iertat Rompetrol de jumătate de miliard de dolari și a amânat majorarea redevențelor Petrom

 

ÎN FIECARE MARȚI ȘI JOI, NUMAI ÎN EDIȚIA PRINT A ROMÂNIEI LIBERE. NU RATA JOI, 10 MARTIE, EPISODUL AL X-LEA! 

 

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă