7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăLifestyleFoodCele mai bune filme de Paste

Cele mai bune filme de Paste

» Mai mult decat de Craciun, de Paste televiziunile se intrec in a prezenta filme pe teme religioase.
» Filmele de Paste selectate de "Romania libera" sintetizeaza topuri similare realizate de media occidentala.

Topurile occidentale folosite sunt: "Top 5 Easter films for lapsed Catolics" (Guardian), "Top 5: Easter Weekend Films" (Big Hollywood), "Top 8 Easter movies" (bleestree.com).

Postul de Craciun si chiar Craciunul insusi sunt evenimente parca mai lumesti si mai de chef decat ce se intampla in preajma Pastelui. Sarbatoarea din aprilie are o alura mai solemna, de pe urma careia se resimt si televiziunile, al caror program include o multime de emisiuni si filme cu tematica religios-crestina. Pornind de la aceasta realitate, peliculele selectate de "Rl" nu s-au ghidat doar dupa criteriul estetic, ci si – dat fiind specificul sarbatorii – dupa adecvarea la mesajul crestin si, nu in ultimul rand, dupa accesibilitate (filmele difuzate de televiziuni fiind in aceasta perioada "pentru intreaga familie"). Or, chiar daca "Evanghelia dupa Matei" a lui Passolini este considerat o capodopera, avand parte de admiratori dedicati, are o audienta restransa, fiind un film care se adreseaza mai degraba profesionistilor. De asemenea, am distins intre pelicule care deformeaza structuri, dar respecta mesajul crestin  ("Godspell", "The Colour of the Cross") si cele care pur si simplu ironizeaza si se amuza pe seama Bibliei ("Monty Python’s Life a Brian").

1) Ben Hur (William Wyler, 1959)

In acest film ce se deruleaza intre Iudeea si Roma, istoria lui Cristos este colaterala, insa momentele ei importante interfera cu destinele protagonistilor, influentandu-le si, la final, conducandu-le spre happy-end. In concordanta cu aceasta reprezentare "deviata" a lui Isus, mai mult prin efecte, este remarcabil ca fata lui Isus nu este aratata, ci se vede doar reflexia ei in veneratia celor din jur, un truc care ar fi putut opri multi imitatori din a interpreta prost chiar personajul sacru pe care vroiau sa-l omagieze. Superproductia, extrem de scumpa pentru acele vremuri (15 milioane de dolari), a luat unsprezece Premii Oscar, un record mult timp intangibil, egalat recent de "Titanic" (1997) si "Stapanul inelelor: Intoarcerea regelui" (2003). A luat Oscarul inclusiv pentru cel mai bun film si cel mai bun actor (Charlton Heston in rolul lui Ben Hur).

2) Evanghelia dupa Matei
(Pier Paolo Pasolini, 1965)

O realizare 100% europeana, in traditia neorealismului italian, filmata cu "camera in mana". Pelicula este considerata o capodopera, cu admiratori fanatici care o considera cel mai bun film realizat vreodata despre Isus. Paradoxal, filmul apartine
unui homosexual marxist ce se declara ateu.

 

3) Ultima ispita a lui Isus
 (Martin Scorsese, 1999)

Desi acuzat de blasfemie, filmul lui Scorsese este doar o interpretare moderna a Noului Testament, o ecranizare destul de fidela a cartii lui Kazantzakis. In halucinatiile crucificarii, fiul lui Dumnezeu isi vede cealalta viata a lui, de om simplu (casatorindu-se cu Maria Magdalena, avand copii), ultima ispita fiind cea a umanului.

4) Isus din Nazaret
(Franco Zeffirelli, 1977)

 

Sau cea mai lunga poveste cristica spusa vreodata. Acest film de 6 ore si un sfert a dominat aproape fiecare Paste romanesc de la Revolutie incoace. Filmul este foarte pictural, iar prestatia lui Robert Powell in rolul lui Isus a devenit foarte populara, multi oameni identificandu-l cinematografic pe Isus cu acest actor.


5) Jesus Christ Superstar

(1973, Norman Jewison)

Filmul este o adaptare cinematografica a operei rock omonime. Desi e puternic influentat de liberationismul hippie, filmul a fost destul de bine primit inca de la lansare;  pe langa costumele si frezele moderne, filmul aduce ca noutate "hermeneutica" transformarea lui Iuda intr-un personaj tragic.

6) Patimile lui Hristos
(Mel Gibson, 2004)

Filmele despre Isus sunt de regula pentru intreaga familie; filmul lui Mel Gibson este interzis copiilor sub 14 ani – fiind acuzat de violenta gratuita si antisemitism. Prin aceasta viziune gore/foarte sangeroasa regizorul, un catolic practicant, a dorit sa ilustreze intensitatea suferintei lui Isus.


7) Culoarea crucii: Invierea

(Jean-Claude La Marre, 2006)

Jean Claude Marre este regizor, scenarist si actor principal in acest film insolit care nareaza ultimele doua zile ale lui Isus. Personajul biblic este reprezentat ca un barbat de culoare, persecutiile la care este supus datorandu-se rasei. Cu toate ca deturneaza mesajul pe filiera politica, filmul nu este ireverentios fata de Biblie.

8) Viata lui Isus
(George Stevens, 1965)

Filmul spune povestea lui Isus de la nastere pana la Inviere. In rolul lui Isus este Max von Sidow. Filmul, considerat cel mai scump din istorie pana la acea data (20 milioane de dolari), a fost redus de la 4 ore (la premiera) la 3.17’ (in Anglia) si la 2.27’, pentru SUA. Filmul nu a fost un succes de casa, descurajand ecranizarile Bibliei.

9) Godspell/Evanghelie
(David Greene, 1973)

Acest film cantat aduce "Evanghelia dupa Matei" in contemporaneitatea pop-art-ului, punandu-l pe Isus si apostoli sa actioneze in New York-ul zilelor noastre. In film, Ion Botezatorul aduna o gasca de tineri discipoli, indemnandu-i sa-l urmeze pe Isus. Melodia "Day by day" a fost lansata de acest film.

10) Facatorul de minuni
(Derek W. Hayes, 2000)

Este o animatie 3D care rezuma toata povestea lui Isus. Vocea lui Hristos este asigurata de Ralph Fiennes, a lui Dumnezeu de Michael Briyan, iar a lui Iair de William Hurt. Publicul tinta sunt mai ales copiii, intentia filmului fiind mai degraba educativa decat estetica. Interesante mai ales efectele speciale.

Cele mai citite

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Ciucă și Ciolacu s-au pozat alături de patriarhul Daniel, la capela din Parlament

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, s-au fotografiat alături de patriarhul Daniel și au publicat aceste poze pe conturile lor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă