13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalDe azi, prima parte din Saga Amurg: Zori de Zi

De azi, prima parte din Saga Amurg: Zori de Zi

Cea de-a patra parte din Saga Amurg, regizată de câştigătorul premiului Oscar, Bill Condon, dezvăluie secretele şi misterele fascinantei poveşti de dragoste care a extaziat milioane de oameni.

Filmul continuă povestea de iubire dintre Bella şi Edward, care se finalizează cu o căsătorie, oficiată de un preot adevărat. Rodul iubirii dintre muritoare şi vampiri se arată repede, o fetiţă a cărei naştere aproape o ucide pe Bella. Cei doi, alături de fiica lor Renesmee, ajung să fie vânaţi atât de Volturi, cât şi de vârcolaci, iar războiul mocnit dintre clanuri este pe cale să se reaprindă.

Luna de miere în Brazilia

Exact ca în carte, Saga Amurg: Zori de Zi – Partea 1 urmăreşte călătoria celor trei personaje principale ajunse la maturitate. „Sfârşitul Sagai Amurg: Eclipsa, îi înfăţişează pe cei doi pe o pajişte, vorbind despre nunta care se apropie. La începutul filmului Saga Amurg: Zori de Zi, îi vedem pe membrii familiilor celor doi îndrăgostiţi primind invitaţii. Bella şi Edward apar în scene diferite în noaptea dinaintea nunţii, agitaţi, apoi se trece direct la scena în care are loc nunta secolului,” explică producătorul Wyck Godfrey, care a colaborat la toate părţile seriei.
„Ulterior, acţiunea se mută în Brazilia, unde cei doi îşi petrec luna de miere, pe insula Esme, moment aşteptat de toată lumea. Apoi desigur, apar surprizele, asa cum se întampla în orice căsnicie… o sarcină neaşteptată. Până la sfârşitul filmului Saga Amurg: Zori de Zi – Partea 1, Bella nu va mai fi o femeie singură, fără copil şi nici muritoare.”

Scriitoarea-producător

Stephanie Meyer explică: „Saga Amurg: Eclipsa, se termină înfăţişându-l pe Jacob rănit şi alergând prin pădure. Bella se dedică lui Edward… întotdeauna a fost cel potrivit pentru ea. Pe toată durata pregătirilor de nuntă din Saga Amurg: Zori de Zi – Partea 1, Jacob nu ştie exact unde se află. Se refugiază în nordul Canadei şi trăieşte acolo ca un lup pentru câteva luni. Jacob nu lipseşte foarte mult, pentru că logodna oficială dintre Bella şi Edward are loc în iunie, se căsătoresc pe 13 august, iar el îşi reface apariţia chiar la nuntă.”
Autoarea Stephenie Meyer a devenit producătorul episoadelor finale ale seriei, care au fost realizate în acelaşi timp, şi s-a aflat pe platourile de filmare zilnic pe toată durata producţiei. Implicarea ei în producţia acestor două filme nu a fost prea diferită de colaborarea pentru cele anterioare, spune Meyer, care tot timpul s-a implicat în procesul de producţie.

Grupul de regizori

Alăturându-se grupului de regizori ai producţiei Saga Amurg, Catherine Hardwicke, Chris Weitz şi David Slade; laureatul premiilor Oscar, Bill Condon a fost ales pentru a prelua comanda ultimelor două părţi ale seriei.
Condon a avut numeroase motive pentru a se implica în acest proiect. „Ceea ce mi s-a părut interesant este că fiecare film în parte este diferit”, comentează Condon. „Fiecare regizor a avut o abordare diferită asupra filmelor, deşi povestea se continuă de la o carte la alta. Există o armonie în scrierea poveştii, atât în cărţi cât şi în scenarii. Însă în ciuda constrângerilor, fiecare regizor a făcut ceva foarte diferit. Am fost încântat de faptul că, mai ales cel de-al patrulea film, s-a dovedit a fi cu adevărat diferit de celelalte. Iar apoi, al cincilea cu totul altfel decât al patrulea. Astfel, îţi oferă şansa de a-ţi pune amprenta pe el.”

La sfârşitul ultimei părţi, Bella şi Edward, au o sabie deasupra capului, în ideea că, potrivit legilor lui Volturi, ea trebuie transformată într-un vampir. „Familia Volturi apare în cea de-a doua parte, însă timpul lor a sosit încă din prima. Autoritatea celor doua lumi veghează si aşteaptă”, explică Wyck Godfrey, producătorul de rezervă.
În acest film, principala ameninţare nu o reprezintă doar cea din interior şi anume copilul Bellei, ci şi lupii care aşteaptă să atace casa familiei Cullen. Ne-am îndepărtat de ameninţarea familiei Volturi şi am avut de-a face serios cu ameninţări din partea oraşului Forks din Washington, şi ne-am gândit cum va afecta naşterea acestui copil armistiţiul deloc uşor dintre vampirii Cullen şi lupi, adaugă Godfrey. „Bill se potriveşte perfect deoarece este un amator al acestui gen şi iubeşte filmele fantastice. La începutul carierei sale a scris scenarii pentru filme asemănătoare, plus că este regizor de imagine … un exemplu ar fi Dreamgirls.”

Bill Condon îşi aminteşte de prima întâlnire cu producătorii… „Am realizat că se întâmplă multe în acest film: sex pentru prima dată, lupi care vorbesc, formarea unei legături. Există provocări mari în prima parte, pentru că se pune problema transpunerii unei opere fantastice, într-un film în care spectatorul să creadă, iar câteva din aceste idei sunt de-a dreptul SF. Cum să creem un univers în care spectatorul sa-si doreasca cu infrigurare sa intre?”
Condon, care a câştigat premiul Oscar pentru Cel Mai Bun Scenariu Adaptat pentru filmul „Sfârşit de drum”, a fost de acord să transforme ultimul capitol în două filme. “„ra destul de limpede: cartea finală are trei părţi – începutul şi sfârşitul sunt realizate din perspectiva Bellei, iar cuprinsul din cea a lui Jacob. Momentul ruperii este cel în care ea devine vampir, moment în care marcăm sfârşitul primului film. Până acolo chiar este un film întreg. Se întâmplă multe lucruri, iar ideea ca acestea să se deruleze în 50 de minute, ne-ar fi forţat să tratăm superficial totul. A fost cea mai bună soluţie.”

Provocarea Kristen Stewart

Condon era nerăbdător să lucreze cu actorii tineri din această poveste axată pe lumea feminină. „Faptul că personajul central este femeie – interpretată de Kristen Stewart – a fost o provocare pentru mine. Sunt un mare admirator al lui Kristen, datorită rolurilor sale de până acum şi a altor lucruri pe care am văzut că le face. Faptul că am putut fi colegi în acest proiect pe parcursul acestor două filme, a reprezentat principalul motiv pentru care am acceptat să mă alătur producţiei,” spune Condon.
Robert Pattinson transmite mesajul: „Vreau să le spun fanilor să se aştepte la un film mult mai macabru decât toate celelalte la un loc. Sper că va fi atât tulburător, cât şi realist. Să sperăm că am transformat un scenariu extrem de nerealist, într-unul pe înţelesul oamenilor normali, care nu au dat naştere unui vampir”, râde el.

Locaţii exotice

Primele filmări ale producţiei Saga Amurg: Zori de Zi – Partea 1 au început pe 7 noiembrie 2010 în Rio de Janeiro, Brazilia, iar filmările au continuat în acelaşi timp cu cele ale producţiei Saga Amurg: Zori de Zi – Partea a 2 , timp de 6 luni în trei ţări.
Echipa multinaţională a filmat mai întâi în interiorul şi apropierea următoarelor oraşe: Rio de Janeiro şi Paraty în Brazilia; Baton Rouge şi New Orleans în Louisiana, America; precum şi în Vancouver, pe insula Vancouver şi Squamish, BC în Canada – toate constituind ţinutul oraşului Forks din Washington; insula Esme din Brazilia şi Volterra din Italia. (Datorită spectrului mondial particular al acestui al doilea film, multe dintre ţări au fost reconstituite în locaţiile variate.) Scenele adiţionale pentru secvenţele din luna de miere din Brazilia din prima parte, au fost filmate în Insulele Virgine din America.
Saga Amurg: Zori de Zi – Partea 1 începe ca o poveste intimă ce are ca subiect o nuntă şi o lună de miere, detalii care sunt atât discutate, anticipate şi apreciate de către fanii filmului Amurg, astfel încât au fost luate măsuri de securitate, pentru a le păstra confidenţialitatea.
Sarcina Bellei naşte atâtea controverse încât filmul se extinde atât din punct de vedere al efectelor vizuale surprinzătoare, cât şi al secvenţelor de acţiune, când clanul Cullen şi lupii duc o luptă deschisă între ei, pentru prima dată. Pentru că acţiunea a avut loc atât în afara cât şi în interiorul casei clanului Cullen, producătorii au creat două case la scară reală.
Deşi respectă elementele ce au constituit romanul, producătorii şi-au lăsat totuşi amprenta asupra poveştii contemporane de iubire cu oameni şi fiinţe supranaturale. La fel ca în toate filmele din seria Amurg şi Saga Amurg: Zori de Zi – Partea 1 au fost utilizate multe scene cu zone împădurite, ce pun în evidenţă aspectele de întunecime, însă distribuţia şi echipa de producţie au avut de a face cu vremea neaşteptata care au forţat producţia să se reorienteze către alte locaţii.
În plus, cea mai mare parte a distribuţiei necesita o întreagă armată de experţi – inclusiv profesionişti în materie de machiaj, coafuri/peruci, lentile de contact, costume şi recuzită – pentru a obţine imaginile descrise detaliat în carte, detalii ce pot fi verificate de către fanii nerăbdători.

 

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...
Ultima oră
Pe aceeași temă