7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialEpisodul XII: Cine a sponsorizat Echipa de raliu a lui Ponta

Episodul XII: Cine a sponsorizat Echipa de raliu a lui Ponta

Nicolae Dumitru (NIRO), acționarul majoritar al dezvoltatorului cartierului Central Residential Park SA, unde familia fostului prim-ministru Victor Ponta deține trei apartamente, este și proprietarul turnului de birouri unde și-a avut sediul multă vreme sponsorul echipei de raliu a premierului. Conexiunile duc spre un membru al Consiliului Concurenței și spre grupul de interese al lui NIRO.

În mai 2009, în timpul guvernării PDL-PSD, președintele României Traian Băsescu a dat un decret prin care l-a validat consilier de concurență pe Dan Ionescu, fostul director executiv al cartierului de lux unde locuiește fostul prim-ministru.

De cum s-a așezat pe fotoliul de membru al Consiliului Concurenței, Dan Ionescu, care este și în prezent pe această funcție, și-a schimbat în CV data nașterii, după cum a descoperit presa la acea
vreme.

Gestul poate avea o singură explicație: data nașterii o schimbi doar dacă vrei să nu fii identificat în cadrul firmelor în care ai fost acționar sau administrator. Dar tocmai această modificare m-a făcut să caut amănunte despre fostul director executiv al cartierului de lux.

Am aflat, astfel, că Dan Ionescu a cumpărat în iunie 2006 o parte din acțiunile deținute în cadrul SRL-ului R Distribution Group de către Tribeca Distribuție SRL. Asociații majoritari ai Tribeca erau Pepe Berciu și Ion Andrei Biriș.

Cei doi sunt distribuitorii mărcii de whisky “Jack Daniels“ în România (prin intermediul unei alte firme a lor, BDG Import).

Sponsorizare de 40.000 euro

În 2006, Ion Andrei Biriș și Pepe Berciu au fost și parteneri de afaceri direcți cu NIRO ’95 Impex (acționarul majoritar al Central Residential Park), căruia i-au vândut majoritatea părților sociale deținute în R Distribution Group. Cei doi susțin, însă, că nu au făcut niciodată afaceri cu Nicolae Dumitru, deși datele de la Registrul Comerțului îi contrazic.

În perioada 2003-2006, Berciu și Biriș au fost parteneri și cu Clitemnestra Volschi (administratorul cartierului de lux). Tot aceasta a fost și „secretar de ședință“ în firma New Global Investments, a trio-ului Udrea-Cocoș-NIRO). Iar Victor Ponta a fost totodată și avocatul cuplului Udrea-Cocoș.

În mod bizar, patronii BDG Import spun că nu o cunosc și că nu au auzit niciodată de Clitemnestra Volschi, deși au derulat o afacere împreună. Astfel, pe 19.11.2002, aceasta din urmă și firma B.D.G. IMPREST (unde acționari erau, printre alții, Biriș și Berciu) deveneau asociați în compania Romanian Distribution Tobacco. Asocierea a durat 3 ani, iar în final, Berciu și Biriș și-au vândut majoritatea părților sociale deținute către NIRO 95, societate reprezentată de aceeași Clitemnestra. Mai mult, sediul firmei Tribeca Distributie SRL, deținută de Ion Andrei Biriș și Pepe Berciu, este în Str. Nerva Traian nr. 184-186, Sector 2, adresă unde este amplasat turnul de birouri al lui Nicolae Dumitru.

În 2004, la aceeași adresă și-a deschis sediu secundar și BDG Import, distribuitorul whisky-ului Jack Daniel’s în România.

Deși e doar sediu secundar, pe site-ul www.bdg.ro, blocul de birouri a lui NIRO apare ca adresă oficială a companiei.

Din 2006 până în 2010, la aceeași adresă cu BDG Import și-a avut sediul și „Brown-Forman Worldwide LLC Wilmington, sucursala București.

Aceasta este filiala locală a concernului care produce celebra marcă de whisky. Faptul că ambele firme au funcționat la aceeași adresă câțiva ani este firesc, dacă ne gândim că Brown Forman este unul din partenerii strategici de afaceri ai BDG.

Fiecare dintre cele două entități are rolul ei: Brown Forman se ocupă de marke­ting, iar BDG se ocupă de importul și distribuția mai multor mărci de produse spirtoase.

O perioadă, “Brown-Forman București“ s-a ocupat și de sponsorizarea “Jack Daniel’s Rally Team“, cheltuind câte 20.000 euro/an/echipaj pentru asistența tehnică.

În perioada 2010-2011, în cadrul „Jack Daniels Rally Team“ îl regăsim și pe Victor Ponta.

Reprezentanții corporației “Brown Forman USA“ au declarat că fostul premier a beneficiat de sponsorizarea lor doar în 2011, însă sunt contraziși de o serie de articole din presa acelor ani, inclusiv unul de pe www.promotor.ro, datat 19 aprilie 2010, care titrează că Victor Ponta era integrat în echipă încă din anul precedent.

„Jack Daniel’s Rally Team aduce în 2010 mesajul său de responsabilitate, cu urmatoarele echipaje: Edwin Keleti şi Victor Ponta la grupa A pe Renault Clio R3 Maxi Evo“, se arată pe respectivul portal auto.

Prezența fostului premier în echipa Jack Daniel’s în 2010 e confirmată și de revista Top Gear.

Inițial, Brown Forman a negat și orice legătură cu Nicolae Dumitru sau vreuna din firmele din cadrul NIRO Group, deși culmea, compania a fost chiriașă chiar în clădirea NIRO. Un vicepreședinte al Brown Forman a revenit ulterior cu clarificări, susținând că e vorba de o nuanță și anume că dintre „actualii“ angajați nu-l cunoaște nimeni pe Nicolae Dumitru și nu are relații cu firmele la care acesta e acționar, reprezentantul societății declarând că nu știe dacă în trecut “foștii angajați“ au avut legături cu NIRO.

Distribuitorii „Jack Daniel’s“, asociați cu Remus Truică

Coacționarii BDG Import Ion Biriș și Pepe Berciu sunt parteneri în cluburile de lux Loft și El Capitan cu Remus Truică, fost coleg cu Victor Ponta în guvernul Năstase, când unul era șef de cabinet al prim-ministrului, iar celălalt șef al Corpului de Control al prim-ministrului.

În cadrul Asociației Snagov Plus, Remus Truică apare cofondator, alături de Ion Andrei Biriș.

Revista OK Magazine a menționat într-un articol evenimentul prilejuit de lansarea paginii de Facebook „Finlandia Explore Midnight“, care a avut loc pe exclusivista plajă Nikki Beach de la Saint Tropez.

Printre oaspeți s-a numărat și familia lui Gino Iorgulescu, fostul coacționar, alături de Victor Ponta, din „FC Național“.

Nici Nicolae Dumitru, nici fostul premier nu au răspuns solicitărilor „României libere“ de a emite un punct de vedere despre coincidența sponsorizării hobby-ului automobilistic al politicianului de către o firmă care a avut sediul în clădirea dezvoltatorului cartierului unde familia fostului prim-ministru deține trei locuințe de lux.

Măgureanu a gravitat în jurul liderilor USL

Ion Andrei Biriș, unul din asociații BDG Import e căsătorit cu Anca Biriș, fiica lui Virgil Măgureanu, fostul șef al Serviciului Român de Informații.

Aceasta și Ion Biriș apar ca parteneri în alt SRL, alături de Marian Măgureanu, băiatul directorului SRI.

În 2011, Marian Măgureanu apare, la rândul său, ca reprezentant al părinților lui într-o tranzacție imobiliară prin care au înstrăinat un apartament de lux în nordul lacului Herăstrău cuplului Adina Vălean-Crin Antonescu, conform unor copii ale contractului publicate de site-ul Investigații Media. Președintele Senatului, Crin Antonescu, a explicat pentru „România liberă“ că a ajuns să facă tranzacții imobiliare cu familia Măgureanu printr-o pură coincidență. “Soția mea știe detalii, că ea s-a ocupat. Contextul e comercial. Am căutat pe piață și am găsit un loc care mă interesa“, s-a justificat fostul co-președinte al Uniunii Social Liberale.   

Citiți și: 

Ascensiunea unui premier al României: Episodul I (text integral)

Episodul II: Victor Ponta, acționar la o echipă de fotbal cu acționariat controversat

Episodul III : Victor Ponta a lucrat ca avocat pentru familia Udrea-Cocoș

Episodul IV: Victor Ponta a obținut bani nemeritați „doar cu buletinul“

Episodul V: Victor Ponta a iertat Rompetrol de jumătate de miliard de dolari și a amânat majorarea redevențelor Petrom

 

 

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă