15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFOTO: Totul despre fierul forjat

FOTO: Totul despre fierul forjat

Fierul forjat este obţinut prin deformarea metalului când acesta a ajuns în stare plastică, mai exact când este încălzit până la incandescenţă. Această prelucrare se poate face manual, prin metoda tradiţională, de mii de ani folosită, în care bara de oţel înroşită se deformează prin baterea cu ciocanul pe nicovală.

Obiectele din fier forjat încep să câştige tot mai mult teren, deoarece răspund cât se poate de bine nevoilor funcţionale şi de design din locuinţele contemporane. Ele dau căldură, intimitate, ne aduc aminte de tradiţii, cu alte cuvinte, înnobilează locul în care trăim.

Lucrările personalizate, realizate din fier forjat autentic, de obicei unicate, fac obiectul domeniului numit FIER FORJAT sau mai corect, FIERĂRIE DE ARTĂ.

Pro fier forjat: fierul forjat nu are moarte. Nu-l mănâncă cariile, ca pe lemn şi nici nu-i îmbătrâneşte structura moleculară, ca la materialele plastice.

Datorită acestor calităţi merită să fie executate din el acele obiecte care ,,împodobesc’’ şi rezolvă funcţional nevoia unei construcţii gândite să reziste cel puţin la trei generaţii. De aici rezultă că valoarea investită la acest capitol este o decizie importantă pentru că ea poate creşte sau din contră poate scădea valoarea unei clădiri.

De ce să alegi fierul forjat? Iată ce ne spune un specialist care cunoaşte întreg domeniul, materialul, tradiţia, meşteşugul, casele, decoraţiunile. Este vorba de Arh. Mircea ŢIBULEAC, managerul firmei AXISgrup SIBIU:

“Pe zi ce trece, percepţia acestui tip de produs este tot mai corectă. La întrebarea dacă fierul forjat – şi în primul rând cel AUTENTIC – câştigă teren în faţa altor materiale, răspunsul este categoric da. Şi aceasta deoarece această îndeletnicire tradiţională fost redescoperită şi numărul meşteşugarilor care-l pot oferi este din ce în ce mai mare.

Am dobândit acest meşteşug tradiţional în primă etapă, după care am arătat celor interesaţi la ce le poate servi această artă. În mod normal, fierul forjat este un material care rezistă şi secole, mai ales dacă este bine tratat corespunzător.

Din păcate, acel aliaj de oţel din care se executa fierul forjat cu secole în urmă nu mai există. Acela era bogat în siliciu şi, prin forjare, se acoperea cu o crustă autoprotectoare făcându-l să nu ruginească.

În ziua de astăzi substituim această calitate, pe care o avea pe vremuri oţelul, zincând la cald confecţiile metalice care se amplasează în exterior. După zincare, respectând prescripţiile privind vopsirea acestui gen de suprafaţe, piesele se pot vopsi aşa cum îşi doreşte fiecare sau cum stabileşte arhitectul de comun acord cu beneficiarul.”

Fierul forjat – o veche ocupaţie a meşteşugarilor sibieni

Iată principalele momente ale istoriei şi tradiţiei fierului forjat la Sibiu.

1376: în oraş există 19 brelse, având 25 de meserii. Este inclusă şi meseria de fierar.

1539: Se stabileşte un nou regulament pentru bresle.

1798: Pielarul Anton Filek face un umbrar din fier forjat pentru Fântâna din Piaţa Mare.

1859: Turnătoria Friedrichs-Hütte din Lonbach, landul Hessa Germania,a turnat un pod din fontă. A fost inaugurat la 17 decembrie 1860 fiind al treilea pod de acest gen de pe teritoriul României de azi. Localnicii l-au denumit “Podul Minciunilor”. În 2006 Axis Grup a participat la restaurarea lui “plombând” porţiunile lipsă cu piesedin fier forjat.

1862: Se instalează 5 lămpi şi un grilaj de fier în jurul statuii lui Nepomuk (în Piaţa Mare).

1883: În Piaţa Huet, în jurul Bisercii Evanghelice se instalează un grilaj de fier.

1916: Casa Comandantului Militar al Transilvaniei (actuala clădire a rectoratului Universităţii Lucian Blaga din Sibiu) este decorată cu fier forjat.

În centrul istoric al fostei Capitale Culturale Europene din 2007, Sibiu, pe lângă clădirile – monumente de arhitectură, la loc de cinste şi apreciat de toţi sibienii şi de toţi turiştii este şi fierul forjat, prezent pretutindeni.

Podul Miniciunilor, Fântăna din Piaţa Mare, mâinile curente aflate în pasajele scărilor care fac legătura între pieţe, firmele vechilor hoteluri, grilajele caselor săseşti – toate au amprenta nemuritoare a fierului forjat. Fie că sunt restaurări sau lucrări autentice, toate încântă la fel de mult ochiul privitorului, fie el arhitect, lăcătuş, designer sau pictor.

Cu nepotul pe urmele fierului forjat

Fierul forjat înseamnă în primul rând tradiţie. Iată ce ne povesteşte Dl. Arh. Mircea Ţibuleac despre tradiţia fierului forjat în Sibiu şi despre importanţa predării acestei moşteniri tinerei generaţii:

“Am pornit într-o după amiază cu soare însoţit de nepotul meu de doi ani să vânăm imagini în care fierul forjat este prezent. Bucuria cu care micuţul descoperea elementele autentice din această categorie de podoabe ale oraşului istoric de pe malul Cibinului m-a entuziasmat. Am realizat încă o dată că această bucurie a copiilor nu trebuie curmată ci mai degrabă cultivată şi întreţinută până când se fac mari şi ajung factori de decizie.

În aceeaşi seară m-am întâlnit cu prietenii rotary-eni pe care i-am convins că trebuie să facem ceva imediat ca generaţiile viitoare să poată să păstreze şi să valorifice bogăţiile inestimabile ale patrimoniului construit lăsate de generaţiile care au clădit Sibiul.

Mă gândesc la organizarea unor cursuri anuale de arhitectură primară pentru copiii de 9-10 ani. Am avut o asemenea experienţă în 2005 când ne-am luat aliaţi elevii şcolilor din zona istorică într-un proiect care viza popularizarea măsurilor corecte de intervenţie pe clădirile din centrul vechi al Sibiului.

Vă las în continuare să descoperiţi împreună cu nepoţelul meu Mihai câteva elemente caracteristice de fier forjat. Merită să le descopere la rândul lor şi nepoţii voştri şi de ce nu şi nepoţii lor !”

Aţi fost personal implicat în păstrarea tradiţiei?, l-am întrebat pe dl. architect.

“Ca arhitect care de ani de zile sprijin restaurarea zonei istorice din Sibiu, am fost solicitat să lucrez câteva obiective specifice pentru aceste zone. Ca lucrări de referinţă aş aminti restaurarea balustradei Podului Minciunilor, grilajele la clădirea istorică din Piaţa Schiller precum şi lucrările noi după documentaţiile unor piese dispărute (cum ar fi de exemplu grilajul fântânii istorice din Piaţa Mare, portalul bisericii Romano-Catolice, etc.).

Casa lui Nick

Iată cum ne-a descris dl architect casa impunătoare, un vechi conac restaurat de pe strada Negruzzi din Sibiu:

“Am ales acest exemplu complex de “împodobire” a unei clădiri că să ilustreze tema articolului nostru din două motive importante. În primul rând pentru că poate să se constituie într-un model de colaborare între un architect şi clientul sau. În al doilea rând pentru că dotarea clădirii cu acest tip de confecţii decorative cuprinde cam tot ce se poate proiecta şi executa din Fier Forjat AUTENTIC.

Primul motiv enunţat îl consider a fi cel mai important şi, din această cauză, îl voi detalia numai pe el. Se poate descrie concis în felul următor: armonie în gândire şi comuniune de vederi culturale privind a ceea ce ar trebui să rezulte la finalul colaborării noastre.

Din acest motiv colaborarea care a început acum 5 ani dăinuie şi în ziua de astăzi. Nu numai că a rezistat dar ea s-a extins şi pentru un alt obiectiv la fel de important, aflat undeva în munţii Austriei.

Casa a trecut prin cel puţin trei etape. Noi am rămas în colaborare în ciuda faptului că toate firmele care s-au implicat pe parcurs au fost înlocuite, la “linia de sosire” ajungând numai firme din Germania, Austria şi Italia.

Faptul că noi am făcut parte din acest pluton câştigător se datorează la ceea ce subliniam la început : armonie în gândire şi comuniune în idei. Cu alte cuvinte am respectat motto-ul care ne călăuzeşte în toate acţiunile : perfecţiunea detaliului.

Acest client m-a cucerit din prima zi, de la prima discuţie, când din stradă, în faţa casei care era aproape la stadiul de ruină mi-a spus că nu se va amesteca în decizile mele asupra conceptului dar doreşte ca în tot ceea ce concep şi execut să ţin cont de un sigur lucru.

Cei care vor trece pe lângă casa lui să vadă deosebirea între imaginea ei şi cea de vis-a-vis care tocmai se terminase. Probabil că nu este greu să va imaginaţi că la acea casă, deşi a avut susţinere financiară foarte generoasă, toate confectile metalice decorative erau executate din elemente de serie produse industrial.

Nu modul acesta de producere era “ruşinos”. Ruşinoas era conceptul, sau mai bine spus, lipsa lui. Ce s-a obţinut acolo se poate vedea pe “toate gardurile” din mahala până în centrul oricărui mare oraş din ţara noastră. Din păcate colaborarea mea cu NICK este o excepţie!”

MOTIVE pentru alegerea AXISgrup SIBIU

Suntem o firmă sibiană care a luat fiinţă în anul 1994, cu scopul de a promova un concept nou la acea vreme şi anume arhitectura la cheie. Timpurile s-au schimbat, cerinţele pieţii de asemenea şi, începând cu anul 2001, firma are ca nou principal obiect de activitate proiectarea şi executarea confecţiilor metalice decorative din fier forjat – AUTENTIC.

Cu certitudine AXIS nu este singura firmă al cărui produs final este fierul forjat, dar este printre puţinele care produce fier forjat AUTENTIC, adică respectă procedeul de prelucrare a metalului aşa cum o făceau meşteşugarii sibieni în vechime, şi este singura firmă care activează în acest domeniu preocupată într-o foarte mare măsură de perfecţiunea detaliului.

Acesta este şi sloganul nostru, slogan care în interiorul firmei are rol de regulă, fiind respectat de toţi membrii echipei AXIS.
Clienţii pe care îi căutăm şi care ne caută sunt cei care îşi doresc o soluţie personalizată, lucru care conduce la produsul unicat ca design şi tehnică.

Motive pentru care merită să apelaţi la serviciile firmei AXIS:
1. Existăm din 1994 pe piaţa serviciilor de proiectare urmată şi de execuţie. 

2. Ne deplasăm la clienţii noştri oriunde în ţară şi în străinatate pentru a culege date şi ulterior a monta lucrările executate.

3. Răspundem oricărei solicitări a clientului indiferent de volumul lucrării cerute.

4. Respectăm cei doi paşi traditionali şi absolut necesari în derularea normală a unei investiţii: proiectare şi apoi execuţie.

5. Preţul lucrării îl fixaţi dvs. , deoarece când întocmiţi tema de proiectare împreună cu arhitectul, stabiliţi bugetul pe care acesta urmează să-l respecte în misiunea sa.

6. De obicei căutăm să devenim partenerul dvs. , aşa cum de mii de ani arhitectul şi investitorul au format un cuplu care de multe ori a realizat lucrări de referinţă în istoria omenirii.

REALIZĂM: obiecte decorative, scări şi balustrade, firme şi copertine, garduri şi porţi, grilaje diverse, mobilier etc.

 

Cele mai citite

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă