13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăLifestyleFoodMagazine second hand din Bucuresti

Magazine second hand din Bucuresti

» Topul nu vizeaza magazinele sofisticate care comercializeaza produse cu iz vintage sau retro, ci magazinele second hand, asa cum le stim din anii ‘90.
» Unele se axeaza pe preturi sociale, foarte mici si unice pentru o categorie, iar cele mai pretentioase pe preturi mai mari, diferentiate pe produs.
» Cel mai bun second din Bucuresti nu este romanesc, ci apartine unei firme bulgare.

» Criteriile folosite in alcatuirea acestui top sunt: calitatea produselor, adecvarea la moda, abundenta produselor de firma, precum si raportul calitate-pret.
Obiectul acestui top nu sunt magazinele vintage sau retro, adica acele  buticuri care te rup la scoruri si vand articole vechi pasionatilor de moda din "vremurile bune de altadata", ci pur si simplu magazinele second hand, asa cum le stim din anii ‘90, cu haine si incaltaminte purtata si ieftina, adusa din Occident. Cu toate astea, la o privire mai atenta se observa ca pana si piata secondurilor e rupta in doua sectiuni – una, mai pretentioasa, in care hainele sunt atent sortate inainte de a fi puse pe rafturi (cele prea demodate sau prea purtate fiind date la o parte), cu preturi net mai mari decat celelalte seconduri, si alta, unde profilul e mai degraba social: la acestea din urma, hainele sunt prea putin sortate, primand aspectul functionalitatii in dauna esteticului (conform principiului: poate fi purtat? Atunci e bun). Fiind vorba de magazine mici, cu profituri minimale, logica pietei e mai dura cu ele decat cu alte magazine – astfel, o multime de magazine despre care s-a auzit in targ ca ar aduce "marfa de firma" dispar de pe piata inainte de a ajunge la ele (e cazul, de exemplu, al secondurilor din zona Pietei Gorjului din Militari, din care a ramas doar unul singur, sau al secondului cu parfum vintage de la intersectia Calea Victoriei cu strada Doamnei).

Mihai Bravu 47-49 (zona Dimitrov)
1. Mai pragmatici si mai putin snobi decat romanii, bulgarii ne-au luat-o inainte si au corporativizat ideea de second hand. Reteaua se numeste Second Hand Mania, are site (shmania.net), 24 de sucursale in orasele importante din Bulgaria si de catva timp si-a deschis doua filiale si in Bucuresti, pe soseaua Mihai Bravu (magazinul mare e la Dimitrov, Mihai Bravu 47-49). Magazinul arata surprinzator de bine si, la nivel de estetica, bate cu usurinta orice second romanesc – e inalt, spatios, cu gresie albastra pe jos si o plasma uriasa pe care se vede cum curge playlist-ul zilei. Un neprevenit l-ar putea lesne confunda cu un magazin obisnuit, cu atat mai mult cu cat hainele sunt aliniate pe siruri si categorii expuse clar. Magazinul are doua incaperi – una pentru femei si alta pentru copii si barbati, iar marfa ascunde tot felul de comori de firma: o amica si-a cumparat doua fuste (Esprit si Tommy Hilfiger) care au cantarit in valoare de 22 lei. Spun "au cantarit" pentru ca strategia de vanzare este diferita de cea a magazinelor romanesti, hainele fiind vandute la kilogram (cu un minim de 100 grame), iar preturile variaza in functie de ziua saptamanii (L: 60 lei, M: 55 lei, M: 45, J: 35, V: 75, S: 70, D: 65).

Piata Iancului (iesirea de la metrou)
2. Unul din secondurile cunoscute ale Bucurestiului, favorizat si de pozitie, apartinand retelei "Dobrogeanul" (reprezentante pe 1 Mai si Drumul Taberei). Magazinul e mare, iar hainele sunt relativ atent sortate (nu vezi gioarse) si foarte diverse – se gasesc aici inclusiv saci de dormit (am vazut unul de la Departamentul de Pompieri al SUA la 140 lei), plapumi (139 lei)-, haine de blana veritabila pentru segmentul doamne (nutrie, vulpe) la preturi de 270-450 lei. Nu prea am vazut articole de firma – doar niste pantaloni Adidas de trening. Au si pantofi, dar cei mai multi sunt noi, de la Air (100 lei). Preturi nu chiar mici – 27 lei pulover, 75 haine de piele.

Baldovin Parcalabul 14
3. Una din cele mai placute surprize pe care le-am descoperit in zona Garii de Nord, cautand una din "sucursalele" Dobrogeanul de pe Gh. Duca, care s-a desfiintat. In ciuda dughenei placate cu termopane care-l adaposteste, magazinul sclipeste de curat, are gresie, aer conditionat si nu miroase deloc a second. Haine foarte bune – blugi la 30 lei, posete la 55-66, paltoane (cam demodate) la 20. Plus niste pantaloni de ski roz, nou-nouti, Helly Hanson, la 45 lei. Marfa adusa din Germania.

 

Piata Sfantul Gheorghe
4. Magazin in locatie ultracentrala care, spre deosebire de alti frati ai lui, a rezistat – probabil si prin politica de preturi, de "second de lux" – blugii, de pilda, costa cat la Miniprix, 45 de lei, iar cele mai multe haine uzate costa cat cele din magazinele obisnuite; magazinul e insa mai tot timpul plin, intrucat hainele sunt de calitate, foarte atent alese (tot ce e firma insa e scump – 30 lei un tricou Adidas, de pilda, nu se pune asadar problema unor chilipiruri). Haine de piele demodate nejustificat de scumpe (peste 100 lei) – probabil pentru ca le cumpara romii din zona.

Maria Social (Maria Rosetti colt cu Alexandru Donici)
5. Este unul din secondurile cu parfum urban, unul din locurile frecventate de hipsteri (acei tineri viu colorati care se imbraca "eco" de la seconduri, ca sa saboteze corporatiile). Magazinul e mic, cu doua incaperi minuscule – cea din fata e pentru femei, cea din spate pentru barbati. Locul e mic, dar foarte curat. Hainele nu sunt cine stie ce, insa preturile sunt de second hand social (7-10 lei blugii, 15 lei sacouri "dame si barbati". Preturi unice pe articol.

Stefan Cel Mare (langa Belaggio)
6. Marfa se aduce in fiecare joi, in schimb hainele sunt cam in dezordine si vanzatoarele nu foarte interesate. Puteti gasi Levi’s, Esprit, H&M, Lacoste, unele chiar cu eticheta originala. Preturi mari in primele zile (cam 40-60 de lei produsul ) dar, in cazul in care nu se cumpara, saptamana urmatoare sunt reduse la o treime din pret.

Iuliu Maniu 59
7. Tristete mare in zona vanatorilor de haine ieftine: unul din locurile pe care pasionatii in cautare de chilipiruri le explorau, cele patru-cinci seconduri din zona Gorjului sunt in punct de extinctie – doar unul singur mai exista (cel de la numarul 59). Cum spatiul e foarte mic, o singura incapere, cat o garsoniera, in care hainele sunt puse pe doi pereti paraleli (femei vs barbati), sunt putine haine, fiind o chestiune de sansa sa gasesti ceva. Preturi diferentiate – 7-10 lei blugii, 5 lei tricourile.

Armata Poporului (iesirea de la metrou)
8. Secondurile de piata sunt, ca sa ma exprim eufemistic, "cele mai sociale" ca preturi – dar nici calitatea nu te da pe spate. Tocmai prin aceasta fascineaza, pentru ca, nefiind hainele sortate atent, posibilitatea de a da peste un chilipir e mult mai mare. Magazinul acesta e mare, hainele sunt sortate de o mana nu neaparat avizata – de unde surprizele: bluza Dockers la 8 lei, geaca blugi Zara, nou- nouta, la 7 lei. Preturile sunt, fireste, unice pe articol.

Piata Gorjului
9. O surpriza placuta – un spatiu mic, saracacios, cu linoleum pe jos, adapostind insa un second mai mult decat social, cu preturi foarte mici si produse neasteptatat de bune, alese de o mana cu gusturi bune. Din pacate, magazinul e greu de gasit (undeva in spate, langa toaleta pietei). Preturile sunt "ca odinioara", in anii ‘90 – 6 lei blugii de exemplu, rareori depasind 10 lei (gecile de iarna). In afara de geci (care in general in seconduri sunt oribile), hainele sunt acceptabile (am gasit un splendid pulover gri de polartec Columbia la 9 lei). Preturi unice pe articol (2 lei sapca, lenjeria etc.).

Aleea Diham
10. Magazinele secondhand din Piata Muncii au fost mult timp magazinele-fetis ale  claselor de scenografie de la UNATC. Erau doua astfel de magazine, unul dintre ele comercializand si vesela de ceramica (cesti etc.). Vestea proasta e ca s-au desfiintat; vestea buna e ca, doua statii mai incolo, pe o alee (Diham) care da in Bulevardul Basarabia, functioneaza un magazin second, deschis de curand, cu produse bunicele – si preturi diferentiate. Se gasesc si draperii si perdele ieftine (10-15 lei).

Cele mai citite

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...

Zgonea (ANCOM): Sectorul de poştă şi curierat ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro

Sectorul de poştă şi curierat este în plină dezvoltare şi ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro în...

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă