8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăGDPRZiua Mondială a Astmului în România

Ziua Mondială a Astmului în România

Peste un milion de români suferă în prezent de astm, dar doar 10% din cazuri sunt identificate şi tratate. Cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului, sărbătorită anual pe 3 mai, medicii atrag atenţia printr-o serie de evenimente asupra unei boli grave care se poate transforma într-o epidemie în viitor.

Tema internaţională a Zilei Mondiale a Astmului din 2011 se concentrează pe controlul acestei afecţiuni. « Poţi să îţi controlezi astmul!» este mesajul transmis astăzi pe întreg mapamondul şi inclusiv în România, continuând astfel tema introdusă de Ziua Mondială a Astmului încă din 2007.

Optimismul, esenţial în tratarea bolii

20 de minute de mişcare, zâmbet şi energie pot să însemne foarte mult pentru pacienţii cu probleme respiratorii. De aceea, Institutul Naţional de Pneumoftiziologie Marius Nasta Bucureşti, cu sprijinul companiei GlaxoSmithKline, a organizat un eveniment special pentru a marca Ziua Mondială a Astmului şi în România, sub sloganul “Inspiră poftă de viaţă!”.

Medicii şi pacienţii au cântat la tobe şi la diverse alte instrumente, pentru ca împreună să inspire poftă de viaţă şi să demonstreze că astmul poate fi controlat şi că pacienţii asmatici pot duce o viaţă normală.

Stările emoţionale pozitive joacă un rol esenţial în menţinerea sănătăţii. Prin intermediul acestui eveniment vrem să le oferim pacienţilor noştri câteva momente de zâmbet şi mişcare. Şi astfel, să transmitem un mesaj tuturor pacienţilor de astm din România: vă puteţi controla boala şi puteţi avea o viaţă normală”, a spus şi doctorul Emilia Crişan, Directorul Medical al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Pentru pacienţii cu astm, controlul bolii este echivalent cu lipsa simptomelor de astm, fie chiar şi a simptomatologiei minime. Astmaticii care îşi controlează boala nu se trezesc în timpul nopţii, nu au nevoie să utilizeze medicaţia de criză, au o funcţie pulmonară normală şi nu mai sunt nevoiţi să treacă prin calvarul crizelor de astm. Prin continuarea acestei teme şi în 2011, specialiştii din întreaga lume îşi doresc să reducă numărul spitalizărilor cauzate de aceasta afecţiune cu 50% până în 2015, ceea ce duce la scăderea costurilor în sistemul de sănătate.

Campanie naţională de testare

Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul AstraZeneca, organizează în perioada 2-15 mai o campanie naţională de testare şi educare a populaţiei cu mesajul: „Tu poţi avea astm. Astmul nu te are pe tine! Astmul poate fi controlat!”.

În cabinetele medicale de specialitate din toată ţara se vor face testări gratuite pentru depistarea astmului. De asemenea, bucureştenii îşi pot măsura gratuit funcţia pulmonară şi pe 14 şi 15 mai, în Parcul Tineretului. Testarea se numeşte spirometrie, nu doare, nu durează mult, nu necesită efort, iar rezultatul ei se dă pe loc.

„În campania de anul acesta lansăm primul site de educaţie medicală dedicat pacienţilor cu astm bronşic din România. Este un site diferit de tot ce am realizat până acum, pentru că, pe lângă informaţiile despre boală, pe care le punem la dispoziţia pacientului, îi oferim şi posibilitatea de a se autoevalua, de a afla singur cât de bine îi merge cu tratamentul pe care îl urmează sau, altfel spus, cât de bine este controlat astmul lui. Şi, cel mai important, printr-o aplicaţie simplă, îi oferim oricărui pacient interesat să meargă pentru o consultaţie la un medic pneumolog, posibilitatea să localizeze cel mai apropiat cabinet de pneumologie şi să intre în legătură cu medicul respectiv. Legat de campania de testare, îi sfătuiesc pe toţi cei interesaţi să intre pe www.invingeastmul.ro pentru a afla centrele medicale unde se fac testările, dar şi informaţii utile despre controlul bolii”, a declarat doctorul Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Despre Ziua Mondială a Astmului şi despre GINA

Ziua Mondială a Astmului este o iniţiativă internaţională, organizată în fiecare an de către GINA (Global Initiative for Asthma). GINA a fost lansată în 1993 şi are ca scop să colaboreze cu profesioniştii din domeniul sănătăţii din toate ţările pentru a reduce prevalenţa astmului, precum şi mortalitatea şi morbiditatea cauzate de astm.

Ziua Mondială a Astmului are ca obiectiv creşterea gradului de conştientizare a impactului astmului bronşic şi îmbunătăţirea serviciilor medicale legate de această afecţiune la nivel mondial.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă