15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialFost adjunct ISJ Arad şi o profesoară de la Liceul Iuliu Maniu,...

Fost adjunct ISJ Arad şi o profesoară de la Liceul Iuliu Maniu, trimiși în judecată pentru trafic de influență la bacalaureat

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au decis trimiterea în judecată a fostului inspector şcolar general adjunct din Arad Mihai Spânu pentru trafic de influenţă la bacalaureat. De asemenea, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a Laviniei Biţ de la Liceul Tehnologic "Iuliu Maniu", conform Mediafax.

Procurorul de caz Codrin Gavra, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, a declarat, joi, că procurorii au finalizat rechizitoriul şi i-au trimis în judecată pe fostul inspector şcolar general adjunct din Arad Mihai Spânu şi pe profesoara de limba română Lavinia Biţ, de la Liceul Tehnologic "Iuliu Maniu" din Arad, ei fiind acuzaţi de trafic de influenţă.

Astfel, Spânu este acuzat de trafic de influenţă în 23 de cazuri în care ar fi primit bani pentru a ajuta candidaţi să promoveze examenul de bacalaureat, iar profesoara Lavinia Biţ, în opt cazuri.

Potrivit sursei citate, Spânu şi-a recunoscut faptele şi ar putea beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă.

El ceruse instanţei Tribunalului Arad să îi fie înlocuită măsura arestării la domiciliu cu cea a controlului judiciar, însă judecătorii au respins cererea, astfel că fostul inspector va fi arestat la domiciliu cel puţin până în 27 august.

Al doilea fost inspector şcolar vizat în ancheta privind traficul de influenţă la bacalaureat, Simona Crâsnic, este cercetat într-un dosar separat, pentru că procurorii au disjuns cauza.

Atât Crâsnic, cât şi Lavinia Biţ se află în stare de libertate.

În legătură cu acest caz, sursele judiciare afirmă că vor mai fi cercetate aproximativ o sută de persoane, de la profesori intermediari ai mitei, la părinţi ai unor candidaţi care au plătit pentru promovarea examenului de bacalaureat.

Procurori ai Parchetului Tribunalului Arad au descins, în noaptea de 29 spre 30 iunie, la locuinţele inspectorilor şcolari Mihai Spânu şi Simona Crîsnic şi la locuinţa profesoarei Lavinia Biţ, ridicând mai multe probe într-un dosar de trafic de influenţă la bacalaureat, după ce suspecţii ar fi primit bani în schimbul promisiunii că vor ajuta mai mulţi candidaţi să promoveze examenul.

"Din informaţiile existente rezultă că cei trei au promis că vor facilita obţinerea notelor de trecere la bacalaureat", spunea procurorul de caz Codrin Gavra.

Inspectorii şcolari Mihai Spânu şi Simona Crîsnic şi profesoara Lavinia Biţ au fost audiaţi de procurori, pe parcursul nopţii, iar Spânu, adjunct al şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, a fost reţinut pentru 24 de ore, ceilalţi doi suspecţi fiind cercetaţi în libertate.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, inspectorii Mihai Spânu şi Simona Crîsnic şi profesoara Lavinia Biţ ar fi primit de la elevi sume cuprinse între 300 şi 500 de euro pentru a-i promova examenul de bacalaureat.

Sursele citate mai spuneau că în urma percheziţiilor din locuinţele acestora au fost ridicaţi aproximativ zece mii de euro şi liste cu nume ale unor absolvenţi de liceu care ar fi plătit ca să promoveze examenul.

În timpul anchetei, investigatori sub acoperire s-au prezentat drept părinţi în faţa celor trei dascăli, pretinzând că vor să se asigure că toate probele bacalaureatului vor fi promovate de către copii.

Procurorul Codrin Gavra preciza că ancheta în acest dosar a început în urma unui denunţ, iar SRI a sprijinit această anchetă.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, Claudius Mladin, declara că adjunctul său Mihai Spânu, inspectoarea Simona Crîsnic şi profesoara Lavinia Biţ nu erau implicaţi în desfăşurarea examenului de bacalaureat. Conform sursei citate, Mihai Spânu era "răspunzător de partea de mobilitate a dascălilor şi de resursele umane", la fel ca Simona Crîsnic, care era inspector şcolar pentru managementul resurselor umane.

Şeful ISJ Arad preciza că doar profesoara de limba română Lavinia Biţ se înscrisese pentru tragerea la sorţi programată în 30 iunie pentru stabilirea componenţei comisiei de examinare la bacalaureat, însă ulterior a fost făcută o altă propunere în locul acesteia.

Tot atunci, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara că inspectorul şcolar general adjunct din Arad Mihai Spânu a fost eliberat din funcţie.

Procurorii care instrumentau dosarul spuneau că lucrările elevilor care ar fi dat mită ca să promoveze bacalaureatul urmau să fie completate cu răspunsuri corecte de către dascăli, după ştergerea răspunsurilor greşite.

Procurorul de caz Codrin Gavra de la Parchetul Tribunalului Arad declara că decizia de a fi făcute percheziţii la cei trei suspecţi chiar înainte de bacalaureat a fost luată pentru a nu se pierde probele din dosar, precum lista de candidaţi care ar fi urmat să fie ajutaţi, dar şi "pentru a li se oferi tuturor candidaţilor şanse egale la examen".

"Dacă se intervenea după examen, exista riscul pierderii probelor, cum e lista cu nume de candidaţi care ar fi fost ajutaţi. Această listă cuprinde aproximativ 20 de nume. Au mai fost ridicate şi alte obiecte care demonstrează metoda prin care candidaţii urmau să fie ajutaţi", spunea procurorul.

El preciza că printre probele ridicate de anchetatori de la locuinţele celor trei suspecţi se numărau bileţele cu semne de la elevi care ar fi urmat să se regăsească pe fişele de examinare, dar şi instrumente de scris care oferă posibilitatea ştergerii textului. "Credem că aceste instrumente de scris urmau să fie folosite şi de către candidaţi, iar suspecţii ar fi trebuit să şteargă răspunsurile greşite şi să le completeze pe cele corecte", afirma procurorul Codrin Gavra.

Profesoara de română Lavinia Biţ a fost înregistrată audio-video de către anchetatori în timp ce spunea ce sume trebuie plătite pentru promovarea probelor de la bacalaureat.

Conform unei înregistrări, pentru proba de matematică se plăteau 500 de euro, iar pentru română sau biologie – 450 de euro. "Eu vă spun, la matematică, pentru că e miza aşa de mare, pentru nota 6 e 500 de euro. Matematică, 6, e mult, eu vă spun adevărul cât e. La română se merge cu 450 şi biologie cu 450. Aşa merg inspectorii, eu pe mâna lor mă duc, deci eu vă spun, e mult… deci de aia am zis, să discutăm", spunea profesoara într-o înregistrare.

Procurorul de caz Codrin Gavra declara că pentru fiecare probă se cerea între 300 şi 500 de euro, iar suma creştea cu 50-100 de euro pentru fiecare punct în plus. Candidaţii ar fi plătit şi 900 de euro pentru a promova bacalaureatul în acest fel.

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă