13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBăncile cresc iar costurile creditelor

Băncile cresc iar costurile creditelor

După ce au ținut o perioadă costuri foarte scăzute pentru împrumuturi fără să fie însă prea dornice să acorde efectiv credite, băncile au început iar să facă ceea ce știu mai bine. Cresc dobânzile la credite.

Băncile comerciale au majorat, în iulie, dobânzile la creditele noi pentru populaţie, atât în lei cât şi în valută, dar le-au redus pe cele la depozite pe toată linia, reiese din datele publicate de Banca Naţională a României. 

Astfel, dobânzile percepute de bănci la creditele noi în lei acordate populaţiei au urcat de la 6,48% pe an în iunie la 6,84% pe an în iulie. În schimb, pentru firme, dobânzile au scăzut în perioada analizată de la 4,86% pe an la 4,69% pe an. Pentru creditele aflate în sold, dobânzile la lei au scăzut de la 8,22% pe an în iunie la 8,04% pe an în iulie, pentru populaţie, şi de la 5,3% pe an la 5,26% pe an pentru firme. Dobânzile la creditele de consum în lei pentru populaţie aflate în sold rămân, însă, peste 10%, deşi sunt în scădere uşoară. 

Pentru finanţările în euro nou- acordate populaţiei, băncile au solicitat dobânzi în creştere de la 5,08% în iunie la 5,26% în iulie, însă pentru creditele de locuinţe dobânzile au scăzut la 4,59% în iulie de la 4,71% pe an cu o lună mai devreme. Pentru finanţarea firmelor, băncile au redus dobânzile la creditele noi de la 3,76% în iunie la 3,51% pe an în iulie. La creditele aflate în sold, dobânzile s-au redus uşor atât la lei, cât şi la euro. 
În privinţa depozitelor, dobânzile au scăzut la toate categoriile publicate de Banca Naţională. Astfel, pentru depozitele în lei aflate în sold ale populaţiei media dobânzilor a ajuns la 2% pe an, uşor mai ridicate la depozitele de peste doi ani, respectiv 2,26%. Pentru firme, dobânzile acordate au scăzut la 1,06% în medie. 

La depozitele noi în lei băncile au redus dobânzile, per ansamblu, la 1,13% pe an, iar la euro media a ajuns la 0,65% pe an.

Revin pe profit

Sistemul bancar din România va reveni pe profit începând din acest an, cu rate ale rentabilităţii financiare (ROE) de 2,7% pentru 2015 şi 3,9% pentru 2016, însă la un nivel mai mic decât în majoritatea ţărilor din Europa Centrală, unde rentabilitatea financiară medie este estimată la 8,1-8,7% în 2015-2016 – re­iese dintr-un studiu referitor la piaţa bancară din România, realizat de compania de consultanţă Deloitte.„În România, sectorul bancar se preconizează că va reveni la o pierdere netă anul acesta (2014 – n.r.) ROE – 2%, având în vedere faptul că veniturile continuă să scadă, iar provizioanele nete rămân ridicate, însă profitabilitatea ar trebui să se îmbunătăţească în 2015-2016“ – reiese din studiul realizat la cererea Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR). Cu toate acestea, realizatorii studiului preconizează că veniturile operaţionale vor scădea în continuare, iar provizioanele nete vor rămâne ridicate.

Şi la nivel european, „noul nivel normal“ al rentabilităţii finan­ciare rămâne sub nivelul de dinaintea crizei.„Estimăm că profitabilitatea sectorului bancar nu se va redresa complet până în 2016 (cu un indice de rentabilitate financiară estimat la 8,7%), însă «noul nivel normal» spre care se îndreaptă va fi mult mai mic decât nivelurile de dinainte de criză. Profitabilitatea sectorului bancar din Europa Centrală se va confrunta cu constrângeri continue generate de cerinţele mai mari de capital, reguli mai stricte şi, în unele ţări, de comisioane din domeniul bancar“, mai re­iese din studiul citat.În privinţa României, realizatorii studiului menţionează că ţara noastră are un dezavantaj structural dat de lipsa de anvergură a sectorului bancar, o structură dezechilibrată a PIB şi de mediul dificil de recuperare a creditelor neperformante.

„Consolidarea din România ar trebui să beneficieze de redresarea economică începând din 2015. Faptul că tranzacţiile de fuziune şi achiziţie cele mai mari din Europa Centrală din ultimii doi ani au avut loc în Polonia se poate datora sănătăţii pieţei, susţinerii cererii şi preţurilor. În anii următori, pie­ţele din Europa de Sud, inclusiv România, ar trebui să îşi stabilizeze calitatea activelor şi să îşi refacă indicatorul de rentabilitate financiară“, se mai arată în studiu.

Între timp, realizatorii studiului anticipează că băncile din România se vor axa pe maximizarea profitului net, punând şi mai mult accent pe o gestionare eficientă a activelor neperformante prin activităţi susţinute de colectare, restructurare/re­eşalonare şi vânzare.

„Perspectiva relativ redusă pentru creşterea veniturilor va necesita un accent şi mai mare pe reducerea cheltuielilor prin optimizarea canalelor de distribuţie, îmbunătăţirea proceselor şi pe acţiunea disciplinată de eliminare a activităţilor care nu concură la obiectul principal de activitate“, se su­bliniază în documentul citat. 

Accent pe clienţi noi

În plus, potrivit studiului, pe măsură ce volumul cererii va creşte treptat, băncile se orientează spre achiziţionarea de  noi clienţi, actorii mai mici se vor concentra pe achiziţii, iar cei existenţi pe piaţă se vor concentra pe menţinerea clienţilor şi creşterea gradului lor de satisfacţie.

Creditarea bancară va reveni pe creştere, cu un avans de 2,3% în 2015 şi de 4,3% în 2016, pe baza finanţărilor din retail pentru programul „Prima Casă“ şi a speranţelor de deblocare în absorbţia fondurilor europene – reiese dintr-un studiu intitulat „Băncile şi creşterea economică. Lecţiile trecutului pentru un viitor mai bun“.

„În România, creditele totale au fost în scădere, dar se aşteaptă o redresare treptată, având în vedere că redresarea economică devine mai bine fun­damentată. Creditele corporate au fost în scădere cu 5% în 2013, faţă de 2012, şi cu 6,3% în 2014, faţă de 2013, ca urmare a standardelor de creditare înăsprite, şi se confruntă cu dificultăţi rezultate din cauza accelerării write-off-
urilor (ştergerea creditelor neperformante din bilanţuri – n.r.)“, relevă datele unui studiu realizat de compania de consultanţă Deloitte, la cererea Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR).

Firmele, pe revenire

Potrivit documentului, creditarea firmelor ar urma să se redreseze din acest an.„În ceea ce priveşte creditele acordate companiilor, ne aşteptăm la o creştere precaută, de 2,1% în 2015, şi la o creştere mai optimistă de 4,1% în 2016 – influenţată probabil şi de faptul că previziunea pe termen scurt este, de obicei, mai predispusă la scenarii de creştere realiste/pesimiste spre deosebire de previziunea pe termen lung, în care există încă speranţa de deblocare a absorbţiei de fonduri europene“, a afirmat Oana Petrescu, director executiv al CPBR şi partener Deloitte România, în conferinţa de prezentare a studiului.

În privinţa împrumuturilor pentru populaţie, realizatorii studiului estimează o creştere de 2,6% în acest an şi de 5,2% în 2016.

„Aşteptăm o creştere constantă a creditelor ipotecare cu aproximativ 7- 8% în 2015-2016“, a spus Petrescu.

Astfel, gradul de îndatorare a persoanelor fizice prin intermediul creditelor de consum ar urma să se reducă de la 10,3% în 2014 la 1,1% în acest an, pentru ca anul viitor să urce cu 2,9%.

Pe de altă parte, realizatorii studiului susţin că, în ciuda acestor evoluţii, potenţialul pieţei reprezintă jumătate din creşterea înregistrată în anii 2010-2011, de aproape 10%, ceea ce indică o problemă privind încrederea companiilor în sistemul bancar.

„Ţinând cont şi de faptul că sumele în euro investite într-un credit acordat persoanelor juridice aduc economiei o valoare adăugată mai mare decât sumele în euro investite în creditele ipotecare ale persoanelor fizice, această tendinţă a creditelor acordate companiilor nefinanciare indică prezenţa unui cadru economic vulnerabil şi imprevizibil, care încă digeră criza legislativă şi politică, cu o serie limitată de măsuri disponibile pentru supravieţuire. Prin urmare, perspectivele de creştere a creditării persoanelor juridice se află sub nivelurile creşterilor din 2010 şi 2011“, se precizează în studiu.

Referitor la depozitele atrase de bănci, studiul prevede o diminuare substanţială a creşterii la 0,9% în acest an şi 1,1% anul viitor, de la 7,5% anul trecut.

În cazul persoanelor fizice, creşterea depozitelor, de 6,8% în 2013 şi 6,4% în 2014, este preconizată a se reduce la 4% pe an în 2015-2016, pe fondul scăderii dobânzilor, clienţii alegând investiţii alternative.   

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă