9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCele mai căutate biserici din Bucureşti

Cele mai căutate biserici din Bucureşti

De Paşti, chiar şi cei mai liber-cugetători din fire iau, pentru scurt timp, calea bisericii. De Înviere se vede de ce 90% din locuitorii României se declară la recensământ creştini. În toată ţara bisericile gem de lume. Bucureştiul nu face excepţie. Aici, mai mult poate ca în alte locuri, avem unele lăcaşuri mai asaltate decât altele.

În timp ce unii creştini preferă biserica de „proximitate”, din parohia lor, alţii, dimpotrivă, îşi părăsesc cartierul, oricât de îndepărtat de centru ar fi acesta, pentru a lua lumină de la bisericile-vedetă ale Bucureştiului.

Perla bisericilor din Capitală rămâne indiscutabil Mânăstirea Stavropoleos. Aici se adună intelectualitatea oraşului şi foarte mulţi reprezentanţi ai lumii artistice: actori ca Valeria Seciu, mamă a unui fiu monah la Muntele Athos, Magda Catone, trupa de la Teatrul Mic care păstrează tradiţia de pe când îi căra pe toţi aici doamna Poldi Bălănuţă şi mulţi alţii vin să ia lumină din acest lăcaş atât de frumos şi de cald păstorit de părintele Iustin Marchiş, unul dintre cei mai emblematici clerici ai Bisericii Ortodoxe Române. La Stavropoleos vin şi vedete TV, cum e Gianina Corondan, dar şi oameni politici, precum Mihail Neamţu, şeful partidului Noua Republică. Multe familii de tineri îşi aduc copiii la împărtăşit în acest loc şi atmosfera este întotdeauna nu doar pioasă ci şi, cu adevărat creştinească.

La Stavropoleos nu ai să vezi celebrele îmbrânceli pentru „paşte” sau pentru aghiazmă atât de dragi buletinelor de ştiri şi nici nu ai să fii niciodată primit cu sfaturile necerute şi privirile răutăcioase ale soaboarelor de babe atotştiutoare care-ţi „scanează” vestimentaţia şi te ameninţă cu damnarea veşnică dacă nu ai, ca femeie, capul acoperit. Aici totul decurge în perfectă ordine şi deplină eleganţă. Dacă bisericilor li s-ar acorda stele, cu siguranţă că Biserica Stavropoleos ar primi cinci. Nu degeaba este printre foarte puţinele edificii din Bucureşti trecute în faimosul ghid Michelin. Sigur că dincolo de atmosfera care-ţi încălzeşte sufletul, Mânăstirea Stavropoleos îţi încântă şi ochii cu o arhitectură superbă, dar şi auzul, cu minunaţii cântăreţi de la strană, care păstrează în muzica lor cu sfineţenie tradiţia muzicii psaltice.

O altă biserică foarte populară în rândul intelectualilor este Biserica Sfântul Silvestru (foto). Ea a rămas în inima multor credincioşi de pe când părintele Galeriu îşi ţinea aici încă din timpul comunismului faimoasele sale predici. Lumea venea puhoi nu doar din Bucureşti, ci chiar din toată ţara ca să-l asculte pe bunul părinte, atât de blând cu oamenii, dar atât de dur cu autorităţile vremii. La Biserica Sfântul Silvestru mai slujeşte încă părintele Nicolae Bordaşiu, fost deţinut politic, care a făcut parte, alături de Vasile Voiculescu, de părintele Sofian Boghiu şi de mulţi alţi intelectuali, din cunoscuta grupare isihastă „Rugul aprins”, ce îşi găsise refugiu în perioada interbelică şi-n primii ani ai comunismului la Mânăstirea Antim. Toţi acei oameni şi-au plătit credinţa cu ani grei de temniţă. În această biserică puteţi vedea icoane pictate de Sorin Dumitrescu, care este, de altfel, nelipsit de la slujbe. În curtea bisericii se află şi mormântul modest al părintelui Galeriu la care puteţi aprinde o lumânare.

Un alt loc ce atrage creştinii din tot Bucureştiul este Biserica Kretzulescu. Aici slujeşte părintele Nicolae Răducă, un mare profesor teolog. Una dintre enoriaşele sale cele mai fidele este doamna Olga Tudorache.

La Biserica Rusă slujeşte un preot cu adevărat vedetă, părintele Vasile, cel care are şi un talk show la TVR Cultural, „Duhovnicul de la miezul nopţii”. Cum această biserică, ce are ca hram ziua Sfântului Nicolae, este şi paraclis studenţesc, fiind situată vizavi de Universitate, ea este întotdeauna plină-ochi de tineri evlavioşi, care-şi amintesc de Dumnezeu chiar şi în afara sesiunii.

Mulţi creştini cu frica lui Dumnezeu vor să ia, dacă se poate, lumină chiar din mâna Patriarhului Daniel. Aceştia se îngrămădesc cu miile în noaptea de Înviere pe Dealul Mitropoliei, atraşi şi de soborul de înalţi prelaţi ce slujeşte alături de Patriarh, dar şi de celebrul cor al Catedralei Mitropolitane. În schimb, cei care-şi doresc un loc liniştit şi plin de har merg la minunatul schit Darvari, care funcţionează tot în regim mânăstiresc. Nu este nevoie să mergi până în nordul Moldovei sau în Maramureş pentru a simţi pacea mânăstirilor. Este de ajuns să părăseşti aglomeratul bulevard Maria Rosetti şi, la un colţ, să o iei în sus pe micuţa stradă Darvari, să asculţi toaca bătând şi dangătul mângâietor al clopotelor ca să simţi deja un „preview” al Raiului.

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

La un pas de istorie! Thailanda, tot mai aproape de legalizare căsătoriilor între persoane de același sex

Parlamentul thailandez a aprobat miercuri, cu o majoritate covârșitoare, un proiect de lege privind legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, un pas istoric,...
Ultima oră
Pe aceeași temă