13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialMULTIMEDIA. Cât te costă să înveţi salsa de la Wilmark

MULTIMEDIA. Cât te costă să înveţi salsa de la Wilmark

Oameni între 5 şi 65 de ani se întâlnesc săptămânal să danseze pe ritmuri latino, zumba ori tango. Nu au nimic în comun şi, totuşi, se mişcă la unison, cu zâmbetul pe buze. Dansează pentru că asta îi face să se simtă ei înşişi.

Preţurile încep de la 120 lei pentru 8 şedinţe pe lună. Copii pot lua cursuri de dans de la 5 sau 6 ani, în funcţie de şcoala de dans aleasă. Tarifele variază în funcţie de pachet şi de şcoală: 80 lei pentru 8 şedinţe sau 400 lei pentru 16 şedinţe. Dacă vrei să înveţi chiar de la Wilmark, te costă 120 euro pe lună.

Tinerii care vor să-şi impresioneze invitaţii la nuntă pot învăţa valsul mirilor: 5 lecţii, cu un show latino cu doi dansatori şi instructor particular te costă de la 1100 lei în sus.

Şi 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7… Zece perechi se răsucesc, ascultând cu atenţie vocea instructorului pe care toată lumea-l numeşte Bodu. Se mai împotmolesc, însă o iau de la capăt sârguincioşi, cu zâmbetul pe buze. Nimeni nu e vreodată supărat la şcoala de dans şi toţi par să se ştie de când lumea. Oamenii vin aici ca să evadeze, ca să se detaşeze de muncă şi de probleme. “Chiar dacă mâine o iei de la capăt, astăzi dansezi”, spune Diana, soţia lui Bodu.

“Dansul ne aduce împreună “, explică ea. Aici se leagă prietenii şi se creează o comunitate. “Te poţi îndrăgosti pe muzica asta”, adaugă tânăra, zâmbind. Aşa i s-a întâmplat şi ei şi mă asigură că nu este singurul exemplu. “Sunt mulţi care au legat prietenii care au dus la căsătorie, datorită dansului.”

Odată ce-i prinzi gustul, e foarte greu să mai renunţi, imi spun cursanţii. Din acest motiv, cei mai mulţi dintre ei trec de la începători, la avansaţi şi la dansul profesionist, ajungând, la rândul lor, instructori. “Important e să simţi muzica”, mai spune Diana.

Este şi cazul lui Gabi (26), una dintre instructoarele de salsa de la şcoala lui Wilmark Hernandez, Academia de Baile Latinoamericana Wilmark. Ea a început la 22 de ani, pentru că îşi dorea asta de când era copil.

“Primul curs a fost groaznic. Aveam două picioare stângi, de lemn. Mie, care dansam non-stop în discoteci şi mi se părea că o să fie super-simplu, că e a doua mea natură, că m-am născut ca să dansez, nu-mi ieşea nimic, pentru că era prima dată când dansam organizat “, îşi aminteşte ea, râzând.

Ce îţi trebuie ca să înveţi să dansezi?

După ce înveţi paşii de bază în salsa, e foarte uşor să te adaptezi la celelalte dansuri. La cursuri vin multe fete şi foarte puţini băieţi. “Lor li se pare că, dacă dansează, sunt efeminaţi. Dar puţinii care vin descoperă că se pot autoeduca, în anumite direcţii, crede Gabi. “Fetele învaţă mai repede, dar nu pentru că au ceva în plus, ci pentru că sunt mai ambiţioase şi mai puţin orgolioase”, adaugă ea.

“Dansăm, pentru că asta simţim”, îmi spune o cursantă de vreo 16-17 ani. Ea e deja la intermediari. “Aşa cum unii citesc, noi dansăm. E foarte distractiv şi mă simt mai bine dansând.”, îmi spune o altă cursantă, brunetă şi firavă. Fetele şi-au luat şi pantofi speciali de salsa.

Ce îţi trebuie ca să înveţi să dansezi? Să auzi muzica, să ai ritm şi să o poţi urma. “Până nu faci studii individual, până nu ai dăruire, până nu îţi place foarte mult ceea ce faci, nu se simte diferenţa”, explică Gabi.

“Cea mai bună motivaţie de a dansa este satisfacţia pe care a ai când reuşeşti”, spune Wilmark.

În ultimii ani, “am început să învăţăm şi în România că timpul liber este preţios şi că trebuie drămuit. Iar dansul e o activitate care atrage”, observă Ionuţ Matei, managerul şcolii Espansivo. Dansul ne ajută să trăim sănătos, dar şi să ne raportăm mult mai bine la noi înşine consideră acesta.

“Cel mai greu mi se pare să-i faci pe oameni să înveţe ceva şi, în acelaşi timp, să se distreze. Ei nu vin într-o şcoală de dans ca să fie stresaţi”, explică Gabi.

Trebuie să găseşti o cale de mijloc între a-i ţine lângă tine, a-i face prietenii tăi şi, în acelaşi timp, să-ţi păstrezi statutul de instructor. “Ei trebuie să te asculte, oră de oră, ei trebuie să tacă când nu le convine şi să asimileze nişte informaţii pe care le spui tu”, adaugă ea.

Wilmark crede că oricine poate să danseze, mai bine sau mai prost. “Sunt oameni care avansează foarte repede şi sunt oameni care stau lângă noi şi reiau cursurile, doar din pasiune”, spune el.

Pentru Wilmark, dansul nu e o afacere

“Dansul reprezintă stilul meu de viaţă, familia mea, prietenii mei, metoda mea de exprimare.”, spune Wilmark.

Pentru că îşi dorea foarte mult să împartă cu oamenii aceeaşi satisfacţie pe care o avea şi el când dansa, a hotărât să fondeze o şcoală de dans. “Vedeam că muzica latino-americană este foarte iubită, foarte dorită şi lumea nu ştia să danseze.”, spune el, cu un zâmbet în colţul gurii.

Dacă ar fi să asocieze românii cu un dans, Wilmark alege bachata, pentru că “este un amestec foarte romantic de merengue şi bolero”, explică el, auzind parcă ritmul.

În afară de salsa, lui Wilmark îi place mult bachata, pentru că “e un dans pasional şi găseşti orice melodie care îţi place în versiunea bachata.”

Îşi aminteşte cu plăcere de anul 1998, când o pereche de la şcoala lui de dans a câştigat concursul naţional de salsa. Anul acesta, el va organiza concursul naţional de salsa şi îşi doreşte ca oamenii să vadă că “tinerii au şi o altă ocupaţie, pot să se distreze altfel şi să cunoască comunitatea latino”.

Pentru Wilmark, şcoala nu este o afacere. “Sunt mulţi care înfiinţează şcoli de dans la negru, unde cursanţilor nu li se taie chitanţă sau nu există condiţii. Atunci faci bani, ca din orice afacere la negru. Pentru mine, nu este o afacere. Îmi oferă mult mai multe satisfacţii decât cele materiale”, spune dansatorul.

De la 5 la 65 ani

“Dansurile de grup, ca Macarena şi Cucaracha, sunt foarte populare”, spune Gabi. La mare căutare sunt şi tango-ul argentinian, salsa, bachata, dar şi valsul, crede Mihai Tărăbugeac, managerul şcolii Dance Time.

Dintre toate dansurile, salsa e un dans mai complex, iar europenii s-au obişnuit cu un bit foarte clar, care are un tempo invariabil, pe când la salsa si cha-cha este “un-doi-trei”, explică Wilmark. Este vorba de ritm, pe care nu îl găseşte toată lumea din prima, adaugă dansatorul.

Companiile de consultanţă şi multinaţionalele optează pentru cursuri de dans, ca formă de teambuilding.

O grupă de dans poate varia de la 8-12 persoane, ca la Dance Time, ori 20, la Academia de Baile Latinoamericana.

Cursanţii au de la 5-6 ani, până la 65. 160 de oameni sunt înscrişi la şcoala Dance Time, iar cursurile Academiei de Baile Lationamericana sunt frecventate de 450 de oameni. Un dans se învaţă, în medie, în trei luni, este de părere Wilmark Hernandez, managerul şcolii de dans Academia de Baile Latinoamericana.

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă