21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Hackerul Kamkar lovește din nou: Cum îți poate descuia mașina cu...

FOTO. Hackerul Kamkar lovește din nou: Cum îți poate descuia mașina cu un dispozitiv de 30 de dolari

Samy Kamkar, un cunoscut hacker din SUA, a făcut o demonstrație pentru a arăta vulnerabilitățile producătorilor din lumea auto. El a creat un dispozitiv cu ajutorul căruia poate deschide orice mașină din lume care se închide prin telecomandă.

Hackerii din SUA nu fac doar pagube, ci ajută și companiile să dezolvte sisteme tot mai eficiente. Astfel, după ce a fost demonstrat modul în care poate fi preluat controlul unui vehicul autonom, ultima problemă indicată a fost cea a lipsei de siguranță a sistemului de închidere centralizată. Kamkar și-a testat dispozitivul pe diferite mașini și a reușit să le descuie pe toate.

Vezi în galeria foto de mai sus dispozitivul inventat de Kamkar

Noul sistem de hacking, “patentat” de Kamkar, denumit RollJam, speculează o vulnerabilitate la nivelul softului de pe sistemele de închidere centralizată. Pentru a deschide mașina hackerul a trebuit să se afle de fiecare dată în preajma vehicului respectiv în momentul în care șoferul se apropia și deschidea portierele din telecomandă. RollJam păcălește telecomanda șoferului și reține codul trimis prin intermediul acesteia pentru a putea fi folosit mai târziu, ceea ce presupune ca hackerul să ajungă din nou la respectiva mașină, chiar și să o urmărească dacă e nevoie, pentru a o deschide atunci când va fi parcată a doua oară. 

Citește și TOP 5 Mașini noi care au rupt gura târgului în mediul online. Nume surpriză în lupta cu Mercedes și Renault

Desigur, un caz destul de rar, dacă șoferul preferă să descuie mașina direct cu cheia, sistemul devine inutil.

Kamkar se află deja la al doilea astfel de dispozitiv. RollJam este diferit față de primul în sensul că este mai discret (la primul era necesară montarea unui dispozitiv pe mașină) și în plus poate descuia mai multe tipuri de vehicule. În schimb primul dintre dispozitive, care se baza pe serviciu OnStar putea chiar să și pornească mașina. 

Demonstrațiile sale de regulă nu rămân fără urmări, astfel că după ce a lansat prima variantă de sistem pentru deschiderea mașinilor producătorul GM a început să lucreze la o versiune actualizată, mai greu de spart, a sistemului OnStar.

Kamkar a devenit celebru pentru mai multe sisteme de hacking, inventate în scopuri constructive. El este cel care a atacat rețeaua socială MySpace și totodată a stârnit un amplu proces în SUA, după ce a descoperit că telefoanele cu sisteme de operare oferite de Apple, Google sau Microsoft, avea dispozitive de monitorizare a utilizatorilor.

Citește și Mit DEMONTAT: Mașinile noi, mai FIABILE decât bijuteriile anilor 70′-80′. Cum să atingi 400.000 km!

 

Cele mai citite

Loviturile Rusiei asupra regiunii ucrainene Harkov au făcut cel puțin 11 morți

Rusia a lovit duminică o stațiune aglomerată de la marginea celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina și a atacat, de asemenea, satele...

Universitatea Craiova – „U” Cluj, în finala barajului pentru Conference League. „Șepcile Roșii” au învins Oțelul

Ultima echipă care va reprezenta România în cupele europene se va decide dintre Universitatea Cluj și Universitatea Craiova, după ce formația antrenată de Ioan...

Bayer Leverkusen, singura echipă din istoria Bundesligii care încheie sezonul neînvinsă

Bayer Leverkusen, campioana în premieră a Bundesligii, a devenit prima echipă din istoria campionatului de fotbal al Germaniei care încheie un sezon fără nicio...
Ultima oră
Pe aceeași temă