14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialLegea Big Brother II. România va avea un sistem național de alertă...

Legea Big Brother II. România va avea un sistem național de alertă cibernetică

România va institui un “Sistem național de alertă cibernetică”, menționează proiectul de lege privind Securitatea cibernetică a României.

Proiectul a fost lansat în dezbatere publică de către Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională.

România a mai avut un proiect de lege pe acest subiect, dar vechea inițiativă legislativă, denumită neoficial “Legea Big Brother”, a primit obiecţii de neconstituţionalitate din partea Curţii Constituţionale.

Noul proiect “a fost întocmit cu luarea în considerare a criticilor aduse  prin Decizia nr.17/2015  a Curţii Constituţionale asupra obiecţiei de neconstituţionalitate”, subliniază Ministerul Comunicațiilor.

Citește și: România – ținta atacurilor cibernetice. Trei sectoare – cheie au fost vizate în anul 2015

Viitoarea lege va reglementa “asigurarea protejării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor în spațiul cibernetic”, “responsabilizarea deținătorilor de infrastructuri cibernetice” precum și stabilirea infrastructurilor cibernetice de interes național (ICIN).

Pe de altă parte, legea va institui obligații și pentru furnizorii de rețele publice și servicii de comunicații electronice, pentru furnizorii de servicii de găzduire internet și pentru furnizorii de servicii de securitate cibernetică.

Deținătorii de infrastructuri cibernetice vor fi obligați să adopte măsuri pentru protejarea lor împotriva atacurilor informatice. De asemenea, aceștia vor fi obligați să notifice autoritățile României cu privire la incidentele de securitate cibernetică, precum și “de a le asigura sprijinul pentru contracararea atacurilor cibernetice”. Încălcarea unor asemenea obligații poate fi sancționată cu amenzi între 500 și 10.000 de lei.
La investigarea incidentelor de securitate cibernetică, datele de conținut necesare pentru realizarea activităților specifice vor fi accesate numai pe baza unei autorizații emise de un judecător. 
 
Coordonarea activităților de realizare a securității cibernetice este asigurată la nivel strategic de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, iar la nivel operațional de Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică, din cadrul SRI.

Autoritățile cu rol de asigurare a securității cibernetice pentru infrastructurile aflate în domeniul lor de activitate sunt MAI, MApN, ORNISS, ANARC, MCSI, STS, SPP, SRI și SIE.

Citește și: Ultimele AMENINŢĂRI la adresa NATO: războiul hibrid şi atacurile cibernetice

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă