10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialBărbaţii care chelesc sunt feriţi de cancerul la prostată

Bărbaţii care chelesc sunt feriţi de cancerul la prostată

Bărbaţii care simţ că li se îneacă toate corăbiile când văd că rămân fără păr în cap ar trebui să ştie că sunt favorizaţi de soartă măcar dintr-un punct de vedere. Un studiu recent arată că această calviţie le scade la jumătate riscul de a suferi de cancer la prostată pe viitor.
 
Cei care încep să-şi piardă părul la o vârstă mică prezintă un risc cu cel puţin 45% mai mic de a suferi de această boală, relatează publicaţia Daily Mail, citată de ziare.com. Potrivit cercetătorilor americani, căderea părului este cauzată de nivelul mare de testosteron, hormon care păzeşte şi de tumori. Concluzia a reieşit după monitorizarea a 2.000 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 40 şi 47 de ani.
 
Căderea părului este o sursă constanta de îngrijorare pentru bărbaţi, sondajele arătând că aproape jumătate dintre reprezentanţii sexului tare cred că pierderea părului îi face să para mai bătrâni şi mai puţin atractivi. 3 din 4 bărbaţi care suferă de calviţie au probleme cu încrederea în propria persoană din cauza acestei afecţiuni.  Rezultatul studiului este controversat, mai ales că până acum se ştia că un nivel mare de testosteron contribuie la evoluţia tumorilor. Tocmai de aceea, bărbaţilor bolnavi de cancer li se dădeau medicamente care să le scadă nivelul acestui hormon.
 
Studiul de faţă arată însă că expunerea timpurie la testosteron previne apariţia tumorilor. Din păcate, odată apărute, acestea se dezvoltă mai repede dacă nivelul hormonului sexual masculin este mare, se explică în jurnalul Cancer Epidemiology. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă