13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCălătorii: 5 € pot face minuni

Călătorii: 5 € pot face minuni

Fie că „zburăm” pentru trei zile la Londra doar pentru cumpărături, fie că ne deplasăm cu maşina personală pentru schi în Austria, suntem, că ne place sau nu, expuşi riscului.

Indiferent de preferinţele de vacanţă, atât liberalizarea circulaţiei în spaţiul Uniunii Europene, cât şi ofertele tot mai variate ale agenţiilor de turism, de la destinaţii exotice până la sejururi tematice, au apropiat tot mai mult turiştii de orice colţ al lumii. Însă entuziasmul care vine la pachet cu apropierea concediului ar putea lăsa într-un con de umbră conştientizarea riscurilor implicate de deplasările în străinătate. De aceea, pentru a putea profita de această libertate şi pentru a se bucura din plin de momentele de relaxare şi odihnă, turiştii trebuie să se asigure împotriva eventualelor neplăceri ce pot interveni în timpul deplasării. Cu atât mai mult cu cât poate fi vorba de un nefericit accident sau de o problemă de sănătate, turiştii au nevoie de o decontare simplă a cheltuielilor pentru eventualele îngrijiri medicale primite în străinătate.

Poliţă facultativă

De la data aderării ţării noastre la Uniunea Europeană, asigurarea medicală pentru cei care doresc să călătorească în afara ţării nu mai este obligatorie, o dată cu introducerea Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate, care permite accesul la ajutor medical de urgenţă în cadrul sistemului public de sănătate al fiecărei ţări membre UE. Totuşi, pentru o acoperire completă şi acces la serviciile medicale din sistemul privat, dar şi pentru deplasările în afara spaţiului UE, asigurarea medicală de călătorie rămâne, în continuare, recomandată. Companiile de asigurare care vând astfel de produse deţin în portofoliu mai multe tipuri de asigurări medicale destinate călătoriilor în străinătate, însă, din punct de vedere al acoperirii, toate oferă aproximativ aceleaşi servicii medicale. Astfel, sunt acoperite cheltuielile generate de accidente sau îmbolnăviri survenite pe perioada asigurată sau pe durata călătoriei în străinătate: cheltuieli medicale – transport de urgenţă, cu salvarea sau la domiciliu, spitalizare, tratament ambulatoriu, medicamente, intervenţii chirurgicale de urgenţă, tratament stomatologic de urgenţă, dar şi cheltuieli de repatriere şi cheltuieli de înmormântare, în caz de deces.

Nu intră însă în sfera de acoperire afecţiunile preexistente, bolile cu transmitere sexuală, afecţiuni rezultate în urma consumului de droguri, sarcina, cheltuielile pentru cure balneoclimaterice, autovătămările sau afecţiunile în urma războaielor sau revoltelor. De aceea, preţul unei asigurări este variabil, calculul final al costului asigurării fiind influenţat de destinaţia cumpărătorului. Pentru ţările neacoperite, la cerere se poate opta, în funcţie de companie, şi pentru cele excluse din planul de bază. De menţionat însă că pentru toate companiile este exclusă România şi ţara de rezidenţă a asiguratului.

Vârsta contează

Şi vârsta poate fi un criteriu de stabilire a preţului asigurării travel, astfel încât persoanele de peste 65 de ani, mult mai predispuse la deteriorări ale stării de sănătate decât tinerii, pot plăti de până la două-trei ori mai mult pentru o astfel de poliţă. De altfel, vârsta maximă a beneficiarului asigurării diferă în funcţie de companie, de la 65 la 85 de ani.

Ţinând cont de factorii menţionaţi, dar şi de ofertele companiilor, pentru o asigurare medicală de călătorie preţul poate varia de la câteva zeci de lei până la câteva sute.

În ceea ce priveşte suma asigurată, ea diferă, pe lângă vârsta asiguratului, şi în funcţie de destinaţia de călătorie şi de scopul călătoriei, acoperirile putând fi extinse de la turism la business, construcţii, studii, sport de agrement, sport profesionist, şofat profesionist sau muncă.

În pofida importanţei foarte mari a acestor produse, poliţele medicale de călătorie în străinătate – încadrate în clasa B XVIII asigurări generale – au primit pe parcursul ultimilor trei ani multiple lovituri care au condus treptat la scăderi importante pentru companiile de asigurare pe acest segment de piaţă.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă