14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalAngela Merkel vrea menţinerea tranzitului de gaz pe teritoriul ucrainean

Angela Merkel vrea menţinerea tranzitului de gaz pe teritoriul ucrainean

„Am avut puncte diferite de vedere în problema gazoductului Nord Stream”, a declarat Angela Merkel după întrevederea pe care a avut-o la Berlin cu Mateusz Morawiecki.

„Credem că este un proiect economic. Suntem favorabili diversificării energetice. De asemenea, vrem ca Ucraina să continue să aibă tranzit de gaz, dar credem că Nord Stream nu reprezintă niciun pericol privind diversificarea”, a precizat Angela Merkel.

La rândul său, Mateusz Morawiecki a evidenţiat faptul că Polonia şi Germania au interese comerciale comune, dar s-a declarat sceptic că proiectul Nord Stream 2 va dfiversifica aprovizionarea cu gaz.

„Este vorba de gaz din aceeaşi sursă, adus pe alte rute. Am indicat care sunt riscurile excluderii Ucrainei din tranzit”, a spus premierul Poloniei.

„Proiectul gazoductului Nord Stream 2 nu este necesar şi generează disensiuni puternice, amplificând probabilitatea unui război deschis între Rusia şi Ucraina”, a afirmat Mateusz Morawiecki înaintea vizitei în Germania.

Proiectul are obiectivul transportării de gaz natural din Rusia spre Germania prin Marea Baltică, ocolind Polonia, Ucraina şi Țările Baltice.

Mateusz Morawiecki argumentează că Ucraina este relativ în siguranţă atât timp cât deţine controlul asupra tranzitului de gaze spre Europa. În cazul în care gazul rusesc nu va mai tranzita teritoriul ucrainean, Moscova probabil va alimenta conflictul separatist din estul Ucrainei.

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă