12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialHorațiu Pepine: Cu trei luni înainte de Congresul PNL, nu se aude...

Horațiu Pepine: Cu trei luni înainte de Congresul PNL, nu se aude nimic despre ideile care ar însufleți partidul | ANALIZĂ DW

Deși  Congresul PNL a fost programat în 17 iunie, nu se aude nimic despre ideile care ar însufleți partidul, notează jurnalistul Horațiu Pepine, într-o analiză Deutsche Welle.

„Se poate spune că mai e timp până în iunie. Totuși, congresul nu este și nu poate fi decât o ,<<ratificare>> a unei victorii obținute în mințile aderenților cu mult timp înainte. Asta nu înseamnă că congresele ar fi aranjate, ci doar că e nevoie de timp pentru ca un om și ideile sale să câștige o majoritate largă și mai ales una stabilă. Uneori aceste reuniuni par de formă tocmai pentru că liderul se va fi profilat cu claritate și nu are concurență. De data aceasta nu este cazul. PNL se găsește într-o ambianță de depresie și dezbinare provocată de o fuziune nepregătită și partea cea mai rea este că nu mai știe ce este și ce reprezintă. E clar prin urmare că o competiție politică internă serioasă ar trebui în primul rând să vizeze reconstruirea identității partidului. Or, pentru asta nu e destul să faci trimitere la Brătieni și nici la istoria ultimiilor 25 de ani (care pare atât de străină și îndepărtată!), fiind nevoie de articularea unor idei politice vii, pe care <<să jure>> toți membrii partidului”, notează sursa citată.

Potrivit jurnalistului Horațiu Pepine, din discursul șefei interimare a PNL, Raluca Turcan, se observă „o poziție anti-PSD, care susține, complementar, lupta anticorupție”.

„În momentul în care politica se va reduce la tema <<integrității>>, vom fi asistat deja la moartea ei și la instaurarea unei omnipotente tehnocrații apolitice. Ce-i drept, există indicii că acesta ar putea fi viitorul Europei, dar nu este deloc o imagine optimistă, măcar pentru faptul că, din acel moment, ne-am lua adio și de la democrația reprezentativă. Astăzi ne plângem că nu merge lumea la vot, mâine ne vom lamenta cu lacrimi amare că nu mai suntem invitați să votăm. Sau că votul nostru se va limita la teme strict subsidiare”, mai precizează sursa citată.

Jurnalistul Deutsche Welle mai precizează că nu exlude posibilitatea ca PNL să ajugă la puter, în urma unor ample manifestații de stradă, similare celor din 2015.

„Or, riscul pe care îl întrevedem la orizont este ca liberalii, induși în eroare de succesul mediatic al manifestațiilor din Piața Victoriei, să creadă că este destul să preia la rându-le câteva sloganuri care glorifică DNA, împreună cu altele anti-PSD. După cum există riscul ca liberalii să se complacă pe mai departe în această stare de apatie non-reflexivă cât privește problematica mare a Europei, lăsând-o pe seama Președintelui și a unor așa-ziși experți. Adevărul este că astăzi partidul care nu are nicio idee despre Europa sau care se complace în clișeele de acum 20 de ani nu poate avea o idee clară nici despre politica națională, condamnându-se la irelevanță. În fine, nu excludem deloc posibilitatea ca un asemenea partid să ajungă la putere într-o circumstanță ca cea din 2015, în urma unor ample manifestații de stradă, dar, cel mai probabil, nu va reuși să câștige alegerile. Faptul că PNL se agăța de Dacian Cioloș ca înecatul de pai nu era semnul unei bune orientări (așa cum susțineau apologeții tehnocrației post-democratice), ci al devitalizării sale. E oare prea târziu să spunem aceste lucruri? Nu cumva PNL este deja perfect mortificat? Nu știm și sperăm să nu fie așa”, conchide el.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă