12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialAntidemocraţia originală. Care au fost condiţiile care au condus la triumful PSD...

Antidemocraţia originală. Care au fost condiţiile care au condus la triumful PSD în alegerile parlamentare | OPINIE DW

Jurnalistul Petre M. Iancu analizează, pentru publicaţia Deutsche Welle, condiţiile care au determinat triumful social-democraţilor în alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. PSD, un partid condus de un penal condamnat că infractor de drept comun, a cărui formaţiune a ratat până acum detaşarea de comunismul şi postcomunismul din care a fost născocit, a câştigat alegerile parlamentare.

Succesul sau e însă relativ, condiţionat şi prea puţin legitim, chiar dacă a fost adjudecat, formal, în chip onest. El s-a obţinut, în largă măsură, prin absenţa de la urne a majorităţii electoratului, în condiţii de amplă dezinformare, de presă defectă, de obligare a electoratului să opteze în principiu doar pentru un rău mai mic.Fără să priceapă că optează, absentând, în favoarea formaţiunii câştigătoare, o parte importantă a acestui electorat a preferat deci să dea cu tifla urnelor şi partidelor.

Legitimitatea victoriei PSD şi, în fond, a scrutinului în ansamblu, e minată şi de blocarea dublă a accesului la ştampila de vot a milioane de români din străinătate şi din ţară, printr-o strâmbă reforma a legii electorale. Care a lăsat aceste milioane să fie reprezentate de un grup ridicol de restrâns, de numai şase parlamentari. Restrângerea dreptului sacrosanct al românilor de a vota altfel decât în condiţii oneroase e un abuz uriaş, care va afecta durabil partea cea mai dinamică a societăţii româneşti, perpetuând incapacitatea românilor de a-şi conferi un parlament şi un guvern majoritar reformiste. La rândul ei, această carenţă va reduce substanţial puterea românilor de a face faţă inerentelor presiuni ale globalizării, care cere naţiunilor o enormă competitivitate.

Un rol deloc neglijabil în succesul PSD l-au jucat incompetenţa conducerii PNL şi, nu în ultimul rând, preşedintele, extrem de prost aşezat pe scenă politică, după decizia lui inspirată şi salutară de a -l desemna pe Dacian Cioloş la conducerea guvernului. Că, în condiţiile unor mass-media înregimentate, aparţinând oligarhiei mafiote, acest cel mai bun guvern din istoria României moderne a putut fi demonizat atât de lesne şi de eficace, împovărează şi mai rău bilanţul preşedinţiei şi Partidului Naţional-Liberal, care n-a ştiut, cât a fost la putere, să se plaseze şi să apere adecvat democraţia în lumea presei, reducând publicul captiv al televiziunilor de agitprop neocomunist şi ultranaţionalist.

De cealaltă parte, PSD a izbutit să-şi construiască abil în parlament şi la aceste televiziuni sateliţii meniţi să rupă rândurile dreptei şi să absoarbă voturi liberal-ultraconservatoare şi naţionaliste. În acest scop au fost lansate pe orbită derivate politice în parte diversioniste, precum ALDE ori clonele securisto-neolegionare de genul PRU şi gruparea lui M. Munteanu.

În fine, ar fi naiv să se creadă că prăbuşirea în nedemocraţie sau chiar antidemocraţie a multor români s-a produs în vid. Dimpotrivă, izbândă PSD-ALDE se înscrie în trendul succeselor populiste europene, care au schimbat faţă unor ţări că Ungaria, Polonia, Marea Britanie şi SUA.

Diferenţa care face originalitatea relativă a defectei democraţii româneşti ţine doar de faptul că PSD a reuşit să fie concomitent partid şi de sistem şi de antisistem, şi social-democrat şi populist. Încât pare că nicăieri în lume antidemocraţia nu mimează mai competent democraţia decât în România.

 

 

Cele mai citite

Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste

Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală, a fost publicat joi de ANAF. Ghidul poate...

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă