9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialCurtea Constituţională l-a confirmat pe Igor Dodon în funcţia de preşedinte al...

Curtea Constituţională l-a confirmat pe Igor Dodon în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, în ciuda cererii Maiei Sandu pentru invalidarea turului doi al alegerilor | Analiză DW

Curtea Constituţională l-a confirmat, marţi, în funţia de preşedinte al Republicii Moldova pe pro-rusul Igor Dodon, iar pe 23 decembrie, la Chişinău, va avea loc ceremonia de învestitură, scrie corespondentul Deutsche Welle Chişinău, Vitalie Călugăreanu.

Potrivit DW, înainte să valideze rezultatele turului doi al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie, Curtea Constituțională a respins solicitarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu (contracandidata lui Dodon la alegeri), prin care se solicita invalidarea turului doi și repetarea scrutinului. PAS a invocat numeroase încălcări admise atât în campania electorală, cât și în ziua alegerilor care ar fi distorsionat rezultatul votului.

Totodată, curtea a respins, pe rând, toate obiecțiile PAS, inclusiv a menționat că imposibilitatea exercitării votului de către cetățenii moldoveni de peste hotare nu a fost în măsură să influențeze rezultatul final al alegerilor. Totodată, CC a notat că autoritățile electorale, în mod eronat, nu au examinat contestațiile depuse de cetățenii din diaspora, declinându-și competența, la fel și instanțele de judecată.

Măsurile pe care CC, totuşi, le-a luat în favoarea PAS au vizat eliminarea din legislație a lacunelor constatate, inclusiv pentru a nu admite implicarea, pe viitor, a Bisericii în campania electorală, așa cum s-a întâmplat de data aceasta, când mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei au susținut o conferință de presă la care au umilit-o pe Maia Sandu numind-o „rod sterp” și au chemat cetățenii să voteze pentru Igor Dodon. Aceasta în condițiile în care, potrivit sondajelor, Biserica se bucură de încrederea a aproximativ 80% din moldoveni, scrie Vitalie Călugăreanu.

 

 

 

În urma demersurilor eşuate ale PAS, Maia Sandu a declarat că statul a fost „surd și mut” la ilegalitățile comise în campania electorală. Potrivit ei, chiar și CC a decis să organizeze ședința de examinare a rezultatului alegerilor în lipsa sa, deși PAS a cerut amânarea ședinței doar cu o zi”.

Igor Dodon a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie cu peste 52 la sută din voturi, învingând-o pe Maia Sandu, votată de aproximativ 48 la sută din alegători. Marți, după pronunțarea hotărârii Curții Constituționale, președintele ales Igor Dodon a denunțat tergiversarea învestirii sale în funcție. 

„Această tergiversare a fost făcută intenționat, cu scopul ca guvernarea să reușească să promoveze anumite reforme antipopulare, cum ar fi numirea procurorului general, deschiderea Oficiului NATO la Chișinău și reformarea sistemului de pensionare. Am avut un an destul de dificil, dar eu sunt ferm convins că voi face tot posibilul ca anul 2017 să fie un an mai bun, cu rezultate concrete pe care le va simți fiecare cetățean al Republicii Moldova.

Mâine voi lua legătura cu președintele Parlamentului, premierul și președintele Curții Constituționale și voi insista ca ziua învestirii să fie fixată cât mai repede. Sper să nu fie tergiversări. Data este numită de președintele Parlamentului și de cel al Curții Constituționale”, a declarat Dodon. 

Dodon a spus că imediat după ce va fi învestit în funcție, se va ocupa, „rând pe rând”, de realizarea promisiunilor sale electorale. Potrivit Constituției Republicii Moldova, președintele este ales pe un termen de patru ani și își exercită mandatul din ziua depunerii jurământului.

Cele mai citite

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...
Ultima oră
Pe aceeași temă