7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialHorațiu Pepine: În ziua Brexit-ului, președintele Iohannis îl decorează pe Prințul de...

Horațiu Pepine: În ziua Brexit-ului, președintele Iohannis îl decorează pe Prințul de Wales. Cum se raportează politicienii români la ieșirea Marii Britanii din UE | OPINIE DW

Jurnalistul Horațiu Pepine analizează, pe site-ul Deutsche Welle, modul în care politicienii români s-au raportat la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și cum poate fi înțeleasă decorarea prințului Charles de către președintele Klaus Iohannis. 

”Ne întrebăm dacă nu cumva politicienii români tratează subiectul liberei circulații și, în particular, al Brexit-ului, doar cu teama că proprii cetățeni se vor întoarce acasă. Românii au privit mereu Brexit-ul cu ostilitate. Presa românească a excelat în comentarii negative și referiri ostile la Nigel Farage, țapul ispășitor absolut al întregului proces. E oarecum de înțeles, deoarece Marea Britanie devenise principala destinație a emigrației românești în ultimii ani. Nu foarte de demult, un documentar britanic despre emigranții din România a fost vestejit cu mare furie polemică. În opinia multora, un asemenea film ar fi fost de natură să facă românilor o reclamă negativă, reducându-le șansa de a fi angajați în Marea Britanie. În esență, era vorba mereu de dreptul și de posibilitatea de a emigra. (…)

În sfârșit, politicienii și diplomații români, ori de câte ori au abordat problema Brexit-ului, s-au referit numai și numai la această unică problemă: ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie? Întrebarea este firească și, până la un punct, inevitabilă. Este datoria morală și constituțională a guvernului de a-i ocroti pe cetățenii români aflați în străinătate. Dar de la un punct încolo  ne întrebăm dacă nu cumva autoritățile se tem că românii se vor întoarce acasă, adevărul ieșind atunci la iveală. Câte locuri de muncă s-au creat în ultimii ani? Și nu în sistemul public, căci acolo știm prea bine cum a crescut mereu personalul excendentar, ci în economia propriu-zisă. Câte locuințe noi s-au construit? Câte creșe și grădinițe? Care e starea asistenței medicale în mediul rural? Și câte altele.

Toate guvernele începând cu regimul Băsescu au încurajat migrația copios, pe toate canalele, de teama șomajului și cu scopul de a amplifica remiterile din străinătate. Au fost create ”capete de pod” în țările țintă și rețele de susținere în așa fel, încât în numai câțiva ani românii, de regulă timizi și fără spirit explorator, au devenit cei mai numeroși emigranți intracomunitari. Și dacă nu am înțeles greșit, Traian Băsescu a lăsat să-i scape la un moment dat că ”integrarea europeană” prin migrație a fost o politică de stat. (…)

E un moment bun să salutăm gestul președintelui Klaus Iohannis care l-a decorat miercuri pe Charles, Prinț de Wales, cu  Ordinul Național „Steaua României” în Grad de Mare Cruce. Dar sunt de reținut mai ales motivațiile: ”Astăzi, recunoaştem implicarea Voastră angajată în proiectele derulate în România, atenţia pe care o acordaţi dezvoltării comunităţilor locale, interesul pentru prezervarea patrimoniului şi a tradiţiilor româneşti, precum și pentru păstrarea frumuseților naturale unice ale țării noastre.”

Într-adevăr, acestea sunt merite de natură a fi elogiate, cu atât mai mult cu cât ele contrastează teribil cu neglijența pe care o manifestă românii față de patrimoniul lor natural și cel construit. Case vechi țărănești abandonate, sate părăsite, păduri defrișate ca să nu mai vorbim de modernizările kitsch. Iar cât privește patrimoniul urban, el este supus unor distrugeri premeditate în scopul unor câștiguri facile. Fără să fi intenționat acest lucru, distincția acordată Prințului de Wales, ne reamintește iarăși afirmația celuilalt britanic, pe care l-am citat mai sus, potrivit căruia românii nu sunt suficient de legați de propriul lor patrimoniu, ceea ce nu face decât să încurajeze nomadismul.

Probabil că Președintele Iohannis nu a avut aceste lucruri în minte, atunci când a hotărât să ofere Prințului Charles o înaltă dinsticție a statului român. Mai curând și-a făcut socoteala că gestul său se va răsfrânge într-un avantaj diplomatic pentru ”semnificativa comunitate de români care trăiește și lucrează în Regatul Unit”, evocată chiar la începutul discursului. E de înțeles, dar noi am căutat să atragem atenția asupra unei probleme de profunzime. (…)”

Citește opinia integrală pe site-ul DW. 

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Se desumflă balonul Green Deal!

În România nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă