18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialInes Pohl: Calea lui Putin către Casa Albă. Donald Trump colaborează cu...

Ines Pohl: Calea lui Putin către Casa Albă. Donald Trump colaborează cu ruşii de ani de zile | OPINIE DW

Jurnalista Ines Pohl explică, într-un comentariu Deutsche Welle, că situația din Statele Unite este tensionată, pe fondul speculațiilor potrivit cărora alegerile prezidențiale americane ar fi fost influențate prin atacuri cibernetice. În acest context, ea afirmă că președintele rus Vladimir Putin și-ar putea extinde influența politică în SUA.

Redăm comentariul scris de jurnalista Ines Pohl pentru Deutsche Welle.

Cea mai nouă glumă la Washington: „Cine a câştigat, în cele din urmă, alegerile? Trump sau Clinton? Putin, idiotule!". Dar nu prea mai este deloc o glumă de la sfârşitul săptămânii trecute încoace. După dezvăluirile din Washington Post se înmulţesc vocile surselor credibile care susţin că Rusia ar fi comis atacuri cibernetice asupra serverului democraţilor americani. Dar nu aceasta ar fi noutatea fiindcă situaţia era cunoscută de luni de zile. Hackerii ruşi ar fi atacat, se pare, şi serverul republicanilor. Serviciile secrete americane bănuiesc că Rusia n-a vrut numai să submineze democraţia americană ci şi să-l ajute pe Trump să învingă. 

Război în reţea

Specialiştii avertizează de ani de zile asupra războaielor viitorului care nu se vor mai purta pe uscat, pe apă sau în aer ci în spaţiul cibernetic. Dacă până acum producţiile cinematografice şi de televiziune prezentau scenarii în care hackerii atacau centrale nucleare, de-acum încolo devine limpede faptul că miza poate fi mult mai mare decât influenţa asupra alimentării cu energie sau carenţele politicii privind confidenţialitatea datelor.

Acuzaţia că prezumtivele atacuri online, recent comise, ar afecta una dintre bazele democraţiei – libertatea şi secretul alegerilor – este fondată. În Statele Unite ale Americii spiritele sunt agitate. Iar reacţiile proaspătului preşedinte ales, Donald Trump, sunt deranjante. Fiindcă în loc să ordone imediat formarea unei comisii de anchetă independente, Trump încearcă să minimalizeze problema cu mesaje lejere pe Twitter. Argumentele sale: "De ce să le mai dăm crezare serviciilor secrete dacă asupra lui Saddam Hussein, suspectat că ar fi deţinut arsenal nuclear, s-au înşelat?" 

Afacerile lui Trump cu Rusia

Atacul public asupra serviciilor secrete americane cântăreşte foarte greu mai ales în condiţiile în care noul şef al Casei Albe refuză sistematic să participe la şedinţele zilnice ale serviciilor secrete. Motivul invocat? Donald Trump susţine că el ştie cel mai bine ce se întâmplă şi nu are nevoie să audă zilnic aceleaşi informaţii. 

O atitudine fie naivă, fie bine calculată. Însă, în ambele cazuri, periculoasă. Afaceristul Donald Trump colaborează cu ruşii de ani de zile şi poate tocmai de aceea nu doreşte să-şi facă publice datele din contabilitate. Plauzibilă ar fi şi ipoteza conform căreia Trump îl vrea ca secretar de stat pe fostul preşedinte al companiei ExxonMobil, Rex Tillerson, fiindcă şi acesta întreţine relaţii de afaceri strânse cu Rusia. Or, toate acestea sunt nedemne de cel mai important personaj politic al lumii. Şi extrem de periculoase.

Răspunderea republicanilor

Dacă acţiunile hackerilor au urmărit influenţă politică, SUA sunt atacate. Şi fiindcă noul preşedinte nu pare a fi capabil să înţeleagă dimensiunea acestui act, deputaţii republicani vor trebui să-şi ia în serios misiunea lor democratică. Aceştia vor trebui să demonstreze cui îi sunt loiali. Lui Donald Trump sau apărării sistemului american de vot, adică democraţiei? S-ar putea ca Donald Trump să creadă că este capabil să ţină în frâu serviciile secrete ruse, însă este singurul care gândeşte astfel.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...
Ultima oră
Pe aceeași temă