15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMartin Schulz, contracandidatul Angelei Merkel la funcția de cancelar al Germaniei, nu...

Martin Schulz, contracandidatul Angelei Merkel la funcția de cancelar al Germaniei, nu a fost implicat aproape deloc în politica germană: Este mai degrabă un politician european | ANALIZĂ DW

Martin Schulz va candida la funcția de cancelar al Germaniei. Într- analiză Deutsche Welle, titrată „De la copil problemă la politician de top”, se precizează că el nu a fost implicat aproape deloc în politica gemană.

Potrivit sursei citate, relaţia lui Martin Schulz cu politica germană ar putea fi rezumată la un singur cuvânt: Würselen. El a crescut în acest oraş cu 38.000 de locuitori, aflat la nord de Aachen. În vârstă de 62 de ani, politicianul trăiește în acest oraș și astăzi. Mai mult, timp de 11 ani a fost primarul urbei, unde a deținut și o librărie, cu sora sa. 

A fost parlamentar european, şef al grupului social-democrat din PE, candidatul principal al socialiştilor europeni la alegerile europene din 2014 şi, desigur, preşedinte al Parlamentului European. Prin urmare, politicianul „german” Schulz abia acum începe să prindă contur. 

Analiza Deutsche Welle relevă că el nu a avut o copilărie liniștită. Fiu de poliţist şi cel mai mic dintre cei cinci copii ai familiei, Schulz a avut masive probleme cu alcoolul în timpul adolescenţei, motiv pentru care n-a fost admis să susţină examenul de bacalaureat. La mijlocul anilor ’70, la vârsta de 20 de ani, Schulz a fost timp de un an de zile şomer. „Nu am fost un elev plăcut”, îşi aminteşte politicianul. 

La acea vreme, Schulz făcea deja parte din SPD. La 32 de ani, după ce a fost ales în funcţia de primar al oraşului său natal, germanul devenea cel mai tânăr edil din Renania de Nord-Vestfalia. Este membru în conducerea SPD din Aachen şi, de 20 de ani, şeful acesteia. 

„Natura sa renană iese deseori la lumină şi îl face un invitat foarte plăcut al talk-show-urilor televizate, poate şi pentru că nu refuză nicio confruntare. Chiar şi acum, la 62 de ani, Schulz pare foarte în formă.  Acum câteva săptămâni, el a declarat pentru un cotidian german că dreptatea şi democraţia sunt puse la îndoială în clipa de faţă. <<Democraţia este periclitată de frustrare. Când oamenii au sentimentul că îşi fac datoria pentru societate, iar societatea nu face nimic pentru ei şi nu îi respectă, ei se radicalizează. Când oamenii nu se simt protejaţi de democraţie, caută alternativă>>”, notează Deutsche Welle. 

Cuvinte clare despre UE, Rusia şi Israel

Sursa citată mai arată că, atât la Bruxelles, cât și la Strasbourg, a fost vizibilă capacitatea de luptă a lui Schulz, când a fost vorba despre subiecte pe care, în calitatatea nou dobândită, de politician german „local”, s-ar putea să le mai întâlnească. Printre acestea, relaţia Europei cu Rusia, respectiv Vladimir Putin.

Schulz este cunoscut, printre altele, şi pentru discursul său din Knesset, parlamentul israelian, ţinut în februarie 2014 în limba germană, în timpul căruia a criticat deschis politica de extindere a coloniilor evreieşti. În replică, mulţi parlamentari israelieni au părăsit sala vociferând. 

Poate tocmai înclinaţia lui Schulz către francheţe îl face atât de apreciat, mai notează Deutsche Welle. Conform unor sondaje recente, Martin Schulz se bucură de o cotă de popularitate similară cu cea a cancelarei Merkel. La alegerile parlamentare europene, candidatul Schulz a obţinut un scor excelent pentru social-democraţi în Germania – 27,3 la sută. 

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă