11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialPolitologul Anthony Glees explică efectele celor mai recente atentate teroriste asupra alegerilor...

Politologul Anthony Glees explică efectele celor mai recente atentate teroriste asupra alegerilor parlamentare din Marea Britanie: Trăim într-o țară care nu știe cum să asigure securitatea. Presupun că Partidul Conservator va ieși mai bine decât laburiștii | INTERVIU DW

Anthony Glees, profesor de politologie la Univerity of  Buckingham, explică, pentru Deutsche Welle, urmările atentatelor teroriste din Marea Britanie, înainte de alegerile parlamentare.

„Urmările ar putea fi foarte grave: nu numai pentru partidele politice, ci și pentru liderii acestora. Șeful laburiștilor, Jeremy Corbyn, a declarat, în nenumărate rânduri, că nu este de acord cu împușcarea teroriștilor. Dar cei trei teroriști de ieri au fost împușcați. Ce va mai spune acum? Știm că în Marea Britanie trăiesc 23.000 de suspecți jihadiști. Dar pe care nu-i putem controla, pentru că Therea May a suspendat, în 2010, în calitate de ministru de Interne, aceste controale. Ambii lideri ai marilor partide au o imagine foarte proastă. După atentatul de la Manchester, nivelul de alertă a fost ridicat la maximum, apoi a fost coborât din nou. Ceea ce înseamnă că nu au avut habar de atentatul următor”, explică Anthony Glees, întrebat despre efectele pe care atacurile le vor avea asupra rezultatului alegerilor.



Totodată, el a precizat că este posibil ca Partidul Conservator să aibă un rezultat mai bun la alegeri decât laburiștii.

„Presupun că Partidul Conservator (Tory) va ieși mai bine la alegeri decât laburiștii. Chiar dacă conservatorii și Theresa May au făcut greșeli grave, aceștia au reacționat ideologic mai ferm la amenințarea teroristă. Laburiștii, conduși de Jeremy Corbyn, despre care se știe că a simpatizat cu IRA, nu numai că s-a pronunțat împotriva ordinului de a deschide focul, ci și pentru negocieri cu teroriștii. Dar fiecare britanic știe: niciun terorist nu are intenția de a sta la masă, ci de a arunca masa în aer”, a mai explicat profesorul de politologie.

El a continuat precizând că politica este neputincioasă, pentru că Marea Britanie se află într-o situație foarte dificilă.



„Anul trecut, am votat pentru Brexit, fără ca vreun politican să ne fi spus ce înseamnă, de fapt, acest Brexit. Trăim într-o țară care nu știe cum să asigure securitatea, care nu știe în ce direcție să meargă în anii care urmează. De aceea suntem o țintă ușoară. Suntem răniți”, a mai explicat el.

Citiți interviul integral aici.


22 de persoane au murit și 116 au fost rănite, în 23 mai, la finalul unui concert susținut de cântăreața americană Ariana Grande, pe Manchester Arena, după ce un atacator sinucigaș, Salman Abedi, și-a detonat un dispozitiv improvizat, în mijlocul mulțimii. Noi atacuri au avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, provocând moartea a șapte persoane și rănirea altor 48, pe Podul Londrei și în piața Borough.



 

Pe aceeași temă:


 Mărturii despre atacurile teroriste de la Londra: A fost oribil. Cineva își pierdea viața sub ochii mei. Cum să asiști la așa ceva?

Martorii rememorează teroarea pe care au trăit-o sâmbătă noaptea, în timpul atacurilor teroriste de la Londra. Un bărbat povestește cum a văzut o victimă murind, un altul își amintește momentul în care atacatorii au intrat cu duba albă în pietoni, pe Podul Londrei, scrie BBC News.


 Liderii politici se declară șocați de atentatele de la Londra. Putin: Cruzimea și cinismul atacurilor de la Londra sunt revoltătoare. Angela Merkel: Suntem uniți

Liderii politici și-au exprimat groaza după atacurile teroriste care au lovit Londra sâmbătă noaptea, în care și-au pierdut viața șapte oameni, iar alți 48 au fost răniți.


VIDEO. Theresa May, după atacurile teroriste de la Londra: Este destul! Marea Britanie a fost prea tolerantă cu extremismul

Premierul britanic Theresa May a declarat, duminică, într-o declarație oficială, că ”este suficient” și că lucrurile ”nu mai pot continua așa”, după atacurile teroriste de sâmbătă noaptea, soldate cu șapte morți și 48 de răniți.


 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă