8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSabine Kinkartz: Mult mai mult decât un simplu "goodbye" între Obama și...

Sabine Kinkartz: Mult mai mult decât un simplu “goodbye” între Obama și Merkel | OPINIE DW

Jurnalista Sabine Kinkartz comentează,pentru Deutsche Welle, ultima vizită a președintelui american Barack Obama în Germania, unde s-a întâlnit cu candelarul Angela Merkel. După victoria lui Trump, Obama a părut însă într-o ultimă misiune politică majoră, crede Sabine Kinkartz. Aceasta spune că ”ultima vizită a lui Obama la Berlin în calitate de președinte a fost gândită inițial ca întâlnire între prieteni”.

România liberă vă prezintă, mai jos, analiza completă și concluziile interesante la care ajunge jurnalista Sabine Kinkartz.

Barack Obama o place pe Angela Merkel. Mai mult, o prețuiește peste măsură și nici nu ascunde acest lucru. Așa stăteau lucrurile și la vizita precedentă a lui Obama în Germania, în aprilie. Acum, președintele american a plusat chiar: el nu ar fi avut pe scena internațională în cei opt ani de mandat un partener mai ferm și mai de încredere ca Angela Merkel. Pentru el, cancelara federală este prietenă și aliată. “Germanii ar trebui să o aprecieze”, a spus Obama.

Știm că americanii sunt de regulă oameni entuziaști. Nu se sfiesc să califice rapid lucrurile drept excelente și minunate. Dar Barack Obama nu este genul de om înclinat spre exagerări iar cotidianul american “New York Times” a numit-o pe Merkel după victoria lui Donald Trump la prezidențiale drept “ultima apărătoare a occidentului liber”.

Încotro se îndreaptă lumea?

În SUA, zarurile au fost deja aruncate; în Europa vor fi aruncate în 2017, când vor avea loc alegeri generale în Franța, Olanda și Germania. În aceste trei țări, populiștii de dreapta sunt în plină ascensiune. Marine le Pen, Gerd Wilders și Frauke Petry se bucură de succesul lui Trump. Președintele rus Vladimir Putin de asemenea. Britanicii se pregătesc să solicite oficial anul viitor ieșirea din UE. Militantul pro-Brexit Nigel Farage l-a vizitat deja pe Donald Trump la New York.

Așa arată viitorul? Vor prelua din 2017 populiștii frâiele acestei lumi? Barack Obama nu se împacă cu acest gând. Înainte de votul american, el a avertizat cu privire la alegerea lui Trump, acum trebuie să lucreze cu el. Transferul de putere trebuie să fie unul disciplinat și neproblematic, conform regulilor jocului democratic. Iar democrația rămâne puternică în SUA, a spus președintele în exercițiu. Cu alte cuvinte: a trecut America prin clipe și mai grele.

Constanta Merkel

Pe lângă acest transfer de putere, Barack Obama se află însă într-o ultimă misiune politică. Vrea să salveze ce mai poate fi salvat și se bazează în acest sens pe Angela Merkel. Ea ar urma să ajute la limitarea pagubelor pe plan mondial. În calitate de “coloană de sprijin a politicii internaționale” – tot un citat Obama – Merkel ar reprezenta o neobosită constantă. Dacă ea reușește să se descurce așa de bine cu Putin, poate va reuși să-i țină piept și lui Trump.

Trebuie ținut cont de toate aceste aspecte pentru a înțelege mai bine efuziunea de laude din partea lui Obama la adresa cancelarei Merkel. El vrea să întărească astfel poziția cancelarei, să o încurajeze să candideze din nou în 2017 pentru un al patrulea mandat. Obama le-a recomandat și cetățenilor germani să o prețuiască mai mult pe șefa guvernului de la Berlin. El știe că lidera conservatorilor germani a suferit în 2016 pierderi masive de popularitate. El a afirmat că nu se amestecă în politica altui stat, dar: “Dacă aș trăi aici, aș vota clar cu Merkel.”

Mai candidează pentru un mandat de cancelară?

Cât despre Angela Merkel? Ea nu este genul de om care se bucură pe față de laudele primite. Este prea reținută, în cel mai bun caz se vede o urmă de zâmbet când este apreciată în public. În plus, prețuirea lui Obama vine împreună cu o grea povară. Mai are Angela Merkel, după 12 ani la putere, forța de a apăra lumea liberă? Forța de a se împotrivi Trump-ilor, le Pen-ilor, Wilders-ilor, Erdogan-ilor și Putin-ilor din lumea aceasta și de a se impune în fața lor? Oficial, Merkel nu a precizat încă dacă va mai candida sau nu. Prea mult timp pentru a se hotărî nu mai are.

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă