12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialScandalul cartelului auto: Producătorul Daimler s-a autodenunțat primul. Celelalte companii riscă amenzi|...

Scandalul cartelului auto: Producătorul Daimler s-a autodenunțat primul. Celelalte companii riscă amenzi| ANALIZĂ DW

Producătorul auto Daimler ar putea scăpa fără pedeapsă, în scandalul cartelului format de principalii producători auto germani, după ce s-a autodenunțat. Pe de altă parte, ceilalți producători germani riscă amenzi, potrivit unei analize Deutsche Welle.

Sursa citată precizează că  Volkswagen și Daimler s-ar fi autodenunțat la autoritățile de supraveghere a concurenței, în urmă cu un an.

„Dar concernul Daimler ar fi făcut-o cu mult timp înaintea tuturor, potrivit unor relatări ale Süddeutsche Zeitung (SZ), WDR și NDR. Prin aceasta, producătorul auto cu sediul central la Stuttgart poate spera că va scăpa de amenzile usturătoare pe care Comisia Europeană ar urma să le pronunțe împotriva celorlalți constructori auto germani pentru înțelegerile secrete și ilegale dintre ei. Potrivit magazinului Der Spiegel, producătorii auto de prim rang ai Germaniei ar fi convenit decenii la rând asupra practicilor privind tehnica automobilelor, costurile, furnizorii de piese de schimb, piețele de desfacere, strategiile și tehnica de curățare a noxelor produse de motoarele Diesel”, scrie DW.



 

 

Presa germană scrie că și VW ar putea primi o amendă cu 50% mai mică decât celelalte concerne, după ce a depus un autodenunț, ulterior celui depus de Daimler.

„Comisia Europeană a preluat acum frâiele anchetei iar oficiul anti-monopol german a anunțat că nu va desfășura o anchetă proprie. Dar acesta din urmă ar deține informații privind posibile convenții între marile firme în domeniul tehnic. Oficiul anchetase în urmă cu un an mai mulți producători de autoturisme și de piese de schimb cu privire la acorduri de cumpărare a oțelului. Cercetarea respectivă este în desfășurare, după cum a anunțat autoritatea cu sediul la Bonn”, se mai precizează în analiză.
Dacă acuzațiile se vor adeveri, ar fi unul dintre cele mai mari carteluri din istoria economiei germane.

„Experții se așteaptă la amenzi de miliarde de euro și se tem că daunele de imagine suferite de prroducătorii auto germani vor fi enorme”, mai scrie DW.

Citiți analiza integrală aici.

Cele mai citite

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Comerţul agroalimentar al Uniunii Europene, excedent de cinci miliarde de euro în ianuarie 2024

Comerţul agroalimentar din UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, conform celui mai recent raport lunar privind evoluția importurilor și a...

Nicuşor Dan şi Dreapta Unită au depus candidaturile la Bucureşti

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a depus joi candidatura pentru un nou mandat, iar alături de el s-au aflat liderii Alianţei Dreapta Unită, care au...
Ultima oră
Pe aceeași temă