18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialAlexandru Gussi: Vrem să scăpăm de PSD? Dar de statul asistențial? |...

Alexandru Gussi: Vrem să scăpăm de PSD? Dar de statul asistențial? | OPINIE REVISTA 22

Nu vom scăpa de PSD așa cum e el azi, corupt și sfidător cu majoritatea care nu-l dorește, pentru că puterea PSD e consubstanțială cu supraviețuirea statului asistențial.

Norii negri ai începutului de toamnă nu aduc cu adevărat ceva nou, dar nici nimic bun. Spec­ta­co­lul continuă să fie cel al incredibilei in­com­pe­tențe guvernamentale, al mediocrității opoziției, al co­rupției dezvăluite, al corupției tolerate, al re­țe­le­lor militarizate, al prostiei instituționalizate, al televiziunilor teleghidate, al succesiunii de „scan­daluri“, de diversiuni etc., etc. Banalitatea ob­sce­ni­tății publice.

Putem găsi și vinovați. Cuplul Dragnea-Tudose se înscrie singur pe o astfel de listă. Dar ieri în frun­tea listei se afla Grindeanu, înaintea lui – Ponta sau Oprea. Faptul că aceștia au dispărut, dar ta­bloul s-a agravat ne sugerează că personalizarea res­ponsabilităților e o cale facilă și duce la răs­pun­suri cel puțin incomplete.

Se va spune atunci că răul vine de la PSD, chiar da­că nu numai de acolo. PSD a tranzitat după 2004 de la cvasi-partidul-stat la partidul-captiv ba­ronilor locali. Și asta i-a provocat un plus de in­competență și de sentiment de iresponsabilitate. Dar PSD e în primul rând cel mai votat partid de după căderea comunismului. A fost de la început acea emanație a partidului-stat comunist care a fost acceptată de societatea românească. Și în timp ce alte partide-alternativă au dispărut, PSD și-a păstrat o bază socială destul de importantă în­cât să poată guverna, în ciuda corupției endemice și a scăderii accelerate a calității leadership-ului său.

Să fie atunci „de vină“ acea parte a societății care are impresia că PSD îi servește interesele? Poate că luam în considerare această ipoteză, dacă nu am vedea că „România pesedistă“ este minoritară social, chiar dacă poate produce, ca anul trecut, majorități electorale. PSD domină viața politică pentru că majoritatea anti-PSD nu și-a produs un vehicul politic mai performant. Sau mai multe.

Citește textul integral pe site-ul Revistei 22. 

Cele mai citite

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Iohannis, premiat de Consiliul Atlantic, în America

Consiliul Atlantic îl va onora în acest an pe preşedintele Klaus Iohannis cu Distinguished International Leadership Award pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară...

Revolut Travel Report: Ce recorduri în materie de turism se vor depăși anul acesta?

Revolut, banca digitală cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane în România, a întrebat 15.000 de respondenți...
Ultima oră
Pe aceeași temă