6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialNicolae Manolescu: Demersul Guvernului privind graţierea e cu ochi şi cu sprâncene...

Nicolae Manolescu: Demersul Guvernului privind graţierea e cu ochi şi cu sprâncene | RFI

Criticul literar Nicolae Manolescu a vorbit, la RFI, despre demersul Guvernului privind graţierea şi modificarea Codului Penal. Totodată, el a criticat și lipsa de reacţie a Opoziţiei parlamentare.

„Nu mă poate împiedica nimeni, ca şi pe alţii, să bănuiesc că adevăratele scopuri ale acestei ordonanţe şi graba cu care ea a fost propusă sunt altele, nu pentru a scoate din închisori puşcăriaşi suplimentari, cum spunea domnul ministru al Justiţiei. Asta-i o copilărie! Vrei să scoţi din închisori, să asiguri condiţii umane, mai faci închisori, mai faci ceva, dar nu îi scoţi numai ca să scapi de ei de acolo şi să reduci numărul de paturi ocupate. Nu se poate asta”, a afirmat criticul literar.

În opinia sa, protestele de stradă sunt justificate: „Avem toate motivele să bănuim că acest proiect de Ordonanţă de Urgenţă are alt scop decât acela afirmat. În această situaţie, găsesc protestele întemeiate”.

Câte presiune pune strada pe Guvern? „Nu ştiu, a mai pus o dată pe un Guvern, ba chiar şi pe un preşedinte la un moment dat, nu ştiu dacă va mai pune. Eu personal sunt împotriva unor asemenea manifestări. Nu cred în vocea străzii, nu cred. S-a dovedit că strada poate schimba câte un Guvern, dar până una alta nu s-a dovedit că strada poate crea un Guvern, poate schimba politica”, a spus el.

În opinia criticului, „Guvernul trebuie responsabilizat altfel”.

Nicolae Manolescu se declară „absolut de acord cu gestul preşedintelui de a se duce prima oară în atâta timp de când e preşedinte la o şedinţă de Guvern. A fost acolo, i-a prevenit, le-a spus. Aşa trebuie procedat, trebuie lăsat să se discute proiectul. La noi nu există dezbateri cu adevărat. Vine domnul ministru şi ne spune scopul nostru este să scoatem cât mai mulţi puşcăriaşi din închisori, ca să nu ne certe Bruxelles-ul. Eh, cine-l crede? Hai să fim serioşi! Totul e făcut în aşa fel încât să ne creeze îndoieli. Toată lumea se gândeşte la Dragnea, chiar dacă acolo se spune că de fapt corupţii, vezi Doamne, nu intră în discuţie (…). Ce să mai discutăm, e cu ochi şi cu sprâncene, cum se spune pe româneşte”.

Citiți textul integral aici.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă