12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiApelul Reginei Elisabeta a II-a: vom învinge

Apelul Reginei Elisabeta a II-a: vom învinge

Mulţi cunoscători ai obiceiurilor regale britanice au spus înainte de transmiterea mesajului că situaţia este extrem de critică, în cazul în care Regina iese în timpul bătăliei.
“Vom învinge!” A spus simplu suverana la prima sa ieşire publică într-o situaţie de criză.
Regina a lăudat “disciplina, hotărârea și grija pentru ceilalți a britanicilor” în aceste momente dificile.

Mulţumiri sistemului public de sănătate

Monarhul de 93 de ani a mulțumit cadrelor medicale și tuturor angajaților din sistemul public de sănătate, care sunt în prima linie a acestei lupte cu noul coronavirus.

“Mă adresez vouă într-un moment despre care știu că e din ce în ce mai dificil. O perioadă de mari perturbări pentru țara noastră, care au adus durere unora, probleme financiare pentru mulți și schimbări uriașe în viața de zi cu zi.

Le mulțumesc tuturor celor care lucrează în sistemul sanitar, celor care îndeplinesc rolul esențial în viața de zi cu zi, și care continuă să își îndeplinească îndatoririle în afara case în sprijinul nostru, al tuturor.

Sunt sigură că națiunea se alătură azi pentru a vă da asigurări vouă, din prima linie, că sunteți apreciați oră de oră pentru lucrul extraordinar pe care îl faceți.

Mulțumesc și celor care rămân acasă și îi protejează pe cei vulnerabili și îi scutesc pe alții de durerea resimțită când pierzi pe cineva drag.

Dacă vom fi uniți și vom da dovadă de tărie caracter vom depăși această perioadă. Sper că în anii următori toți vor avea capacitatea să se mândrească cu felul în care au gestionat această provocare și cei care vor veni după noi vor spune că această generație de britanici a fost la fel de puternică ca oricare alta din istorie.

Disciplină, determinare și bun simț sunt atributele care caracterizează această țară.

Suntem mândri de oamenii pe care îi avem.

Ne vom reîntâlni din nou.

Ne vom aminti de aceste momente în care Marea Britanie se unește pentru a-i aplauda pe cei care lucrează în sistemul medical.

Peste tot în lume am văzut povești emoționante despre oameni care s-au solidarizat pentru a-i ajuta pe alții, pentru a distribui pachete cu mâncare și medicamente, care-și verifică vecinii și și-au transformat afacerile pentru a veni în sprijinul comun.

Să folosim avantajele științei și împreună vom reuși.

Vreau să vă spun că vremurile bune se vor întoarce, vom avea posibilitatea să ne reîntâlnim prietenii, să ne vizităm familiile.

Vreau să vă mulțumesc și să vă urez tot binele din lume”, a transmis Regina Elisabeta a II-a.

 

Vocile lumii:

Jonny Diamond (corespondent BBC de la Palatul Regal: Este al cincelea discurs din domnia sa de 68 de ani. Celelalte patru:
   – Discursul televizat pentru a sărbători jubileul ei de diamant în iunie 2012
   – Un mesaj la înmormântarea mamei sale, în aprilie 2002
   – O transmisie live în preziua înmormântării Dianei, Prințesa de Wales, în septembrie 1997
   – O declarație la începutul războiului terestru din Irak, la 24 februarie 1991
 

“Vom învinge!”, sună altfel în vocea Suveranei Marii Britanii decât în cea a lui Trump
 

Un suveran e venerat, un preşedinte e doar ascultat

Mesajul Reginei Elisabeta a II-a a fost înregistrat, iar echipa de filmare a trebuit să se îmbrace din cap până în picioare în echipament de protecție.

Regina Elisabeta a II-a transmite extrem de rar asemenea mesaje extraordinare și doar în momente de mare neliniște națională, semn că această criză nu este deloc una obișnuită.  

La scurt timp de la difuzarea acestuia, Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a fost transportat de urgenţă la spital. Starea lui de sănătate s-a agravat. În ziua de 27 martie 2020 a anunţat că s-a infectat cu coronavirus, cel care provoacă boala COVID-19.

Pentru cei care nu ştiu sau sunt prea obişnuiţi cu rutina prezidenţială, Monarhul domneşte, nu guvernează.
A domni e altceva decât a prezida. Şi Ceauşescu prezida congrese. Dar n-a domnit.
Regina Elisabeta a ll-a, verişoara Regelui Mihai, e cea mai longevivă suverană din lume. Domneşte de 68 de ani. Şi a trecut prin multe crize, dar niciodată nu a simţit nevoia să-şi îmbărbăteze oastea, ca acum.

„We’ll meet again”, mesajul melodiei Verei Lynn din cel de-al doilea război mondial
Poate că nu ar fi rău să o ascultăm şi radiofonic, să-i simţim vocea şi forţa blândeţii.
Mulţi zic că mai clar decât atât nu se putea.
„We’ll meet again” a fost mesajul piesei însufleţitoare a Verei Lynn din cel de-al doilea război mondial.
“Vom învinge!”, sună altfel în vocea Suveranei Marii Britanii decât în cea a lui Trump.
Puteţi să vă convingeţi. Ascultaţi. Şi respiraţi. Gândiţi-vă, preţ de jumătate de minut, la diferenţa de ton, de mimică şi de limbaj. Eu nu cred că vreun preşedinte poate avea prozodia Suveranei britanice.
“Îmi amintesc de primul meu discurs în 1940, copil fiind, de la Palatul Windsor transmiteam un mesaj copiilor evacuați din casele lor pentru propria lor siguranță. Azi, mulți simt această durere a separării de cei dragi,” a mai spus Regina.

“Ne vom reîntâlni din nou,” mesajul Reginei pare răscolitor. Mamelucii ar comenta, vajnicii apărători ai republicii, dar cât mai vrea să trăiască? N-aţi înţeles nimic! Oamenii sunt trecători, naţiunile sunt eterne.

Pluralul de politeţe

V-aţi întrebat vreodată de ce sună dogit pluralul de politeţe în vocea unui preşedinte? Un Suveran pronunţă blând, suav. Un preşedinte se răsteşte.

Imaginile difuzate de BBC sunt cutremurătoare. O naţiune întreagă a ascultat cu sufletul la gură. Toţi au simţit că trăiesc un timp eroic. Războiul de azi e diferit faţă de războiul de ieri.

Regina Elisabeta a ll-a a ieşit într-un moment de criză pentru a linişti, a calma şi a transmite sentimentele ei către cei din linia l a frontului de luptă. Şi a reuşit să mobilizeze o naţiune, să-i sporească unitatea şi apetitul la solidaritate.

Regina Elisabeta a ll-a străbate neînfricată provocările istoriei, după 68 de ani de domnie. Onoare Măriei Sale.

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Cum poți să consumi urzicile

Urzicile sunt la foarte mare căutare primăvara, iar asta mai ales datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă pentru sănătate și nu numai. Prin...

Turcia întârzie încheierea acordului de deminare în Marea Neagră între România, Bulgaria și Ucraina

Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării...

Comisia Europeană a simplificat regulile în vamă pentru mărfurile de import, analiză Ey

Prețul efectiv plătit sau de plătit pentru mărfurile de import (valoarea de tranzacție) este unul din elementele de taxare care poate genera probleme complexe...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU