11.8 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCe şanse are Ludovic Orban?

Ce şanse are Ludovic Orban?

Nu se ştie cum va trece liderul liberal guvernul prin Parlament. PNL are sub o sută de parlamentari din totalul de 465. Orban are nevoie de 233 de voturi pentru investirea guvernului său. Cu o zestre parlamentară de 95 de deputaţi şi senatori, PNL trebuie să adune „bob cu bob“ 233 din cele 17 voturi ale minorităţilor, 40 ale USR, 20 ale PMP, aproape 50 ale Pro România şi ALDE şi 30 ale UDMR.

Condiţiile impuse de partidele din opoziţia parlamentară se contrazic

Cererile USR pentru votarea noului guvern sunt clare: alegeri locale în două tururi, adoptarea legii orwelliane care să interzică prezenţa în funcţiile publice ale „penalilor,“ desfiinţarea prin lege a recursului compensatoriu, consultarea Parlamentului pentru desemnarea Comisarului European.

UDMR nu este de acord cu alegerile locale în două tururi de scrutin. Nici ca antimaghiarii declaraţi, Florin Roman şi Rareş Bogdan, să facă parte din noul guvern, spun surse parlamentare.

Bătrânul lup de mare, Traian Băsescu, este sceptic că se vor aduna voturile.

Victor Ponta a şi anunţat că Pro România nu votează un guvern Orban monocolor. Partidul sustras, nu ales, are şi pretenţii.

Kuki nu vrea la ceai cu Petrov

Făcut dintr-o clipă mieluşel, fosta panteră roz a luptei contra statului paralel, Călin Popescu Tăriceanu, e predispus la concesii faţă de omul pe care toată viaţa l-a sfidat. Are şi el o pretenţie. Nu acceptă prezenţa, nici măcar prin reprezentanţi, a lui Petrov. Primului şi ultimului prim-ministru liberal din epoca post-revoluţionară i se spunea, în tinereţe, Kuki.

În termen de zece zile, Ludovic Orban va trebui să prezinte celor două camere ale Parlamentului structura guvernului, lista de miniştri şi programul de guvernare.

Misiune deloc uşoară, pentru că trebuie să împace şi capra şi varza. Cât despre iepuri, nu mai au de unde să sară, în condiţiile în care cel mai mare partid parlamentar, PSD, a anunţat că nu participă la învestire, deci nu mai pot fi extraşi parlamentari.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a precizat recent că PSD a decis în Comitetul Executiv să nu acorde votul de învestitură noului Guvern, fiind datoria noii majorităţi să îşi asigure susţinerea.

Mariţa are baston, dar vrea să danseze

Cel mai confortabil grup pentru Ludovic Orban e cel al minorităţilor naţionale. Acesta votează mereu cu puterea.

Problema majoră e cum se împacă UDMR cu USR şi ce amăgiri va vinde PMP-ului, partid cârmuit încă de Traian Băsescu?

PMP vrea o lege de reducere a numărului de parlamentari la 300, o veche obsesie şi modificarea legii alegerilor locale. Plus că vrea şi în guvern. Mariţa are baston, dar vrea să danseze.

Ludovic Orban trebuie să facă piruete între cele cinci partide pentru a trece guvernul prin parlament. Unele vor la guvernare, altele zic pas. ALDE nu este de acord cu participarea PMP la guvernare, Pro România acuză înţelegeri ascunse între PNL şi PSD. USR o ţine langa cu alegerile anticipate. Iar UDMR nu se lasă.

Cum să îţi anunţi o formulă de guvern şi în câteva zile aliaţii să te facă praf?

Complicată e ecuaţia noului guvern.

Cred că Ludovic Orban s-a cam grăbit. Cred, de asemenea, şi varianta că cineva vrea să scape de el. Îl aruncă în groapa cu lei. Supravieţuieşte bine, nu supravieţuieşte îl mai aruncă băieţii încă o dată sau îi fac pârtie unui adoptat de sistem, premier care să răspundă rapid la comenzi.

Doar USR vrea alegeri anticipate. Care alţi parlamentari ar vota să plece mai repede acasă sau în pensie?

În plus, niciun partid, altul decât PMP, nu doreşte reducerea numărului de parlamentari, pentru că nu are ce oferi în schimbul activismului de partid.

Dintre miniştrii vehiculaţi prin presă o serie de figuri par a fi cărţi câştigătoare pentru Ludovic Orban, altele, un dezastru. Nu poţi să pui la finanţe un conţopist setat doar pe tasta delete. Un pic de fantezie financiară nu strică.

Am tradus mai demult Orbanomics, programul de succes al lui Viktor Orban.

casetă
————Orbanomics ———————-
Prin programul de guvernare, FIDESZ, fost liberal, a crescut TVA-ul principal de la 25% la 27% în 2012, în timp ce la produsele de bază (carne, pește, pui, ouă, internet etc.) a scăzut la 5%, treptat din 2016 până în 2018;
Orbanul unguresc a micşorat toate impozitele pe profit de la 10-19% la 9% indiferent de venituri (anterior, exista un impozit pe profit corporativ).
Partidul care conduce de zece ani Ungaria a mai scăzut impozitele pe salarii, a mărit salariul minim pe economie şi a introdus noi taxe pentru bănci şi investitori străini. N-a fugit câinele de la măcelărie, chiar dacă profiturile băncilor au scăzut substanţial. Pentru că independenţa Băncii centrale e o himeră la Budapesta au micşorat rata dobânzii de bază de la 5,25% la 0,9%.

Ungaria atrage investitori şi înregistrează creşteri economice, an de an, plus că nu se lasă călcată în picioare de la Bruxelles. Le ia banii şi îi critică pe donatori. Aşa le e felul, mai pe cal, nu sub cal, ca la Bucureşti.
 
„Prin noi înşine“ nu sună confortabil pentru neomarxişti
 
Sigur că Ludovic Orban trebuie să-şi gândească singur formula, chiar dacă timpul nevrednic a pierdut pe drum acel „prin noi înşine“ al vechiului PNL. Nimeni nu se aşteaptă ca guvernarea liberală să susţină business-ul local. Ar sări în aer jihadiştii aliaţi, stipendiaţi de Big 5. Cum să ai programe pentru dezvoltarea antreprenoriatului local? S-ar supăra stăpânii. Demult, se ştie că România e gândită ca o piaţă, nu ca un producător.
Nu sună a şpagă, de tipul Microsoft, doleanţa unui zăpăcit USR-ist ca toate ministerele să fie supuse unui audit, musai de o firmă occidentală?
Miza alegerilor locale în două tururi
De ce vor USR şi PNL alegeri locale în două tururi? Conform calculelor lor, ca un prim motiv, cine câștigă alegerile cu cele mai multe voturi într-un singur tur este foarte probabil să nu ia nicidecum peste 50% dintre voturile celor care se prezintă la urne şi că acesta poate câștiga și cu 30%, fiind nereprezentativ.

Un al doilea motiv pentru care USR și PNL vor primari aleși în două tururi este acela că de regulă, actualul sistem, cu un singur tur, îi avantajează pe cei aflați deja în funcție. Nu întotdeauna însă.

De pierdut din trecerea la sistemul cu două tururi ar avea desigur, primarii PSD. UDMR nu prea, pentru că se presupune că primarii Uniunii sunt aleși oricum în zone cu populație majoritar maghiară. Din acest punct de vedere, Bucureștiul a fost mereu o miză importantă, având în vedere dimensiunea lui, fondurile pe care le are la dispoziție, de aproape 2 miliarde de euro, fiind declarat recent de către un for european drept metropola cu cel mai mare potenţial de dezvoltare de pe continent.

Există și viziunea potrivit căreia victoria din București, dacă se schimbă primarii, ar fi un semnal pentru alegerile parlamentare. Ceea ce nu e mereu adevărat, dar există această opinie.

Dacă legea nu se va schimba, Gabriela Firea va avea o șansă extrem de importantă să rămână primar general al Capitalei pentru încă un mandat, dacă va putea să mobilezeze un electoral disciplinat la vot.

Însă, PNL poate pierde marile oraşe, unde sunt primari liberali, în favoarea USR, ceea ce nu e deloc convenabil celor care vor să dea lovitura de graţie PSD.

În plus, e greu de crezut că Ludovic Orban va modifica legea alegerilor locale prin OUG. Procesul legislativ ar fi greoi, plus că în Senat, PSD are majoritatea. Termenul limită ar fi de 6 decembrie 2019. Orice dată ulterioară intrând în contradicţie cu recomandările Comisiei Europene de nemodificare a legilor electorale în ultimele şase luni înainte de data scrutinurilor.

Mărul discordiei va fi ca un măr otrăvit. Orban trebuie să administreze o posibilă nouă criză, în caz că i se investeşte guvernul. Chestiunile legate de regionalizare nu pot fi rezolvate de un guvern de tranziţie.

 
„Giustiţia“ – proba de foc
 
Îngenuncherea unui lider de anvergură ca Ludovic Orban se va produce doar dacă i se impun restricţii pe calea justiţiei. Dacă încearcă să desfinţeze S.I.I.J. e clară comanda. Procuristanul s-ar releva în toată splendoarea sa. Ar fi culmea, el, ca om asasinat politic în alegerile locale din 2016, de către DNA, să-şi susţină călăii. Ar fi o dublă greşeală şi o evidentă obedienţă faţă de cel care prin anticorupţie a pus lesă suveranităţii naţionale.
 
Orbanul românesc are prea mulţi aliaţi de circumstanţă care şi-ar scoate ochii unul altuia
 
Grea misiune are Orban şi prea mulţi aliaţi de circumstanţă care l-ar vrea pe rotisor la prima greşeală. Ca să nu mai zic că nicio lege nu şi-o poate trece prin Senat, acolo unde PSD are majoritatea.
Cred că cineva a vrut să-l trimită pe Orban la eşafod. Dar ştiu că un geamăn are cel puţin două vieţi.
 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate

Potrivit angajamentului asumat pentru o dezvoltare sustenabilă a afacerii sale, BAT continuă programul „Fii furnizor” demarat în 2021, cu intenția de a-și dezvolta portofoliul...

Ambasadorul Rusiei, despre așa-zisa datorie de 4 miliarde de dolari. Dacă România dovedește că nu e adevărat, “vom da o dezmințire”

Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, susține că Ambasada Rusiei ar putea da o dezmințire cu privire la ceea ce afirmase în chestiunea Tezaurului...

Astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan / Șansa plutește-n aer, dar lipsește un Dudu Georgescu

Se pare că toate astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan în fotoliul de primar general. Altfel nu se explică bătălia oarbă pentru căutarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă