12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCioloş umblă cu şobolanii

Cioloş umblă cu şobolanii

Pentru site-ul de casă al Parlamentului European, fostul prim ministru care spunea că guvernul său are toleranţă zero la corupţie, povesteşte că acceptă explicaţiile Sylviei Goulard, acuzată că din banii de la Bruxelles a plătit un asistent care lucra la partidul său din Franţa şi că ar fi returnat banii pe salariile succesive. Acelaşi lucru s-a întâmplat cu Bombonica, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, care a returnat prejudiciul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman. Dacian Cioloş nu a fost auzit că acceptă explicaţiile Bombonicăi.

Pentru aceeaşi faptă, unul în puşcărie, alta comisar european

Madam Goulard e dinspre aripa bună a corupţilor europeni. Are susţinere, reprezentare, tuşă ministerială. E bazată, cum ar zice tefelistul. Vântul votului îi bate din pupă. Cred că nici nu ştie că pe un caz similar pedepsit cu anticorupţia, Liviu Dragnea, zace în puşcărie, culmea, pentru aceeaşi faptă.

Anticorupţia (varianta estică ) e ca ciocolata pentru şobolani. Rozătorul stigmatizat o înghite azi şi moare politic imediat, nu ca şobolanii autentici peste mai multe zile sau niciodată.

Pe lume există diferite specii de şobolani. Karni Mata are în India un templu. Ea e zeiţa şobolanilor. În China sunt comestibili. Unii europeni îi folosesc drept animale de companie. Numai unii sunt stigmatizaţi. Consideraţi fioroşi, ei sunt loviţi cu lopata în cap. Pe post de ucigaş în serie e anticorupţia, noua armă de supus liderii ţărilor necanonice.

Specialiştii din deratizare susţin că populaţiile de şobolani sunt mari, într-un cuib se dezvolta o ierarhie. Personalităţile mai puternice devin dominante, în timp ce cei mai slabi sunt subordonati.

Politica e un fel de joc cu şobolani

Dinspre peluza DNA, cu vedere la anticorupţie, Madam Goulard ar fi penală, dar nu şi dinspre factorul politic occidental, dat cu Madam Rocha.

Cum am spus, pentru aceeaşi faptă, Goulard aşteaptă votul plenului Parlamentului European, chiar dacă, din când în când, poliţia franceză o mai cheamă să dea vreo declaraţie, în timp ce Liviu Dragnea e închis cu şobolanii în Beciul Domnesc.

Curat europenism, ar spune Conu Leonida.

Aşteptările nu pot fi prea mari de la securistul arondat să o supravegheze pe Doina Cornea. Încă de la numirea sa în funcţia de premier ne-am prins că el conducea cabinetul Securităţii. Poate şi de aceea pe persoană fizică nu adună voturi. Şi atunci i s-a arondat un grup europarlamentar.

Sperăm să nu-l mai auzim cu şlagărul “Corupţia ucide!” Prin Goulard s-a curăţat de pretenţiile de moralitate şi de judecător al celor proscrişi.

Ca prim ministru n-a avut şansa unui dosar de corupţie, precum alţii, poate pentru că venea dinspre aria protejată, din arealul în care şi şobolanii sunt personaje de cartoon.

Cioloş, dolly de salon

Dacă tot vorbim despre desene animate, pentru cei necăzuţi în cultul anticorupţiei, Dacian Cioloş e o dolly nevinovată. Merge cu turma, condusă de câinii Europei cu două viteze.

Cioloş nu-şi aparţine patriei sau locurilor natale. E al Franţei. Pe post de ghidon pentru mai multă Europă occidentală şi mai puţină răsăriteană. Nu e clar acest aspect?

Ursula nu e penală. E cogeamitea preşedinte al Parlamentului European

Cât despre Ursula von der Leyen, însă Doamne să ne ierţi! Şi ea a fost acuzată că a angajat o serie de consultanţi, pe vremea când era ministrul apărării din Germania, fără licitaţie. Caz închis.. Conduce acum forul european. E exonerată. Conducând şobolanii cei mari e imunizată. Nu mai e coruptă. Rezistă şi nimeni nu-i strigă pe stradă.

Sigur că dreptul roman nu cunoaşte termenul corupţie. Apărut mai nou, mai întâi să pună cu botul pe labe clasa politică italiană, s-a exins spre est. A prins acolo unde a avut teren propice. O Monică Macovei nu e de găsit peste tot. Şi niciun serviciu secret prietenos cu ideea de lasou pe gâtul celor neînchinaţi.

Anticorupţia şi statul de drept se măsoară diferit la talia europeană. Pentru cei mai din inima Europei nu se vede, dar la est-europeni e cât Groapa Marianelor. Totul e o chestiune de reglaj de obiectiv. Perimetral, medicii ar spune că nu se văd diferenţe dintre cea occidentală şi cea de răsărit.

Pol Pot a creat o ideologie a urii şi a ucis

Aşteptăm ca Vera Jourova să fie repusă în funcţia de comisar european pentru justiţie şi să-i auzim predicile despre statul de drept. Pentru noi, care ştim că e propusă de un prim ministru al Cehiei, dovedit că a furat bani din fondurile europene, e clară disonanţa. Mai greu e pentru cei care s-au născut pe vremea când idolul lor număra şobolanii din celulă, în perioada când era acuzată că a luat mită 2 miliaone de coroane cehe de la primarul din Budišov.
Guvernul României a trimis-o pe Rovana Plumb, nu pe Viorel Hrebenciuc, poreclit şobolanul rozaliu. Poate că şi europarlamentarii români vor înţelege că Plumb nu e pe persoană fizică, reprezintă România. Postul de comisar al transporturilor nu necesită cunoştinţe de mecanică fină sau de manevrat macazuri, doar viziune. Şi în mandatul de ministru a demonstrat că poate. De la zero absorbţie la câteva sute de milioane, în câteva luni.
Poate că Dacian Cioloş ne asigură asistenţa de specialitate pentru turnarea unui cartoon despre şobolanii prietenoşi şi despre şobolanii care trebuie stârpiţi.
După cel de-al doilea război mondial, un tânăr fără asperităţi identitare, plecat din Cambodgia ajunge nu se ştie cum, în Franţa. După 20 de ani avea să devină prim ministru ca reprezentant al khmerilor roşii. A ucis peste două milioane de cambodgieni. Numele lui provoacă şi acum fiori: Pol Pot. Vă sună a ceva similar?

Istoria se repetă, uneori şi de aceea nu dai cu flit la şobolani. Îi creşti, până devin samovari.

 

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă