12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCum face o companie profit apărând mediul

Cum face o companie profit apărând mediul

Investitorii din toată lumea caută tot mai mult oportunități de investiții care le promit să aducă, pe lângă profit, beneficii sociale și de mediu. Dacă această tendință continuă, pe măsură ce obiectivele de mediu sau sociale  aduc o tot mai multă valoare investițiilor, angajamentul pentru sustenabilitate va câștiga tot mai mult teren între afacerile din întreaga lume.

 Anul trecut, unul din șase dolari din activele administrate de manageri profesioniști în Statele Unite – un total de 6,6 trilioane de dolari – a fost alocat către o formă de investiție sustenabilă, în special în acțiuni publice.

Circa 1.260 de companii, care administrează active de 45 de trilioane de dolari, sunt semnatare a „principiilor pentru investiții responsabile“ ale Națiunilor Unite, care recunosc factorii de mediu, cei sociali și de guvernare (MSG) – și, astfel, sănătatea pe termen lung și stabilitatea companiilor și piețelor – ca elemente critice pentru investitori. Unul dintre semnatari, CalPERS, printree cei mai mari investitori instituționali din lume, a mers chiar mai departe. Le va cere tuturor managerilor săi de investiții să identifice și să integreze factorii MSG în deciziile lor – o mișcare îndrăzneață care ar putea transforma piețele de capital.

Numărul companiilor care au publicat raportări privind sustenabilitatea a crescut de la mai puțin de 30 la începutul anilor 1990 până la mai mult de 7.000 în 2014. Și într-un recent sondaj Morgan Stanley, 71% din respondenți au declarat că sunt interesați de investiții sustenabile.

Totuși, o barieră majoră în încorporarea criteriului ESG în deciziile de investiții rămâne. Mulți investitori – inclusiv 54% dintre respondenții din sondajul menționat anterior – cred că acționând astfel și-ar diminua ratele de profit. Dar apar tot mai multe dovezi că nu e cazul, câteva studii recente indicând că investițiile sustenabile sunt la fel de profitabile – sau chiar mai performante – decât investițiile tradiționale.

Un studiu fundamental din 2012 care a analizat două grupuri de companii – similare ca industrie în care activează, dimensiune, performanță financiară și perspective de creștere – a descoperit că cele din “grupul de înaltă sustenabilitate“ au avut performanțe superioare cotă-preț. Iar un nou studiu realizat de Institutul Morgan Stanley pentru Investiții Sustenabile, care a analizat performanța a 10.228 de fonduri mutuale pe durată nedeterminată  și 2.874 de conturi administrate separat în SUA, a stabilit că investițiile sustenabile au ajuns de obicei – și uneori au depășit – la ratele de profit medii ale investițiilor tradiționale similare, comparate în aceleași perioade de timp.

Mulți dintre factorii MSG intră în calcul când sunt evaluate opțiunile de investiții sustenabile.

De exemplu, Fundația Generation – think-tank-ul organizației Generation Investment Management (în al cărui consiliu de administrație activez) – identifică 17 factori de mediu, 16 factori sociali și 12 factori de guvernanță care sunt relevanți pentru sustenabilitate.

Provocarea este să distingi între factorii ESG care au o influență materială asupra performanței companiei și cei care nu au. Dar datele pe care le raportează companiile în prezent sunt inadecvate pentru a permite investitorilor să facă această distincție.

Consiliul Standardelor de Contabilitate pentru Sustenabilitate (CSCS), o organizație nonprofit, încearcă să schimbe asta prin dezvoltarea unor standarde de sustenabilitate materială pentru 80 de industrii, în acord cu reglementările de conformitate impuse de Comisia de Securitate și Schimb a SUA. Mai mult de 2.800 de participanți – inclusiv companii cu un capital în piață totalizând 11 trilioane de dolari și investitori cu 23,4 trilioane de dolari în active administrate – au fost implicați în procesul CSCS. Folosind standardele propuse de această organizație pentru 45 de industrii, precum și alte valori, un nou studiu – cel mai relevant de până acum – a stabilit că acele companii care au performanțe bune pe baza factorilor de sustenabilitate materială au performanțe operaționale mai bune, sunt mai puțin riscante și obțin dividende semnificativ mai mari decât companiile care performează slab.

Similar, un nou cadru propus recent de Morgan Stanley pentru evaluarea companiilor din 29 de industrii include factori MSG care prezintă riscuri sau oportunități semnificative. În timp ce o companie este evaluată în mod tradițional exclusiv pe baza modului cum folosește capitalul financiar pentru a genera profit, noul cadru încorporează și modul cum folosește capitalul natural, uman și social, precum și transparența în practicile de guvernanță.

Această nouă abordare pentru evaluarea unei companii reflectă viziunea conform căreia  cele mai de succes companii vor fi acelea care folosesc responsabil toate cele patru tipuri de capital.

Factorii MSG materiali pot afecta performanța financiară a unei companii și dividendele acționarilor prin câteva canale. De exemplu, o folosire mai eficientă a energiei și resurselor poate diminua costurile, un management mai bun al talentelor umane poate crește productivitatea. Reguli mai stricte de siguranță, sănătate și mediu pot reduce riscul pentru accidente serioase. Dar produsele noi ecologice și de comerț echitabil, care sunt pe placul consumatorilor, pot crește veniturile.

Gândiți-vă la investițiile care îmbunătățesc eficiența energetică a centrelor de date, care folosesc de 10-20 de ori mai multă energie decât clădirile comerciale obișnuite și care sunt responsabile pentru emisii considerabile de gaze de seră. Deciziile privind specificațiile centrelor de date sunt importante pentru a administra costurile, obținând o aprovizionare sigură cu energie și apă și diminuând riscurile pentru reputație, având în vedere în mod deosebit creșterea numărului de reguli globale cu privire la schimbările climatice. Construcția de centre de date
Google, care folosesc 50% din  energia utilizată de o astfel de unitate medie, a adus economii considerabile. 

Povești de succes similare există și în alte sectoare. Din 2011, compania de produse chimice americană DuPont a investit 879 de milioane de dolari în cercetarea și dezvoltarea de produse cu beneficii de mediu măsurabile. A obținut venituri anuale de două miliarde de dolari din produse care reduc emisiile de gaze de seră și un plus de 11,8 miliarde de dolari în venituri din resurse regenerabile precum vântul sau energia solară.

Asemănător, compania multinațională Procter&Gamble a raportat vânzări de 52 de miliarde de dolari la “produse inovatoare sustenabile“, din 2007 până în 2012. Asta înseamnă circa 11% din vânzările totale ale companiei din aceeași perioadă.

Există motive întemeiate să credem că, investind în îmbunătățirea sustenabilității materiale, companiile pot crește veniturile acționarilor. De fapt, dacă o companie vrea să își respecte responsabilitățile financiare față de investitorii săi, nu prea are de ales decât să se gândească dincolo de profiturile financiare pentru a încorpora factorii MSG care vor avea, cel mai probabil și în timp, impact material asupra performanțelor sale. Acesta este exact genul de stimulent care ar putea propulsa lumea spre un viitor mai sustenabil.   

Laura Tyson, fost președinte al Consiliului Consilierilor Economici al președintelui SUA, este profesor la Școala de Afaceri Hass de la Universitatea California, Berkeley, și consilier senior pentru Rock Creek Group.

Copyright: Project Syndicate, 2015.

www.project-syndicate.org

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă