14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRio 2016: cea mai mare sărbătoare a sportului în inima Braziliei

Rio 2016: cea mai mare sărbătoare a sportului în inima Braziliei

Mai este un an până atunci, dar inima Braziliei îşi accelerează ritmul. Generoasa inimă braziliană începe să bată tot mai tare când este vorba de două din pasiunile ei: să întâmpine cu bucurie oameni din toată lumea și să le dedice, cu fervoare și fair-play, un magnific spectacol sportiv.

Am văzut acest lucru în timpul Cupei Mondiale FIFA şi la fel va fi şi începând cu 5 august 2016, când vom aprinde flacăra olimpică a pasiunii pentru sport şi vom înălţa steagul celor cinci cercuri colorate pe magnificul nostru Maracanã.

Nu este o întâmplare că Brazilia are onoarea de a fi prima ţară din America de Sud care găzduieşte Jocurile Olimpice.

Brazilia este cunoscută în toată lumea pentru peisajul său impresionant şi divers. Suntem, de asemenea, o ţară cu o adevărată istorie a toleranţei, care ne-a transformat într-un simbol mondial al bunei convieţuiri, al ospitalităţii şi al bucuriei. Poporul nostru – muncitorii, oamenii de afaceri, studenţii, oamenii de ştiinţă şi artiştii  – a reuşit să construiască una dintre cele mai deschise ţări ale lumii, graţie capacităţii creatoare, amabilităţii şi solidarităţii. Am clădit o cultură viguroasă a păcii şi a muncii. Acest set de valori ne ghidează în greaua noastră întreprindere de transformare a acestor Jocuri Olimpice în cea mai mare sărbătoare sportivă a lumii.

Am reuşit acest lucru la Cupa Mondială şi avem tot ce ne trebuie pentru a reuşi şi la Jocurile Olimpice din 2016. Este o mare provocare pe care o depăşim zi de zi, oră de oră, cu mult înainte de începerea efectivă a competiţiilor.

Pregătirile au început cu investiţiile realizate în ceea ce este cel mai important, adică în atleţii noştri, şi au continuat cu cele în infrastructura sportivă, atingând punctul culminant în marea restructurare urbană prin care trece Rio de Janeiro – fără îndoială cel mai frumos decor natural al Jocurilor Olimpice de la cele din Grecia Antică încoace.

În ultimii ani am realizat investiţii publice masive pentru a oferi suportul material necesar atleţilor noştri, antrenorilor şi echipelor lor, prin programe precum „Bursa Atletului” și „Planul Medalii Braziliene”. Extraordinarii noştri atleţi au reuşit să-şi îmbunătăţească performanţele cu fiecare nouă competiţie. Ei sunt marile noastre staruri şi sursa noastră de inspiraţie, iar rezultatele obţinute de Brazilia la ultimele Jocuri Pan-Americane reprezintă un exemplu concret al calităţilor lor.

Aceste investiţii în oameni şi infrastructură vor avea rezultate ce vor dura mult după Jocurile Olimpice, întrucât promovăm practicarea sportului în rândul tinerilor din ţara noastră, prin investiţii în centre sportive de cele mai diverse tipuri, în toate regiunile ţării. Aceasta va fi una dintre cele mai importante moşteniri ale Jocurilor Olimpice Rio 2016.

Credem că educaţia şi sportul sunt cei mai buni aliaţi ai noştri pentru a garanta incluziunea şi integrarea socială, pentru că prin sport stimulăm tinerii să lupte pentru obiectivele lor, să trăiască bucuria de a-şi depăşi limitele, să înveţe să lucreze în echipă şi să îşi respecte adversarii. Sportul inspiră cultura cooperării, etica onoarei şi a muncii asidue ca moduri de a atinge obiectivele şi a celebra reuşitele. Dacă adăugăm la aceasta fericirea şi stima de sine a poporului nostru ospitalier şi primitor, abia atunci înţelegem adevărata moştenire a Jocurilor Olimpice. Avem şi monumentala moştenire a modernizării urbane a unuia din cele mai frumoase oraşe ale lumii şi principala carte poştală a Braziliei, Rio de Janeiro. Două treimi din bugetul Jocurilor Olimpice sunt destinate investiţiilor în opere de infrastructură în acest oraş. Este vorba de lucrări dintre cele mai diverse – o nouă linie de metrou, o linie de tramvai care acoperă tot centrul oraşului şi linii expres de autobuz care vor asigura legătura între diversele locuri de desfăşurare a competiţiilor. Scopul acestor investiţii este de a îmbunătăţi transportul public şi circulaţia în timpul şi după Jocurile Olimpice, în special pentru cei ce locuiesc în zonele mai îndepărtate ale oraşului şi au nevoie de un transport public de calitate.

Dar transformarea urbană nu este totul.

Zona Portului Rio, spre exemplu, va deveni un nou cartier dedicat relaxării şi culturii pentru populaţia locală şi miile de turişti care ne vizitează în fiecare an. În viitor, „Portul Minunat” va găzdui noi clădiri de birouri şi rezidenţiale. Recuperăm astfel strălucirea acelui „Oraş Minunat” care a încântat lumea întreagă, încă de pe vremea când era capitala Braziliei.

Jocurile Olimpice Rio 2016 au atras investiţii masive din sectorul privat, şi nu doar pentru sponsorizări sau pentru construirea şi modernizarea reţelei de hoteluri. Spre exemplu, Parcul Olimpic Barra a fost construit în mare măsură cu fonduri private, inclusiv lucrările locale de infrastructură. Satul Olimpic, ce va găzdui atleţi din lumea întreagă, este, de asemenea, construit de sectorul privat, care deja a început să vândă apartamentele construite. Putem afirma deci că Jocurile Olimpice Rio 2016 vor beneficia de cele mai mari investiţii private dintre toate ediţiile din ultimii 20 de ani.

Parcul Olimpic Barra va constitui baza viitorului Centru de Antrenament Olimpic, care va antrena viitorii atleţi de înalt nivel ai ţării şi va contribui la consolidarea cooperării sportive cu alte ţări, în special cu vecinii noştri din America de Sud.

Eforturile depuse la Rio sunt completate de cele realizate în toată Brazilia, prin construirea a 12 centre de antrenament şi a 261 de centre de iniţiere în sport, plus a 46 de piste oficiale de atletism. Investiţiile totale în domeniul sportului din Rio şi în restul ţării însumează 1,2 miliarde de dolari.

Ne concentrăm, de asemenea, pe eficienţa costurilor şi pe durabilitatea acestor facilităţi sportive. Un exemplu este Arena Viitorului din Parcul Olimpic, unde se vor desfăşura competiţiile de handbal. Arena este realizată din module care, după Jocurile Olimpice, vor fi demontate şi din care vor fi construite patru şcoli.

Asigurarea unei bune implementări a grandiosului proiect al Jocurilor Olimpice a necesitat atenţia permanentă şi coordonarea între Guvernul federal, autorităţile statale şi municipale, Comitetul Organizator şi Autoritatea Publică Olimpică. Toate aceste organisme vor continua lucrul în acelaşi ritm susţinut, până la finalul Jocurilor Paralimpice, în septembrie 2016.

Un eveniment de o asemenea complexitate cere o atenţie constantă pentru detalii. Infrastructura din Rio şi proiectele olimpice deja sunt testate în primele evenimente ce se desfăşoară în oraş. Până la începutul lui 2016, evenimente din 40 de ramuri sportive vor fi fost deja organizate la Rio.

Brazilia este perfect pregătită pentru Jocurile Olimpice. În cooperare cu organizatorii evenimentului, vom fi mândri să arătăm lumii întregi recentele realizări ale unei democraţii puternice şi funcţionale, dedicată reducerii inechităţilor sociale prin intermediul investiţiilor şi dezvoltării economice. Acesta este efortul colectiv al unei ţări întregi.

Vom arăta celor 15 mii de atleţi olimpici şi paralimpici, milioanelor de spectatori şi miliardelor de telespectatori că avem energia necesară pentru a depăşi toate aceste provocări. Atleţii şi turiştii vor fi primiţi cu căldură de către societatea braziliană, aşa cum s-a întâmplat şi la Cupa Mondială 2014, când Brazilia a încântat lumea cu atmosfera ei festivă, eficientă şi plină de încredere. Cu siguranţă, toţi cei care priveau în acel moment la televizor marea noastră sărbătoare îşi doreau să fi fost aici, în Brazilia.

În 2016, nu trebuie doar să vă doriţi să fiţi în Brazilia – veniţi cu adevărat şi bucuraţi-vă de toate lucrurile bune pe care vi le poate oferi, pentru scurt timp, o ediţie a Jocurilor Olimpice, dar mai ales bucuraţi-vă de tot ceea ce vă poate oferi, oricând, o ţară ca Brazilia: pace, dragoste, bucurie şi multă, multă fericire!

Vă aşteptăm cu inimile şi braţele deschise.   

Dilma Rousseff, Președintele Braziliei

Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...
Ultima oră
Pe aceeași temă