3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialSala de operații este un templu, nu un ring de box!

Sala de operații este un templu, nu un ring de box!

știre extrem de neplăcută a făcut înconjurul României. Un medic chirurg de la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea este cercetat penal după ce a atacat cu bisturiul, în blocul operator, un alt medic! Rareori auzi așa ceva, dar, chiar dacă este un caz izolat, un asemenea incident nu poate fi ignorat nici de noi, cei pentru care blocul operator este sinonim cu un templu al sănătății, nici de autorități. Conflictul de la Vâlcea reflectă, pe de o parte, lipsa de respect pentru regulile din sistem – ajuns, iată, un fel de „sat fără câini!” – și, pe de altă parte, modul în care unii colegi înțeleg să se comporte în spital, aducând atingere întregii comunități medicale (și așa extrem de mediatizată zilnic).

Am spus-o de mai multe ori, și nu doar eu: sistemul medical românesc de stat suferă din foarte multe puncte de vedere – de la condiții de bună funcționare până la finanțare. Dar la fel de mult suferă din cauza lipsei regulilor, procedurilor, protocoalelor. Sau, acolo unde există reguli, sistemul suferă din cauză că acestea nu sunt respectate. Iar cel mai slab reper într-o schemă de nerespectare a regulilor este lipsa autorității!

Blocul operator este un loc al regulilor stricte. Totul trebuie să fie steril. Echipele medicale se îmbracă în haine speciale – costum, mască, bonetă. Toate accesoriile personale – ceasuri, bijuterii, telefoane – sunt interzise. Pacientul este pregătit corespunzător și din punct de vedere al dezinfectării. Brancardierii care transportă bolnavul după operație sunt și aceștia echipați corespunzător. Toate consumabilele din sala de operații sunt adunate în compartimente speciale, separate. După operație, sala se curăță și se sterilizează. Sala are un regim special, iar chirurgul principal care intră în operație este cel care conduce sala în timpul intervenției.

Blocul operator este și trebuie privit ca un templu. Un templu ce reprezintă vârful activității medicale. Un loc al performanței în medicină, un loc de învățare pentru medicii tineri, dar și al respectului desăvârșit pentru regulile care îl guvernează. 

Dar… sistemul este format din oameni. Ca și Educația sau alte câteva paliere ale societății,  Sănătatea are privilegiul de a strânge laolaltă foarte mulți oameni valoroși. Se știe că orice tânăr care își dorește să devină chirurg trebuie să se înarmeze cu răbdare –  este o meserie pe care ajungi să o practici după ani mulți și grei de studiu intens. E și firesc, ai în mână – la propriu și la figurat – viața pacientului. Motiv pentru care statutul medicului chirurg a fost dintotdeauna special.

Ce te faci când acest statut este “pătat” de cazuri precum cel de la Vâlcea? Evident că nu poți sta cu mâinile în sân nici ca medic, nici ca manager, nici ca autoritate a statului. Astfel de cazuri cer reacție rapidă și nu au voie să lase loc de interpretări, nicidecum de repetări! Pentru că ce s-a întâmplat acolo a fost o jignire la adresa pacientului, la adresa personalului care a fost nevoit să asiste la o asemenea grozăvie, la adresa spitalului, la adresa statutului de medic (chirurg sau nu), la adresa școlii de medicină din România în ansamblul ei.

Auzim des despre cazuri nefericite în care sunt implicați medici sau personal medical. Din păcate, fiecare dintre acestea aruncă o umbră și asupra celorlalți –  cei care își respectă pacienții, colegii și propria condiție. Pentru majoritatea medicilor, cuvântul de ordine este evoluția – cum să ajungi azi să faci pentru pacienți MAI BINE decât ai făcut ieri? O lume în continuă evoluție și transformare. Desigur că nu ne va opri bisturiul aruncat de domnul de la Vâlcea. Sau gesturi necorespunzătoare făcute de cei care au pete pe halatele albe. Dar cred că putem să ne oprim noi o secundă pentru a-i îndepărta. De ce? Nu ca să avem noi loc, ci pentru că vin din urmă alte generații care nu au nevoie de asemenea modele. Și suntem obligați să le lăsăm temple fără fisuri.   

Prof. dr. MSc. Alexandru Vlad Ciurea, director ştiințific Şef Departament Neurochirurgie Spitalul Sanador, București

Alexandru Vlad Ciurea
Alexandru Vlad Ciurea
Profesor Doctor Alexandru-Vlad Ciurea este un neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. A realizat peste 23.000 de mii de operații pe creier, din care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România 8 ani (două mandate). Face parte din boardul revistei internaționale „World Neurosurgery”. A publicat 33 de cărți, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”. Din 2009 este cercetător Științific Gradul I.Între 1999 și 2011 și, ulterior, din 2014 până în prezent, este Președintele Comisiei Naționale de Neurochirurgie a Ministerului Sănătății, rol în care a fost responsabil cu realizarea Curiculei Naționale de Neurochirurgie și crearea specializării "Neurochirurgie Pediatrică". Este autor și contributor România Liberă din anul 2017.
Cele mai citite

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...
Ultima oră
Pe aceeași temă