6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAc de cojocul aleșilor incompatibili

Ac de cojocul aleșilor incompatibili

Toți aleșii declarați definitiv incompatibili sau în conflict de interese își pierd funcția, indiferent dacă problemele de integritate vizează funcția prezentă sau una deținută anterior.

Curtea Constituțională a decis: parla­men­tarii găsiți incompatibili sau în conflict de interese își pierd funcția. Legea ANI spune că un ales declarat incompatibil sau în con­flict de interese nu mai poa­te ocupa aceeași funcție în următorii trei ani.

In­ter­pre­tarea sintagmei „ace­­­­eași funcție“ a generat am­ple dis­pute juridice. Prima dată când această problemă a ajuns la CCR a fost în no­iembrie 2013, în cazul par­lamentarului Ákos Mora, de­clarat incompatibil în ca­litatea sa de ales local de că­tre ÎCCJ. ANI a solicitat parlamentului, ca urmare a deciziei ÎCCJ, să constate în­cetarea mandatului de parlamentar al domnului Ákos Mora. Parlamentul a re­fu­zat să ia o hotărâre în această privință, con­siderând că noțiunea de „aceeași func­ție“ trebuie interpretată restrictiv, adică un primar declarat incompatibil nu mai poa­te ocupa funcția de primar, dar o poa­te ocupa pe cea de președinte de consiliu județean sau parlamentar. ÎCCJ și ANI au fost de părere că „aceeași funcție“ este o sintagmă care trebuie interpretată în sens larg și care acoperă toate funcțiile elective care intră sub incidența Legii ANI – adică un primar declarat în conflict de interese nu mai poate ocupa nici funcția de par­la­mentar, nici pe cea de consilier local sau județean. CSM a solicitat CCR constatarea existenței unui conflict juridic de natură constituțională între puterile statului – mai exact între autoritatea legislativă (Se­natul) și cea judecătorească (ÎCCJ) –, con­flict care consta în omisiunea Senatului de a finaliza procedura parlamentară cu pr­i­vi­re la sesizarea Agenţiei Na­ţionale de Integritate. Mai exact, CCR a hotărât că Se­natul trebuie să ia o decizie în privința mandatului dom­nului Ákos Mora după ce oferă o interpretare legală noțiunii de „aceeași funcție“. Așa cum ne-a obiș­nuit, Senatul a decis să ignore această obligație im­pusă prin decizia CCR, fapt de care au profitat toți aleșii care fuseseră găsiți incompatibili sau în conflict de in­terese în funcțiile elective ocupate an­te­rior. Subtil și în taină, parlamentul a decis să asigure imunitate tuturor celor cu pri­vire la care ANI descoperise, iar instanțele confirmaseră, existența unor probleme de integritate.

Citește continuarea textului în Revista 22.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă