20 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialAutodistrugerea PSD - principala consecință a revoltei electorale

Autodistrugerea PSD – principala consecință a revoltei electorale

Un PSD muribund înseamnă eliberarea unui spațiu de manevră politică inedit din 1990 până azi. Dar înseamnă și imensa responsabilitate de a fructifica această șansă unică.

Dispariția PSD, așa cum l-am cunoscut pâ­nă acum, poate redefini întregul nostru sis­tem politic, cu atât mai mult, cu cât vine du­pă spectaculoasa îngemănare PD(L)-PNL. Pe de o parte, duhul di­honiei după înfrângere, pe de alta, o unificare fă­cută cu forcepsul, dar re­confirmată prin victoria la prezidențiale. Istoria ar fi fost însă cu totul alta dacă societatea nu ar fi fost mo­bilizată de vechiul discurs anti-PSD, un discurs moș­tenitor al culturii politice an­ticomuniste a anilor ’90, considerat de mulți depășit, dar care a avut ecou inclusiv la tineri, pentru că aces­ta definea cel mai bine tendințele au­to­ri­tariste ale PSD-Ponta.

Discursul radical anti-PSD este acum con­firmat nu numai de războiul civil din par­ti­dul aflat încă sub imberba conducere a lui Victor Ponta, ci și de afirmațiile pro­ta­goniștilor războiului. Iar acesta este cel mai important lucru care se întâmplă în aceste zile. O parte a electoratului PSD pri­vește înmărmurit cum toate acuzațiile ce­lor pe care au învățat să-i urască, de la Bă­sescu la mult mai timidul Iohannis, sunt punct cu punct validate de lideri pe­se­diști.

Citește continuarea comentariului în Revista 22.

Cele mai citite

Cum ar putea Nicușor Dan să elimine și mafia din fotbal

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se laudă în campania electorală pentru un nou mandat de edil-șef că a oprit mafia...
Ultima oră
Pe aceeași temă