18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCandidatele Monica și Elena

Candidatele Monica și Elena

Un duel. Duelul candidatelor. Mult preconizata candidatură a Elenei Udrea anunță un duel aparte al acestei campanii prezidențiale. Monica Macovei versus Elena Udrea. Seriozitate și decență versus show și mondenitate. Experiență europeană versus experiență dâmbovițeană. Ținute sobre versus ținute glamour.

Aparent, Elena Udrea și-a început campania încă de la europarlamentare. S-a asigurat că va fi personajul principal pe afișele de campanie și s-a erijat în adversarul lui Victor Ponta, declarând că este ”singurul candidat care poate să se bată cu Ponta în mocirlă”. Elena Udrea nu și-a planificat de azi pe mâine această candidatură. Nu! Candidatura la prezidențiale și-a planificat-o încă din ianuarie 2013. Într-un interviu acordat televiziunii lui Sebastian Ghiță, din zăpada albă, noua Albă ca Zăpada a politicii și-a făcut cunoscute intențiile prezidențiale.

În materie de controlul emoțiilor, Elena Udrea este o carte deschisă. Nu trebuie să fii un psiholog de renume mondial ca să poți să citești intențiile unei persoane în gesturile, mimica și declarațiile sale. Mai ales când este vorba despre Elena Udrea. Care este departe de a fi un as al controlului emoțiilor. Priviți-o cum își mușca buza inferioară în emisiunile de televiziune, atunci când o deranjează întrebările moderatorilor (tot mai puțini care pun asemenea întrebări) sau comentariile celor prezenți în platoul de televiziune. Sau căutați să îi vedeți privirile disprețuitoare pe care le arunca unei membre PMP, la mitingul electoral de la Baia Mare, în campania pentru europarlamentare. Nu există în acest moment pe scena politică un alt politician care poate fi citit atât de ușor precum este Elena Udrea.

Ce o motivează însă pe Elena Udrea pentru această candidatură? Nu, nu este vorba despre vreun proiect important pentru România. Nici măcar de continuarea reformelor inițiate de Traian Băsescu în cei 10 ani de mandat. Motivația Elenei Udrea este una destul de simplă. Din 2004 a fost implicată în foarte multe campanii electorale. A sprijinit foarte mulți candidați. Unii chiar foarte importanți. Acum e timpul să i se răsplătească această implicare. Și va sacrifica totul pentru asta: oameni, PMP chiar și munca lui Traian Băsescu.

Care este însă impactul acestei candidaturi în ecuația prezidențialelor?

Pentru campania Monicăi Macovei această candidatură poate fi o binecuvântare. Sau, din contră, poate să o anihileze. Să fie ca un antidot. Elena Udrea poate fi antidotul candidaturii Monicăi Macovei. Dacă Elena Udrea va face o campanie electorală ultra-populistă, mondenă, glamour, cu salturi cu parașuta, ca la europarlamentare, există riscul ca un anumit segment de electorat, sătul de figuri politice ca Udrea sau Ponta, să iasă la vot pentru Macovei.

Dacă, în schimb, Elena Udrea va face o campanie moderat-populistă, cu apariții bine dozate și mesaje bine targetate, atunci poate anihila candidatura Monicăi. Vorbește Monica despre investiții și locuri de muncă? Elena Udrea are un întreg portofoliu de la Ministerul Dezvoltării. Vorbește Monica despre negocierile pe care le va purta cu partidele pentru a-și impune programul politic? Elena Udrea este as al negocierilor cu toate partidele politice. Nu există partid în care Udrea să nu aibă legături sau prieteni.

Obiectivul Elenei Udrea, în această campanie, va fi să obțină un vot mai mult decât Macovei. Pentru a reuși să atingă acest obiectiv trebuie să convingă electoratul că în următorii 10 ani va avea de-a face cu politicieni precum Ponta, Ghiță sau Șova cu care ea, Elena Udrea, fată din popor, obișnuită cu negocierile dâmbovițene poate să discute oricând. Macovei știe limbajul de la Bruxelles, nu și pe cel de la București. Dovada? Dacă nu a putut să-și convingă propriul partid să o includă în sondajul de opinie, cum va reuși să convingă toate partidele politice să-i aplice programul de președinte? Cu Macovei președinte, țara va fi blocată. În cel mai rău caz, Macovei se va supăra și va pleca de la Cotroceni. Așa cum s-a supărat pe PDL și a plecat spre o candidatură independentă.

Pentru Johannis și Ponta, candidatura Monicăi Macovei poate fi o amenințare. În nici un caz nu este o candidatură comodă. Intrarea Elenei Udrea în cursa electorală îi va ajuta să o minimizeze pe Macovei. Mesajul lor va fi unul foarte simplu: ”E competiția fetelor. Udrea și Macovei se concurează între ele”. Un mesaj misogin, dar cu o populație majoritar misogină, mesajul va funcționa perfect.

Elena Udrea îndeplinește toate premisele pentru a câștiga acest duel. Are în spate un partid, are capacitatea financiară să susțină o campanie de o asemenea anvergură și, cel mai important, are accesul la o importantă parte din mass-media. Elena Udrea nu riscă nimic cu această candidatură. Din contră. Cu o campanie inteligentă poate să reușească un scor similar sau chiar mai bun ca la europarlamentare. În schimb, Macovei își riscă întreaga carieră politică. Învinsă de Elena Udrea, Macovei își va pierde influența publică pe care o deține în acest moment.

Duelul candidatelor. Monica Macovei sau Elena Udrea. Un duel politic, dar și un interesant experiment sociologic. Un duel în urmă căruia vom afla nu numai ce model de președinte preferă românii, dar și ce model de femeie.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...
Ultima oră
Pe aceeași temă