12.8 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialCartelul lui Ghiţă de la portiţă | OPINIE

Cartelul lui Ghiţă de la portiţă | OPINIE

Sebastian Ghiţă a dispărut de două săptămâni. După ce a petrecut o seară cu şefii SRI la o casă conspirativă, filajul Poliţiei l-a pierdut pe drumul spre Ploieşti. S-a făcut nevăzut.

A fugit prin portiţă cu ucaz de la servicii? Apare la televiziunea sa de casă, de unde e preluat şi de alte posturi. În afară de Rise Project, niciun jurnalist de investigaţie nu se apleacă asupra cazului Ghiţă. CSAT-ul pare paralizat. Ma­gistraţii sunt pierduţi în spaţiu. De ce se ascunde Ghiţă când nimeni nu-l caută?

Acuzaţiile formulate de necăutatul de nimeni la adresa Laurei Codruţa Kövesi sunt extrem de grave. Campania sa de presă e fără precedent. Pare a fi parte dintr-un plan de discre­ditare a DNA şi a Justiţiei.

Deşi anchetat în mai multe dosare, Sebastian Ghiţă deţine firme care continuă să fie finanţate de la bugetul de stat. O excelentă investigaţie a Rise Project a descoperit că offshore-urile sale, organizate în stil suveică, au directori-para­van prin Panama, impuşi de firma Consulco, a contabilului rus Dmitri Khenkin. Acelaşi rus i-a ascuns lui Ivan Ma­lyushin, fost director-adjunct al Departamentului pentru Afaceri Prezidențiale de la Kremlin, o firmă prin care spăla bani. Mai mult, aceeaşi investigaţie prezintă numele a trei rusoaice cu domiciliile în Donețk, Ucraina, zonă separa­tistă, care muncesc în Federația Rusă, una fiind asistentă medicală, printre intermediarii firmelor-căpuşă. Serviciul de spălare a banilor din România a găsit deja firmele cipriote offshore ale lui Ghiță, care, la rândul lor, deschid alte firme offshore, asemenea unei caracatiţe. Cartelul lui Ghiţă e format la vedere din zeci de companii de tip lipitoare, care s-au alimentat reciproc, din bugetul național sau european, şi de ofiţeri ai serviciilor secrete. Banii circulau în mai multe direcţii, după un algoritm care, la final, colecta profiturile în conturile fami­liei și ale firmelor lui Ghiţă: Teamnet și Asesoft. Contabilii ruşi supravegheau acţiunea de scurgere a banilor publici în conturile din Panama, pentru a se întoarce gata mulse în cele ale firmelor-mamă.

Operaţiunea declanşată în urmă cu mai mulţi ani de monopolizare a serviciilor IT ale majorităţii instituţiilor pu­blice şi organismelor de forţă ale statului – numai STS a dat 2/3 din buget la o firmă controlată de Ghiţă, pentru a nu mai spune de gadget-urile şi softurile livrate SRI şi vândute la preţuri astronomice – este mult mai gravă decât răfuiala dintre Vîntu şi Ghiţă pentru staţia Realitatea tv.

Prin portiţa sa video, Ghiţă provoacă o mare diversiune. Ştim că serviciile secrete sunt docte în aşa ceva. Pentru a masca imensa caracatiţă, care a supt bugetul de stat cu mai mult de 300 milioane de euro, lansează o pistă minoră, un mail care ar aparţine şefei DNA.

În fapt, aşa-zisele dezvăluiri nu sunt decât nişte mesaje criptate către anumiţi oameni de decizie din sistem. O răfu­ială publică între două braţe ale caracatiţei.

Ce e mai grav este că războiul declanşat contra Laurei Codruţa Kövesi vizează o pistă falsă. Sebastian Ghiţă e un personaj urmărit în mai multe dosare şi anchetat de procurori. Având sprijinul sistemului, Sebastian Ghiţă a muls bugetele publice şi acum se dă victimă. Din calitatea sa de monstru al sistemului, vorbeşte despre monstruozitatea sistemului.

Ciudat e că aserţiunile sale univoce nu se constituie în probe. De aceea ne gândim că prin vocea lui Sebastian Ghiţă o parte a sistemului vrea să dispară un anumit control, exercitat prin Codruţa Kövesi şi de DNA care s-a desprins din sintagmaticul binom.

Lupta nu e doar a lui Sebastian Ghiţă, ci a unui sistem mafiot care doreşte să-şi şteargă urmele, să nu mai răspundă în faţa nimănui, adică să fie stat în stat. Fără know-how-ul american, am regresa în istoria recentă cu zeci de abuzuri şi mii de dela­pidări, protejate de sistem.

Se luptă o parte a sistemului cu rezidenţii CIA de la Bucureşti? Iată o variabilă cu mai multe necunoscute.

Controlul exercitat de Parlament e o bâză proastă. Încă de acum zece ani îl întrebam pe Radu Stroe, fostul preşedinte al Comisiei de Control a SRI, dacă el controlează serviciul sau serviciul îl controlează pe el.

Acţiunile de frondă ale lui Ghiţă care ţipă prin portiţă par a se constitui în premisele unui război total între DNA şi SRI. Nici un copil nu poate crede că Ghiţă s-a pierdut, asemenea unui copil, prin vreo portiţă. După celebra decizie a CCR din 16 februarie 2015, prin care înregistrările SRI nu se mai pot constitui probe în dosarele penale, Guvernul Cioloş, în şedința din 11 martie 2016, a emis ordonanţa de urgenţă prin care transforma SRI în organ special de urmărire penală cu atribuţii în cazurile de siguranţă naţio­nală şi terorism.

Prin respectiva normă, SRI îşi reforma fosta Direcţie a V-a a Securităţii statului. Premierul Dacian Cioloş a precizat ferm că anchetele SRI pot fi făcute doar sub control judecătoresc. Dar să vedem ce spune Titlul X din Codul Penal, Infracţiuni contra securităţii naţionale: Trădarea, Acţiuni împotriva ordinii constituţionale, Acţiunile ostile contra statului, Spionajul, Atentatul care pune în pericol securitatea naţională, Actele de diversiune, Comunicarea de informații false, Propaganda pentru război,  Compromiterea unor interese de stat,  Divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, Infracţiuni contra persoanelor care se bucură de protecţie internaţională, Constituirea de structuri informative ilegale, Nedenunţarea unor infracţiuni contra securităţii naţionale și altele din același registru pot fi anchetate de către SRI.

Dar aici e cheia problemei. SRI şi-a făcut dispărută puşculiţa, cum să o mai şi ancheteze?

Conform prevederilor Co­dului Penal, Ghiţă poate fi pus sub cercetare penală şi pentru acţiunile ostile contra statului, actele de diversiune, comunicare de informaţii false.

Nimeni nu se aşteaptă de la Klaus Iohannis să deschidă cutia Pandorei. Nici nu are atribuţii, doar de conducător al CSAT, entitate formată în principal de şefii serviciilor secrete.

Pare a fi necesară constituirea unei comisii parlamentare de anchetă care să elaboreze un raport detaliat asupra premiselor acestor furtuni şi posibilele consecinţe privind siguranţa naţională.

Ghiţă nu e singur în luptă. El e doar berbecul folosit pentru spartul porţii DNA. Dacă Laura Codruţa Kövesi va fi învinsă, ne întoarcem cu zeci de ani în urmă. Să nu uităm că Securitatea era, înainte de 1989, braţul înarmat al partidului. Acum, ar dori să devină stat în stat. Să nu dea socoteală nimănui.

DNA nu e parte a problemei, ci soluţia problemei. Cartelul lui Ghiţă trebuie deferit justiţiei.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

VIDEO. Percheziții într-un dosar privind trafic de droguri, în Timiș

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, astăzi, 24 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţul...

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...
Ultima oră
Pe aceeași temă